Enote Afriške unije so v Somaliji začele obsežno ofenzivo proti Al Šababu. Foto: EPA
Enote Afriške unije so v Somaliji začele obsežno ofenzivo proti Al Šababu. Foto: EPA

V napadu v noči s ponedeljka na torek je bilo ubitih najmanj šest ljudi, vse do zdaj pa ni bilo jasno, ali je bila ubita tudi glavna tarča napada, torej Godane, znan tudi kot Muktar Abu Zubeir. V ciljanem konvoju je bilo sicer več poveljnikov islamistične skupine.

Pentagon je dejstvo, da so ubile Godaneja, označil za "pomembno simbolično in operativno izgubo" za organizacijo, povezano z Al Kaido. Za ameriško zunanje ministrstvo je bil Godane eden izmed osmih glavnih "terorističnih" beguncev, analitiki pa po poročanju Al Džazire ocenjujejo, da pomeni njegova smrt velik udarec za Al Šabab.

Kot poroča BBC, je Bela hiša sporočila, da bo v boju z Al Šababom in pri podpiranju somalijske vlade še naprej uporabljala vsa orodja, ki so ji na voljo, "finančna, diplomatska, obveščevalna in vojaška".

Teroristi in pesnik
Kot še poroča BBC, je Godane študiral v Sudanu in Pakistanu, kjer naj bi se radikaliziral. Leta 2009 je prisegel zvestobo Al Kaidi. Poveljnik Al Šababa je postal leto prej, ko je bil v ameriškem zračnem napadu ubit njegov predhodnik Aden Haši Ajro. Godane naj bi se boril v Afganistanu, znan pa je bil tudi kot dober govornik in pesnik.

Ameriški napad in ofenziva AU-ja
ZDA so sicer ponedeljkov napad izvedle tako z letali s piloti kot brezpilotnimi letali, in sicer okoli 240 kilometrov južno od glavnega mesta Mogadiš. Napad je sledil obsežni ofenzivi enot Afriške unije (AU), ki štejejo 22.000 vojakov, s katero želi AU, ki podpira somalijsko vlado, od Al Šababa ponovno zavzeti ozemlja na jugu države. Enote AU-ja v boju proti islamistom, ki se bojujejo za ustanovitev islamske države v Somaliji, podpira tudi Washington.

Ameriške posebne enote so lanskega oktobra izvedle napad na drugega poveljnika milice, a so se morale umakniti brez uspeha.

V sredo je somalijska vlada v poskusu izkoristiti ameriški zračni napad in ranljivost Al Šababa borcem te skupine ponudila amnestijo in jim dala 45 dni časa, da sprejmejo ponudbo.