Bin Ladna so ubile posebne enote ameriške mornarice. Foto: Reuters
Bin Ladna so ubile posebne enote ameriške mornarice. Foto: Reuters
Knjiga No Easy Day že pred izdajo buri duhove.
Bela hiša je maja lani takole spremljala uboj Osame bin Ladna. Foto: Reuters
Poslopje v Abotabadu, kjer je pred smrtjo živel bin Laden. Foto: Reuters

Po mnenju predstavnikov ameriške vojske knjige ni prebralo ali odobrilo ministrstvo za obrambo, ki pregleduje objave pripadnikov vojske, da ne bi v javnost prišlo zaupno gradivo.

Knjiga, ki nosi naslov No Easy Day (v prostem prevodu Ne ravno lahek dan) in naj bi izšla na zelo simbolni 11. september, prihaja ravno v času razgrete razprave o političnem udejstvovanju aktivnih ali upokojenih pripadnikov vojske. "Knjige nisem prebral in ne vem, da bi jo kdorkoli na ministrstvu pregledal," je po poročanju Guardiana povedal tiskovni predstavnik Pentagona George Little. Tudi bela hiša in CIA pravita, da njune agencije knjige niso pregledale.

Avtor naj bi bil pripadnik t. i. šeste ekipe Tjulnjev (Seal Team Six ali ST6), eden prvih mož, ki so v raciji v Abotabadu stopili skozi vrata bin Ladnovega kompleksa, in naj bi bil priča smrti voditelja Al Kaide.
Si je Obama pripisal preveč zaslug?
Ločeno od izdaje knjige pa je skupina upokojenih specialcev in Ciinih agentov lansirala kampanjo, v kateri obtožujejo predsednika Baracka Obamo razkrivanja zaupnih podrobnosti misije in da je uboj bin Ladna postavil v središče svoje volilne kampanje. Skupina je potožila, da si je Obama pripisal preveč zaslug za operacijo.
Njihovo pritožbo je ostro zavrnil general Martin Dempsey, predsednik generalštaba kopenske vojske ZDA, kot tudi druge sile za posebne operacije, ki so kritike označile za neprofesionalne. Po Dempseyjevih besedah taka javno politično udejstvovanje pripadnikov oboroženih sil spodkopava zaupanje javnosti v vojsko.

Avtor prihajajoče knjige o Bin Ladnu je vojsko zapustil in uporablja psevdonim Mark Owen. Owen je v sporočilu za javnost knjigo opisal kot poskus "razjasniti eno najpomembnejših misij v vojaški zgodovini ZDA". Pravi, da knjiga govori o "fantih" in požrtvovanju sil za posebne operacije, napisal pa jo je, da bi z njo navdahnil mlade, da postanejo Tjulnji. Sile za posebne operacije morajo pogosto podpisati pogodbo o nerazkritju, razkrivanje neavtoriziranih informacij pa se lahko obravnava kot zločin.

Knjigo preveril odvetnik
Christine Ball
, predstavnica Penguinove izdaje založbe Dutton, pravi, da je knjigo preveril nekdanji odvetnik za posebne operacije. "Preveril je taktične, tehnične in postopkovne podatke, kot tudi informacije, ki bi bile lahko razumljene kot zaupne, pri tem pa prišel do zaključka, da tveganj za nacionalno varnost ni," je povedala Ballova.

Predstavnik obrambnega ministrstva, poročnik James Gregory, pa pravi, da če knjiga razkriva zaupne informacije o napadu, bi Pentagon zadevo preusmeril na pravosodno ministrstvo. Po pravilih Pentagona upokojeno osebje, nekdanji uslužbenci in neaktivni pripadniki rezervistov ne smejo izdajati nobenih informacij, ki bi lahko ogrozile nacionalno varnost.

Obrambno ministrstvo nad uhajanje podatkov
Besedo ali dve o celotni stvari bi znala dodati tudi Cia, ker je načelovala tajni misiji. Pred nekaj meseci je zvezni sodnik razsodil, da se mora Ciin žvižgač, ki je pisal pod psevdonimom Ishmael Jones, odreči vsemu denarju, ki ga je ali pa ga še bo zaslužil z do Cie izjemno kritično knjigo The Human Factor: Inside the CIA's Dysfunctional Intelligence Culture. "Jones" pred izdajo ni dobil dovoljenja svojega nekdanjega delodajalca, je razsodil sodnik.

Leta 2010 je obrambno ministrstvo trdilo, da vojni spomini nekdanjega vojaškega obveščevalca ogrožajo nacionalno varnost. Pentagon je plačal 47.000 dolarjev za uničenje 9.500 izvodov knjige, naslovljene Operation Dark Heart: Spycraft and Special Ops on the Frontlines of Afghanistan and the Path to Victory. Knjigo je napisal Anthony Shaffer, čigar odvetnik trdi, da je vojska rokopis odobrila, a ga je obrambno ministrstvo kasneje zavrnilo.