Clintonova je že druga visoka predstavnica ZDA, ki je obiskala Baku v zadnjem mesecu. Junija se je tam mudil ameriški obrambni minister Robert Gates, da bi zgladil nesoglasja in zagotovil dostop ameriške dobave do Afganistana prek Azerbajdžana. Foto: Reuters
Clintonova je že druga visoka predstavnica ZDA, ki je obiskala Baku v zadnjem mesecu. Junija se je tam mudil ameriški obrambni minister Robert Gates, da bi zgladil nesoglasja in zagotovil dostop ameriške dobave do Afganistana prek Azerbajdžana. Foto: Reuters
Baku
Več kot 15 let pogajanj o Gorskem Karabahu ni prineslo miru. Vojna ni nikoli daleč. Foto: EPA
Hillary Clinton in Elmar Mamadjarov
Clintonova je med obiskom opozorila na primer zaprtih blogerjev v Azerbajdžanu. Foto: Reuters

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je med svojo turnejo po vzhodnoevropskih in kavkaških državah obiskala Baku, je predsedniku Azerbajdžana Ilhamu Alijevu zagotovila pomoč Washingtona pri iskanju rešitve.

"To je velika težava za nas in velika nevarnost regionalni varnosti," je Alijev dejal Clintonovi v svoji razkošni poletni rezidenci. "Želimo najti rešitev, ki bo temeljila na mednarodnem pravu, in želimo jo najti čim prej. Naši ljudje trpijo," je še dodal azerbajdžanski predsednik, ki pričakuje, da bodo ZDA z Azerbajdžanom in drugimi partnerji tesno sodelovale pri iskanju rešitve ustavljenega konflikta v Gorskem Karabahu.

Prihodnost odvisna od ljudi
Clintonova je azerbajdžanskemu kolegu Elmarju Mamadjarovemu zagotovila, da je Washington pripravljen pomagati državama, da bi dosegli miroljubno rešitev spornega vprašanja. "Zadnji koraki na poti k miru so pogosto najtežji. Vendar menimo, da je mogoče doseči mir. To je tudi predpogoj. Menimo, da je bil napredek že storjen. To je za ZDA ena izmed glavnih prednostnih nalog," je na novinarski konferenci dejala Clintonova. "Na koncu je prihodnost katerega koli naroda ali prihodnost te regije odvisna od ljudi samih. Oni morajo sprejeti najtežje odločitve," je še dodala.

Napetosti v odnosih med Bakujem in Washingtonom
Razmere v Gorskem Karabahu so se v preteklih mesecih znova zaostrile, pri čemer so življenje prejšnji mesec izgubili najmanj štirje armenski in dva azerbajdžanska vojaka. Spor glede Gorskega Karabaha sega v 90. leta 20. stoletja, ko so to območje v Azerbajdžanu zasedli etnični Armenci in prevzeli oblast. Baku je aprila Washington obtožil, da se je v sporu, v katerem je bilo ubitih okoli 30.000 ljudi, postavil na stran Armenije. Zaradi poslabšanih odnosov med državama je Baku zagrozil, da bo "premislil" o svojem odnosu do ZDA.

Obisk ameriške državne sekretarke v Azerbajdžanu poteka v času, ko želijo ZDA z Azerbajdžanom okrepiti vezi. Azerbajdžan je namreč ključna vez ZDA za oskrbovanje njihovih enot v Afganistanu, hkrati pa se v tej srednjeazijski državi nahajajo tudi pomembni energetski viri.

Clintonova mlade spodbudila k spremembam
Clintonova se je srečala tudi z mladimi aktivisti in jih spodbudila, naj se bojujejo za družbene spremembe. "Bolje kot jaz veste, da je treba storiti še veliko za okrepitev azerbajdžanskega političnega sistema," je mladim dejala Clintonova. Ob tem je dodala, da je na srečanju z Alijevim spregovorila tudi o pomenu svobode izražanja, in izpostavila primer dveh blogerjev, ki sta se znašla v zaporu, kar je okrepilo zaskrbljenost glede svobode medijev v tej nekdanji sovjetski republiki.

Clintonova bo svojo turnejo, med katero je že obiskala Ukrajino in Poljsko, nadaljevala v Armeniji, v ponedeljek pa jo bo sklenila v Gruziji.