Arizona ima z nezakonitimi priseljenci največje težave v ZDA. Foto: EPA
Arizona ima z nezakonitimi priseljenci največje težave v ZDA. Foto: EPA
Arizonski zakon razburil tudi Obamo

V skladu z zakonom je nezakonito prebivanje v Arizoni odslej obravnavano kot kaznivo dejanje, najemanje ali prevoz neprijavljenih priseljencev pa postaja nezakonito. Zakon med drugim od priseljencev zahteva, da morajo imeti ves čas pri sebi dokumente, kot so zelena karta, dovoljenje za prebivanje ali potni list.
Ob tem zakon policistom dovoljuje zasliševanje ali zapiranje vsakogar, za katerega bi menili, da bi lahko bil neprijavljeni priseljenec, pa čeprav ne bi zagrešil nobenega kaznivega dejanja. Državljani Arizone lahko v skladu z zakonom osumljence prijavljajo policiji in od nje zahtevajo, da izvaja nadzor.
Ob podpisu na tisoče nasprotnikov
Republikanska guvernerka Jan Brewer je ob podpisu zakona, ki so ga skozi kongres te zvezne države v začetku tedna spravili republikanci, poudarila, da zakon pomeni korak naprej k zaščiti Arizone in k varnim soseskam. Ob slovesnosti ob podpisu se je pred poslopjem kapitola v Phoenixu zbralo več tisoč nasprotnikov, pa tudi nekaj podpornikov zakona.
Nasprotniki zakona, predvsem Američani hispanskega rodu in organizacije za varstvo človekovih pravic, so mnenja, da bodo lahko odslej policisti vsakega Latinskoameričana samovoljno nadzirali in zapirali.
"V nasprotju s temeljno idejo pravičnosti"
Obama je zakon, še preden ga je Brewerjeva podpisala, označil za "zgrešen", saj je v nasprotju "s temeljno idejo pravičnosti, ki jo Američani cenimo". Po njegovem mnenju pa bi lahko zakon tudi škodoval zaupanju med prebivalstvom in policijo. Ob tem je od zveznega pravosodnega ministrstva zahteval, naj ugotovi, ali je zakon sploh zakonit.
Ameriški predsednik je pred kratkim napovedal imigracijsko zakonodajo na zvezni ravni, v petek pa je poudaril, da je ta potrebna, sicer bodo ostala vrata odprta za "neodgovornost drugih".
Arizona se že dalj časa spoprijema z vprašanjem nezakonitih priseljencev. Prek dolge meje med Mehiko in Arizono naj bi v ZDA vstopili številni izmed več kot 12 milijonov ljudi brez ustreznih dokumentov. Pri tem se je v Arizoni povečalo število kaznivih dejanj.

Arizonski zakon razburil tudi Obamo