Nathan Phillips, obkrožen z dijaki katoliške deške šole, ki so prišli na protest proti pravici žensk do splava. Foto: Reuters
Nathan Phillips, obkrožen z dijaki katoliške deške šole, ki so prišli na protest proti pravici žensk do splava. Foto: Reuters

Nathan Phillips, ki se je udeležil Pohoda staroselskih ljudstev, katerega namen je opozoriti na nepravičnosti, ki so jih deležni domorodci v ZDA in po svetu, je po koncu dogodka pred Lincolnovim spomenikom pel staroselsko pesem in igral na boben.

Posnetki kažejo, da sta bila Phillips in njegov prijatelj obkrožena z najstniki, dijaki katoliške srednje šole za fante iz Kentuckyja, ki so v Washington prišli na protest proti pravici žensk do splava, njihov posmehovalni odnos do staroselca pa je povzročil zgražanje javnosti.

Številni dijaki so nosili rdeče in bele kape z napisom "Naredimo Ameriko spet veliko", kar je bil predvolilni slogan predsednika Trumpa.

Eden od dijakov je stal tik pred Phillipsom, sicer veteranom vojne v Vietnamu, in z nasmeškom na licu strmel vanj, medtem ko je Phillips pel, pri čemer ga je, kot je kasneje dejal Phillips, oviral. Drugi dijaki so ob tem tudi sami posmehovalno peli, poroča BBC.

Kot je po dogodku dejal Phillips, je dijake slišal vzklikati "Zgradite zid". Gradnja zidu na meji med Mehiko in ZDA je bila sicer glavna Trumpova predvolilna obljuba.

Phillips je kasneje dejal, da stojijo na staroselskem ozemlju, kjer ne bi smelo biti zidov.

"Nikoli nismo imeli zaporov, vedno smo skrbeli za naše starejše, naše otroke, učili smo jih, kaj je prav in kaj narobe," je dejal Phillips. Dodal je, da mu je žal, da ti mladi energije raje ne vlagajo v to, da bi državo naredili res veliko, da bi pomagali lačnim.

Deb Haaland, ena od prvih indijanskih žensk, izvoljenih v ameriški kongres, je dejala, da so dijaki izražali "očitno sovraštvo, nespoštovanje in nestrpnost", kar naj bi bil odraz tega, kako "osnovna spodobnost propada pod administracijo" predsednika Trumpa.

New York Times poroča, da šola preiskuje incident in da bi bili dijaki lahko kaznovani, celo izključeni. Šola se je Phillipsu in staroselcem nasploh že opravičila.

Ogorčeni uporabniki družbenih omrežij so medtem že opozorili na podoben odnos belcev proti temnopoltim Američanom v času boja proti rasni segregaciji v ameriških šolah.