Pogovori med ZDA in Kitajsko so bili namenjeni iskanju izhoda iz svetovne gospodarske krize in drugim vprašanjem, kot so podnebne spremembe, širjenje jedrskega orožja in nenehen boj z verskimi in drugimi skrajneži. Foto: EPA
Pogovori med ZDA in Kitajsko so bili namenjeni iskanju izhoda iz svetovne gospodarske krize in drugim vprašanjem, kot so podnebne spremembe, širjenje jedrskega orožja in nenehen boj z verskimi in drugimi skrajneži. Foto: EPA
Timothy Geithner in Wang Qishan
Kitajska je ena ameriških najpomembnejših trgovinskih partneric. Foto: EPA

Ameriški finančni minister Timothy Geithner je po srečanju z namestnikom kitajskega premierja Vang Čišanom v Washingtonu dejal, da imata državi, ki "sta med tistimi, ki imajo največ koristi od svetovnega trgovinskega sistema" skupen interes zagotoviti, da svetovna trgovina in naložbe ostanejo "odprte in utemeljene na pravilih". Geithner je še razkril, da je KItajska med pogovori privolila v povečanje domače porabe in zmanjšanje svoje odvisnosti od izvoza na ameriške trge. V zameno bodo ZDA izvajale strožje finančne regulative.

Pogovori so pokazali, da so tako ZDA kot Kitajska spoznale, da mora obojestranska soodvisnost postati manj tekmovalna in bolj naklonjena sodelovanju. Državi, ki sta zapleteni v "gospodarski ples", sta spoznali, da gresta lahko naprej, le če sodelujeta, čeprav pod površjem ostajajo razlike.

Peking skrbi vrednost ameriške valute
Kitajsko skrbi predvsem vrednost ameriškega dolarja. Peking, do katerega imajo ZDA velik dolg, se boji, da bo načrt ameriškega predsednika Baracka Obame za reševanje krize, ki naj bi vključeval spodbujanje zapravljanja, vodil v inflacijo, s tem pa bi ameriški dolg, ki ga ima do Kitajske, postal vreden veliko manj.

Po drugi strani pa se ameriška podjetja pritožujejo, da ne morejo tekmovati s svojimi kitajskimi tekmeci, češ da Peking namenoma devalvira svojo valuto, da bi se kitajski izdelki zdeli cenejši.

Peking in Washington za Iran brez jedrskega orožja
Po strateškem in gospodarskem dialogu, kot se uradno imenujejo pogovori, je ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton zagotovila, da si velesili prizadevata, da Iran ne bi postal jedrska sila. Clintonova je po pogovorih dejala, da sta državi "postavili temelje za pozitivne, kooperativne in vsestranske odnose za 21. stoletje".