Williams se je pokesal, a verjetno to ne bo dovolj. Foto: AP
Williams se je pokesal, a verjetno to ne bo dovolj. Foto: AP
Williams s hčerko Allison, zvezdnico HBO-jeve serije Punce (Girls). Foto: AP

Potem ko se je bil Williams primoran javno opravičiti za svoje trditve, da je bil leta 2003 med ameriško invazijo v Iraku na krovu vojaškega helikopterja, ki ga je zadela granata, je NBC sprožil interno preiskavo proti 55-letnemu novinarju in začel preverjati tudi druge njegove zgodbe s terena.

Vse več je zahtev, naj vodstvo televizije Williamsa, ki je pri NBC-ju že več kot 20 let, odpusti. Med tistimi, ki zahtevajo zamenjavo na sedežu glavnega voditelja večernih novic, naj bi bil po nekaterih poročilih tudi Williamsov predhodnik, legendarni Tom Brokaw.

Vodstvo NBC-ja za zdaj vztraja pri Williamsu, drugače pa je z njegovimi sodelavci, predvsem vojnimi novinarji, ki ga imajo za sedežnega generala in njegovo bahanje razumejo kot povsem neodpustljivo. Na svoj račun so prišli ameriški komiki, ki so si neusmiljeno privoščili Williamsove trditve, da je bil v Iraku v smrtni nevarnosti. Granata je namreč zadela drug helikopter, Williamsov pa se je le malce zatresel, kar so potrdili pilot in tudi drugi potniki.

Sporno tudi poročanje o Katrini
Pri NBC-ju zdaj preiskujejo tudi Williamsovo poročanje v času orkana Katrina, ki je leta 2005 razdejal Louisiano in New Orleans. Williams je takrat poročal, da je videl, kako mimo njegovega mondenega hotela, v katerem je prebival v francoski četrti New Orleansa, voda odnaša truplo. Drugi, ki so bili v istem času v New Orleansu, opozarjajo, da v francoski četrti trupel v vodi ni bilo, ker je tam teren dovolj dvignjen, da ni bilo hudih poplav.

Fotografije iz tistega časa kažejo, da je bila okrog hotela Ritz Carlton voda, vendar ni jasno, kako globoka je bila. V pogovoru leta 2006 je Williams povedal, da je prevedril neurje skupaj z ljudmi, ki so pozneje umrli na športnem stadionu Superdome. Drugi poročevalci zdaj pravijo, da Williamsa v najhujšem času pomanjkanja ni bilo med begunci Superdoma, ki so več dni čakali na pomoč. Pa tudi če bi bil tam, pomanjkanja ne bi trpel. Televizija NBC je imela pri dvorani hrano, pijačo in tudi zasebne varnostnike, ki so poskrbeli, da je bilo to na voljo le zaposlenim.

Williams je v četrtek dejal, da ne ve, zakaj je trdil, da je bil v napadenem helikopterju, a kljub opravičilu je zaupanje vanj usodno načeto.

Predsednica NBC-ja Deborah Turness je dejala, da so bili zadnji dnevi za vse pri NBC News "zelo težki". "Kot lahko pričakujete, smo postavili ekipo, zadolženo za zbiranje vseh dejstev, ki bi nam pomagala osvetliti zadeve," je dejala Turnerssova.