Izraelski napadi na Gazo so zahtevali že 194 smrtnih žrtev med Palestinci. Foto: Reuters
Izraelski napadi na Gazo so zahtevali že 194 smrtnih žrtev med Palestinci. Foto: Reuters
Izraelski oklepniki
Gaza je pod popolno izraelsko zaporo. Foto: Reuters
Gaza
Na severu Gaze je zaradi izraelskih napadov več tisoč ljudi pobegnilo s svojih domov. Foto: Reuters
Izrael obnovil napade na Gazo

Izrael je sicer sprejel egiptovski predlog za premirje in začasno ustavil vojaške operacije proti Gazi, a jih je kmalu obnovil. "Hamas je, odkar smo zjutraj ustavili napade v Gazi, izstrelil 47 raket. Zato nadaljujemo operacijo proti Hamasu," je izraelska vojska sporočila na družbenem omrežju Twitter, poroča Slovenska tiskovna agencija. Oboroženo krilo Hamasa je premirje zavrnilo in ga označilo za "vdajo", poroča BBC.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po Hamasovi zavrnitvi premirja napovedal razširitev vojaške ofenzive na območju Gaze. Dejal je, da bo palestinsko gibanje "plačalo ceno" za nadaljevanje sovražnosti.

"To bi se dalo bolje rešiti po diplomatski poti, kar smo poskušali storiti, ko smo danes sprejeli predlog Egipta za premirje. A Hamas nam ne pušča druge možnosti, kot da razširimo in zaostrimo kampanjo proti njemu," je dejal Netanjahu.

Hamas: O premirju se z nami ni nihče posvetoval
Medtem palestinska tiskovna agencija Maan poroča, da Hamas pravi, da se Egipt z njimi ni posvetoval glede predloga za prekinitev ognja. Hamasov predstavnik Sami Abu Zuhri je tako dejal, da je v Gazi vladajoče palestinsko gibanje za egiptovsko pobudo slišalo le prek medijev. "Nihče se ni z nami posvetoval glede pobude in normalno je, da ta za nas ni zavezujoča," je dejal.

"Borili smo sem, da bi končali zatiranje našega ljudstva na splošno in še posebej prebivalcev Gaze, in premirje ni bil naš cilj," je dejal Abu Zuhri. Hamas je obsodil mednarodno in regionalno podporo pobudi za premirje, češ da je "ničvredna", če se z eno izmed strani, vpletenih v konflikt, nihče ni posvetoval.

"Naša bitka s sovražnikom se nadaljuje in se bo stopnjevala v jezi in silovitosti," so se Brigade Ezedina Al Kasama. odzvale na predlog za premirje v Gazi, ki je že več kot teden dni tarča izraelskega bombardiranja.

Iz gibanja Islamski džihad pa so sporočili, da je bila ta skupina o egiptovski pobudi sicer uradno obveščena, a da se bo s Hamasom dogovorila o skupnem odgovoru. Tudi Islamski džihad ni bil vpleten pri sestavi besedila predloga, so dejali.

Ameriški zunanji minister John Kerry je pozval Hamas, naj sprejme predlog za premirje, saj naj bi predstavljal priložnost za končanje nasilja. "Vse strani" pa so k sprejetju egiptovskega predloga v Kairu pozvali zunanji ministri arabskih držav.

Egiptovski predlog je pozdravil ameriški predsednik Barack Obama, ki je žrtve med palestinskimi civilisti označil za tragedijo, napade Izraela pa že prej označil za samoobrambo.

Predlog za premirje je pozdravil tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je po večletnem sporu aprila sklenil spravni dogovor s Hamasom, čemur je sledilo oblikovanje vlade narodne enotnosti, kar je Izrael ostro obsodil.

Hamas zahteva celovit dogovor in končanje zapore Gaze
Hamas v zameno za podpis premirja zahteva odpravo izraelske zapore Gaze in vrnitev k premirju iz leta 2012. Izrael namreč nadzoruje vse mejne prehode Gaze, dostop z morja in celoten zračni prostor nad palestinsko enklavo. Gaza je eno najbolj poseljenih območij na svetu, kjer na ozkem pasu velikosti 360 kvadratnih kilometrov živi 1,7 milijona ljudi.

Rakete na Izrael, a s Sinaja
Na jug Izraela so medtem iz sosednjega Egipta priletele tri rakete, ki naj bi jih izstrelili islamski borci s Sinaja. V napadu na izraelsko letoviško mesto Eilat so bili ranjeni štirje civilisti, so sporočili izraelski varnostni predstavniki, ki menijo, da gre za poskus spodkopavanja egiptovskih prizadevanj za premirje med Izraelci in Palestinci.

V noči s ponedeljka na torek so palestinski borci iz Gaze na Izrael izstrelili dve raketi, medtem ko je Izrael napadel 25 ciljev.

Mrtvih že 194 Palestincev
Kot poroča Maan, so izraelski zračni napadi ponoči zahtevali še pet smrtnih žrtev med Palestinci. Bilanca osemdnevnega izraelskega obstreljevanja je tako 194 mrtvih in najmanj 1.400 ranjenih na palestinski strani.

Izrael vztraja, da izvaja napade proti Hamasu, a kot opozarjajo tudi Združeni narodi, je 77 odstotkov vseh žrtev v Gazi civilistov.

Prva smrtna žrtev med Izraelci
Izraelska vojska je medtem sporočila, da je raketa iz Gaze zahtevala prvo smrtno žrtev v Izraelu. Šlo naj bi za 38-letnega civilista, ki je izraelskim vojakom na območju prehoda Erez med Gazo in Izraelom dostavljal hrano.

Hamas je prevzel odgovornost za napad. "Sovražnik priznava smrt sionističnega vojaka in poškodbo drugega v obstreljevanju oporišča Erez," je v izjavi zapisalo oboroženo krilo Hamasa.

ZN: Škoda v Gazi ogromna
Škoda, ki so jo povzročili izraelski zračni napadi na Gazo, je ogromna, je danes ocenila Agencija Združenih narodov za pomoč Palestincem (UNRWA). "Izguba življenj in uničenje v Gazi sta resnično neizmerna," je povedal tiskovni predstavnik UNRWA-ja Sami Mšaša. Dodal je, da je med ubitimi veliko žensk in otrok, kar je skrb vzbujajoče.

Poleg skoraj 200 smrtnih žrtev so izraelski napadi namreč povzročili tudi gmotno škodo. Mšaša je povedal, da je bilo 560 domov v Gazi popolnoma uničenih, več tisoč zgradb pa je poškodovanih, med drugim tudi 47 poslopij UNRWA-ja.

V 20 šol, ki jih vodi ta agencija ZN-a, se je zaradi obstreljevanja zateklo skupno 17.000 ljudi. Mšaša je ob tem pozval sprti strani, naj poslopja ZN-a pustita na miru.

O stopnjevanju nasilja jutri tudi Evropski parlament
Evropski parlament bo v sredo na plenarni seji med drugim razpravljal tudi o osnutku resolucije o stopnjevanju nasilja med Izraelom in Palestinci. Osnutek, ki ga je vložila skupina Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), poziva k prenehanju raketiranja Izraela iz Gaze in izraelskih vojaških operacij v Gazi.

Osnutek poleg tega "ostro obsoja nesorazmerno uporabo sile izraelskih oblasti v Gazi, ki je zahtevala življenja že skoraj 200 ljudi". Osnutek še poziva k prekinitvi izraelske zapore Gaze, pa tudi tihotapljenja orožja v Gazo iz Egipta prek predorov.

Izrael obnovil napade na Gazo