Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je zbrala množica ljudi, ki je obsodila izraelski napad Gaze in pozvala slovensko vlado k ukrepanju. Foto: Boris Prodanović
Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je zbrala množica ljudi, ki je obsodila izraelski napad Gaze in pozvala slovensko vlado k ukrepanju. Foto: Boris Prodanović
Iron dome
Raketni sistem Iron dome financirajo tudi Američani. Foto: EPA
Izraelski tank
Izrael je napovedal, da bo vpoklical dodatnih 18.000 vojakov, ob 30.000 že vpoklicanih. Foto: Reuters
V razširjeni izraelski operaciji v Gazi je bilo do zdaj ubitih približno 250 Palestincev, med njimi naj bi bila večina civilistov, tudi ženske in otroci. Na izraelski strani je bil ubit en civilist, ki ga je zadel palestinski izstrelek, nekaj pa jih je bilo huje ranjenih. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Moja navodila in navodila obrambnega ministrstva vojski zajemajo priprave na morebitno razširitev dejavnosti na kopnem," je dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Izrael je po desetdnevnih napadih iz zraka in z morja na Gazo v četrtek začel še kopensko ofenzivo, ki naj bi zadala pomemben udarec Hamasu. Gibanje, ki nadzoruje palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju, je sporočilo, da bo Izrael plačal visoko ceno za svoja dejanja. Skupno je bilo v izraelskih napadih po zadnjih podatkih ubitih najmanj 265 Palestincev.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je po poročanju MMC-jevega novinarja Borisa Vaseva zbralo med 150 in 200 ljudi, ki so izrazili podporo Palestincem in obsodili izraelsko ofenzivo Gaze. Pri tem so se spraševali, zakaj Evropska unija ne ukrepa, in pozvali slovensko vlado k ukrepanju.

Proteste sta organizirala Zavod Nur in Gibanje za pravice Palestincev BDS, ki je na spletni strani objavilo peticijo proti napadom na Gazo. Na govorniškem odru je spregovoril tudi Palestinec iz Gaze, ki živi v Sloveniji in deluje v Zavodu Nur, Jaber El Masry. Zahteval je končanje napadov na Gazo in poudaril, da okupacija traja desetine let in ni stvar zadnjega tedna. "Kdor želi živeti v Palestini, je dobrodošel. Judje so dobrodošli, a ne smejo priti z orožjem."


Obama podprl ofenzivo

Ameriški predsednik Barack Obama je potrdil pravico Izraela do samoobrambe in ponovno izrazil zaskrbljenost zaradi širitve spopadov po začetku izraelske kopenske ofenzive v Gazi. ZDA Izraelu sporočajo, naj bo kopenska ofenziva res omejena le na uničenje predorov med Izraelom in Gazo.

Obama je dejal, da je govoril po telefonu z Netanjahujem o kopenski operaciji v Gazi, vključno o prizadevanjih za zaustavitev vdiranja teroristov v Izrael skozi predore. "Sem pa tudi jasno izrazil, da smo ZDA skupaj s prijatelji in zavezniki globoko zaskrbljene zaradi tveganj širjenja spopadov in dodatne izgube nedolžnih življenj. Zaradi tega sem nakazal, da čeprav podpiramo vojaška prizadevanja proti raketnim napadom, razumemo, da gre pri kopenski ofenzivi za odstranitev predorov," je povedal Obama.

"Še več prelivanja krvi"
Vodja Hamasa Kaled Mašal je v katarski prestolnici Doha dejal, da je izraelska kopenska ofenziva obsojena na propad. Palestinski predsednik Mahmud Abas je opozoril, da bo izraelska kopenska ofenziva na območju Gaze povzročila "še več prelivanja krvi".

Izrael je nakazal, da bo kopenska ofenziva potekala v omejenem obsegu, saj je njen glavni cilj uničenje podzemnih predorov, ki jih palestinski borci uporabljajo za infiltracijo na izraelsko ozemlje, in ne strmoglavljenje Hamasa, ki v Gazi vlada od leta 2007.

Še tri nove baterije
Palestinski borci so izvedli nekaj raketnih napadov na Izrael, a je rakete prestregel izraelski protiraketni obrambni sistem Železna kupola (Iron dome).

Po navedbah izraelskih oblasti se je omenjeni sistem izkazal za 90-odstotno uspešnega pri sestrelitvi palestinskih raket. Nameščenih je sedem baterij, zdaj pa je vlada našla sredstva za nakup še treh baterij, izmed katerih vsaka stane 50 milijonov dolarjev.

Pred ofenzivo so predstavniki izraelskih oblasti navajali, da potrebujejo 13 baterij za uspešno obrambo pred raketnimi napadi iz Gaze in na nemirni meji z Libanonom ter egiptovskim polotokom Sinaj.

Evropa poziva k ustavitvi napadov
Evropski parlament je v sredo sprejel resolucijo, v kateri je izrazil zaskrbljenost zaradi nasilja in pozval h končanju izraelskega bombardiranja Gaze ter palestinskih raketnih napadov na Izrael.

Resolucija še poudarja, da imajo tako izraelski kot palestinski državljani pravico do mirnega in varnega življenja. Obe strani so evropski poslanci pozvali, da morata v celoti spoštovati mednarodno pravo na področju človekovih pravic.

Zdaj tudi kopenska ofenziva v Gazo
Zdaj tudi kopenska ofenziva v Gazo