Največ nezakonitih priseljencev v ZDA pride prek južne meje z Mehiko. Foto: EPA
Največ nezakonitih priseljencev v ZDA pride prek južne meje z Mehiko. Foto: EPA

Ameriški urad za štetje prebivalstva ocenjuje, da je v ZDA okoli 11,1 milijona nezakonitih priseljencev, potem ko je v 90. letih prejšnjega stoletja doseglo vrhunec, ki je trajal do leta 2007, ko so se že začeli kazati prvi obrisi gospodarske krize.

Prav zaradi gospodarskih razmer naj bi priseljevanje padalo še naprej, ta trend pa bi se lahko znova obrnil, če bodo na voljo delovna mesta.

Zaradi upada priseljevanja nasploh se bodo upočasnjevale demografske spremembe v ZDA, kjer so leta 2008 ocenjevali, da bodo belci postali manjšina do leta 2042, a naj bi se zdaj to zgodilo pozneje.

Do zdaj so ZDA staranje svojega prebivalstva blažile prav z zakonitimi in nezakonitimi priseljenci, a upadanje njihovega števila služi kot resno opozorilo, saj se bodo leta 2030 verjetno spopadale s podobnimi težavami kot danes Evropa.

Po ocenah urada za štetje prebivalstva je 80 odstotkov vseh nezakonitih priseljencev iz Mehike in drugih držav Latinske Amerike.

Od okoli 37 milijonov prebivalcev, ki so bili rojeni na tujem, jih je 11,1 milijona nezakonitih priseljencev, 12,1 jih ima dovoljenje za delo in bivanje, medtem ko jih ima državljanstvo 15,1 milijona.

Američani latinskoameriškega rodu predstavljajo 17 odstotkov populacije ZDA, 12 odstotkov je temnopoltih, pet odstotkov pa jih je azijskega rodu.

Na zadnjih volitvah je za demokrata Baracka Obamo volilo 93 odstotkov temnopoltih, 71 odstotkov Latinoameričanov in 73 odstotkov Azijcev. Azijci so lani prvič od leta 1910 prehiteli Latinoameričane po številu novih priseljencev.