Ameriški in iraški vojaki naj bi sodelovali pri preiskavi, ki jo bo sprožilo ameriško zunanje ministrstvo. Foto: EPA
Ameriški in iraški vojaki naj bi sodelovali pri preiskavi, ki jo bo sprožilo ameriško zunanje ministrstvo. Foto: EPA
Condoleezza Rice in Robert Gates
Ameriška zunanja ministrica je obljubila, da se bo poglobila v neprijetni incident v Iraku. Foto: EPA

V streljanje je bilo vpleteno zasebno ameriško podjetje za varovanje Blackwater, ki v Bagdadu skrbi za varnost uslužbencev State Departementa. Ameriško zunanje ministrstvo se je Iračanom takoj opravičilo in obljubilo ustrezno preiskavo, ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice pa je iraškega premierja Nurija Al Malikija poklicala po telefonu in mu obljubila, da bodo krivce za incident ustrezno kaznovali.

Podjetju, ki ima z ameriškim zunanjim ministrstvom sklenjeno pogodbo za 300 milijonov dolarjev in ki med drugim skrbi tudi za varnost ameriškega veleposlanika v Iraku Ryana Crockerja, je iraško notranje ministrstvo že odvzelo licenco za opravljanje dejavnosti, vse uslužbence Blackwaterja, razen tistih, odgovornih za incident, pa so izgnali v ZDA.

V streljanju umrlo 11 Iračanov
Uslužbenci Blackwaterja, ki ima v Iraku zaposlenih približno 1.000 ljudi, so 11 Iračanov ubili med streljanjem po napadu na konvoj, ki so ga spremljali. Nekateri očividci trdijo, da so Američani streljali na slepo, v podjetju pa zatrjujejo, da so varnostniki streljali samo na napadalce.

Sumljivi posli podjetja Blackwater
Podjetje Blackwater sta leta 1997 ustanovila nekdanja pripadnika elitne enote Navy seal Erik Prince in Al Clark, velja pa za eno najspornejših ameriških podjetij za varovanje. Sicer je Clark podjetje že zapustil. Doma in v tujini je tarča ostrih kritik, predvsem nanj letijo obtožbe, da gre za najmočnejšo najemniško vojsko na svetu. Sporne so tudi velike donacije, ki jih je Prince, ki sedaj vodi podjetje, večkrat podaril ameriškim republikancem.

Sodelavci podjetja so bili samo v Iraku v zadnjih letih vpleteni v več incidentov, v katerih so umrli mnogi nedolžni civilisti, za zločine pa niso bili nikoli preganjani, ne v Iraku in ne v ZDA.

Poleg Iraka podjetje sedežem v Severni Karolini deluje tudi v Afganistanu, delovalo pa je tudi v New Orleansu v ZDA, potem ko ga je prizadel orkan Katrina.