Woodfox do danes trdi, da je nedolžen. Foto: AI
Woodfox do danes trdi, da je nedolžen. Foto: AI

Brady je tudi prepovedal tožilstvu, da bi še tretjič sodili Woodfoxu, še zadnjemu iz t. i. skupine "trojica iz Angole", ki je v ZDA postala znana prav zaradi več desetletij življenja v samici v zloglasnem louisianskem zaporu Angola.

Woodfoxa so zaprli zaradi oboroženega ropa. S Hermanom Wallaceom, ki je v ječi prav tako končal zaradi ropa, je bil član temnopolte organizacije Črni panterji in v zaporu organiziral politično celico ter stavke in demonstracije. Leta 1972 so ju po vstaji v zaporu obtožili, da sta do smrti zabodla 23-letnega paznika Brenta Millerja, kar pa sta oba zanikala.

Wodfoxu so zaradi smrti Millerja sodili dvakrat, a sta bili obe obsodbi pozneje razveljavljeni, tožilstvo pa mu je hotelo soditi še tretjič. Sodnik Brady je to zdaj prepovedal, ker je Woodfox preživel več kot 40 let v samici, ker je star in bolan, ker ni več prič, ker je bila sodba dvakrat razveljavljena in ker novo sojenje ne bi bilo pošteno.

Državno tožilstvo Louisiane se je nemudoma pritožilo na prizivno sodišče in vztraja pri ponovnem sojenju. Wallace je umrl lani jeseni, le nekaj dni po tem, ko je sodišče izdalo ukaz, naj ga izpustijo in razpišejo novo sojenje. Tretji član trojice je bil Robert King, ki so ga izpustili leta 2001, ko je sodišče razveljavilo obsodbo zaradi umora sojetnika leta 1973.

Človekoljubne organizacije: Gre za mučenje
Trije zaporniki so bili po obsodbah ves čas zaprti v samici, kar so organizacije za varstvo človekovih pravic, ki so primer pozorno spremljale, označile za mučenje. Tako Amnesty International kot Združeni narodi so Woodfoxovo kazen označile za nehumano.

Woodfox je bil zadnja leta sicer zaprt v zaporu West Feliciana, kjer je bil v samici s prho in televizijo 23 ur na dan, zapustil jo je lahko le za eno uro. Trikrat na teden se je lahko razgibaval, omejeni pa so mu bili "osebna lastnina, čtivo, dostop do pravnih virov, dela in obiskov".

V Angoli ob reki Misisipi, ki je še vedno eden izmed najzloglasnejših zaporov v ZDA in kjer je preživel večino časa, pa je bilo drugače. Gre za t. i. farmo, kjer morajo zaporniki, vklenjeni v verige, opravljati prisilna dela na plantažah. V Angolo so zapirali večinoma temnopolte.

Pazniki so zapornike pogosto zlorabljali in leta 1952 si je 32 zapornikov iz protesta proti nečloveškim razmeram prerezalo ahilove tetive. "Srednjeveške" razmere so se nadaljevale tudi v 70. in 80. letih, 90. leta pa je zaznamovalo pogosto nasilje med pazniki in zaporniki.