Biden je med drugim pohvalil napredek pri odpravljanju posledic vojne. Foto: EPA
Biden je med drugim pohvalil napredek pri odpravljanju posledic vojne. Foto: EPA
Delavci na Kosovu takole lepijo jumbo plakate z Bidnovo podobo. Foto: EPA

Biden je na obisk v Prištino prišel iz Beograda in je najvišji ameriški predstavnik, ki je obiskal Kosovo po razglasitvi neodvisnosti februarja lani.
Na močno zastraženem vojaškem delu letališča v Prištini je Bidna pričakal kosovski zunanji minister Skender Hyseni, nato pa se je srečal s kosovskim predsednikom Fatmirjem Seidiujem in premierjem Hashimom Thacijem. Nagovoril je tudi kosovski parlament, čaka pa ga še obisk ameriških vojakov v oporišču sil Kforja Bondsteel blizu Uroševca in srbskega pravoslavnega samostana Visoki Dećani.

Seidiuju in Thaciju je Biden izrazil ameriško podporo zaščiti ozemeljske celovitosti Kosova in oblikovanju večetnične družbe. Po oceni ameriškega podpredsednika so kosovske inštitucije dosegle pomemben napredek morajo še naprej delovati kot demokratične in večetnične inštitucije. "ZDA bodo podpirale Kosovo, vse dokler bo tako," je dejal Biden.

Kosovski predsednik je Bidnu izrazil hvaležnost kosovskega naroda za podporo na poti do svobode in vzpostavitve miru, stabilnosti in razvoja Kosova. Za Thacija pomeni obisk Bidna potrditev ameriške podpore doseženemu napredku na Kosovu.

Šolarji z dobrodošlico
Ameriškega podpredsednika so v Prištini toplo pozdravili, mesto je bilo že pred njegovim prihodom okrašeno s plakati v podporo ZDA, šolarje in dijake pa so mestne oblasti pozvale, naj Bidnu izrečejo dobrodošlico na ulicah Prištine. Predsednik Sejdiu je Bidna, enega najglasnejših podpornikov kosovske neodvisnosti, tudi odlikoval z "zlatim redom svobode".
Biden je v Beogradu v sredo dejal, da ZDA ne pričakujejo, da bo Srbija priznala Kosovo, obenem pa je ameriška administracija pred obiskom zagotovila, da je neodvisnost Kosova za ZDA nepovratna. Kosovo sta v dneh pred obiskom ameriškega podpredsednika priznali še dve državi, Komori in Bahrajn, tako da je zdaj držav, ki so priznale Kosovo, že 60.
Biden bo na Kosovu končal tridnevno balkansko turnejo, v okviru katere je predtem obiskal Sarajevo in Beograd. V petek bo iz Prištine odpotoval še na obisk v Libanon.

K. S.