Obama med obiskom Afganistana danes ... Foto: EPA
Obama med obiskom Afganistana danes ... Foto: EPA
Bela hiša
... in pred letom dni med spremljanjem akcije ameriških komandosov v Abotabadu. Foto: EPA
Abbottabad
Kjer je še pred letom dni stala hiša bin Ladna, se danes igrajo otroci. Pakistanske oblasti so se odločile za njeno rušenje, saj niso hotele, da postane turistična točka. Foto: EPA
Osama bin Laden
Bin Laden naj bi v Abotabadu živel od leta 2005 ali 2006. Foto: EPA

V noči s 1. na 2. maj pred letom dni so pripadniki ameriških posebnih enot v pakistanskem mestu Abotabad po desetih letih iskanja ubili vodjo mednarodne teroristične mreže Al Kaida.

S tem je bil ubit ameriški sovražnik številka ena in najbolj iskani terorist na svetu, ki je bil odgovoren za napade na ZDA 11. septembra 2001, po katerih je sledila ameriška invazija na Afganistan, kjer je imela Al Kaida ob pomoči talibanov svoja oporišča.

"Po desetletju temnega oblaka vojne se na obzorju kaže luč novega dne," je dejal Obama v televizijskem nagovoru Američanom med obiskom ameriških vojakov v oporišču Bagram pri Kabulu in zatrdil, da je cilj vojne - uničenje Al Kaide - na dosegu roke, o čemer po njegovih besedah priča uspešen napad na bin Ladna, za kar je zasluge pripisal ameriški vojski.

"Čas vojne se je začel v Afganistanu in tu se bo tudi končal," je dejal Obama in ob tem zagotovil, da bo vojna končana do konca leta 2014, vendar ne prehitro, da se Al Kaida ne bi spet postavila na noge.

Bin Laden je bil rojen v bogati savdski družini leta 1957. Sredi 80. let prejšnjega stoletja se je skupaj z drugimi mudžahidi ob tajni podpori Američanov v Afganistanu boril proti okupacijskim sovjetskim silam, po njihovem odhodu pa je oblikoval mednarodno teroristično mrežo Al Kaida. Proti ZDA se je obrnil med prvo iraško vojno, ko je Savdska Arabija na svojem ozemlju dovolila namestitev ameriških sil, kar je zanj pomenilo oskrunjenje svete zemlje, kjer stojita dve najsvetejši islamski mesti Meka in Medina. Leta 1998 je napovedal vojno ZDA in nato organiziral najhujši teroristični napad na ameriških tleh 11. septembra 2001, zaradi česar so ZDA napadle Afganistan, kjer je imel svoja oporišča. Po napadu se je za njim izgubila sled in mnogo je bilo ugibanj o njegovi usodi vse do lanskega 2. maja, ko so ga v tajni operaciji na pakistanskem ozemlju ubili ameriški vojaki.

Al Kaida oslabljena že prej
Poznavalci menijo, da je bila teroristična mreža močno oslabljena že pred usmrtitvijo njenega vodje in razen širjenja svoje ideologije ter delovanja na lokalni ravni v nekaterih delih sveta ni bila več sposobna izvesti terorističnih napadov večjega obsega.

V prid tem ocenam govorijo tudi zapiski, ki so jih našli v hiši bin Ladna po njegovi smrti in v katerih je tarnal, ker je bilo v ameriških operacijah ubitih veliko visokih članov skupine, ki so bili strokovno podkovani in izkušeni, zaradi česar je imela Al Kaida velike težave, da jih nadomesti. Bela hiša je napovedala, da bo zasežene dokumente objavila ta teden.

"Vem, da so številni ljudje utrujeni od te vojne, in vojakov ne bom zadrževal dlje, kot bo to nujno potrebno za našo nacionalno varnost. Vendar pa moramo delo, ki smo ga začeli, končati odgovorno," je dejal Obama, ki je v nemirno državo pripotoval nenapovedano v največji tajnosti.

ZDA in Afganistan podpisali sporazum
Na srečanju z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem je Obama podpisal sporazum o varnostnem sodelovanju med ZDA in Afganistanom. Ob tem je izrazil upanje, da bodo sporazum podprli tudi voditelji držav članic zveze Nato na vrhu konec maja v Chicagu.

Sporazum je plod dveletnih pogajanj med Washingtonom in Kabulom. Med drugim predvideva, da po letu 2014, ko je napovedan umik bojnih enot iz Afganistana, tam še vedno ostane nedoločeno število ameriških vojakov.

V skladu s sporazumom ameriška vojska brez dovoljenja Afganistancev ne bo smela več izvajati spornih nočnih napadov in racij. Pristojnost za ujetnike bo prešla v roke Afganistancev.

Le nekaj ur po odhodu Obame je v Kabulu odjeknila eksplozija, v kateri je umrlo najmanj šest ljudi. Tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid je sporočil, da je bil samomorilski napad odgovor na obisk ameriškega predsednika in podpis strateškega sporazuma ter je bil usmerjen proti tujim silam v državi.