Obama je gostil Nieto v Beli hiši. Foto: EPA
Obama je gostil Nieto v Beli hiši. Foto: EPA
Mehika
Od leta 2007 je bilo v Mehiki v mamilarskem nasilju ubitih več kot 100.000 ljudi. Foto: EPA

Kljub podpori ZDA pa je na mehiški vladi in mehiških organih pregona, da opravijo z mafijskimi družbami in z njimi povezanim nasiljem, ki je v zadnjih letih zahtevalo na desettisoče življenj, je Obama dejal Nietu med njegovim obiskom v Beli hiši.

Nieta je še posebej na udaru svojih rojakov zaradi izginotja 43 študentov septembra lani, ki naj bi bili po naročilu lokalnega župana in sodelovanju policije skupaj z mamilarsko mafijo ugrabljeni in domnevno umorjeni.

Po izginotju so v Mehiki potekali številni protesti, na katerih so zahtevali razjasnitev okoliščin izginotja študentov in od Niete celo zahtevali odstop. Konec novembra je nato predsednik napovedal korenite spremembe v policijskih vrstah.

Med predvidenimi spremembami je enoten državni nadzor nad vsemi lokalnimi policijskimi oddelki in njihova združitev v eno nacionalno enoto. Poleg tega namerava vlada zagnati posebna gospodarska območja v najmanj razvitih delih države, da bi tako spodbudila njihov razvoj in napredek.

Kanibalizem pri kartelih
V času obiska Niete pri Obami so na dan prišle nove gnusne metode mamilarskih združb, ki v boju za prevlado nad ozemljem in donosnimi tihotapskimi potmi ne izbirajo sredstev.

Za preizkus lojalnosti svojih pripadnikov mafijski kartel Vitezov templjarjev domnevno uporablja celo kanibalizem. Tako naj bi nekatere člane kartela prisilili, da so pojedli srce svojih žrtev. S tem obredom naj bi se mafijski šefi tudi skušali znebiti izdajalcev v svojih vrstah.

Nieto pohvalil politiko do priseljevanja
Poleg varnostnega vprašanja sta Obama in Nieto govorila tudi o politiki priseljevanja in odnosih s Kubo. Obama se je Nietu zahvalil za podporo njegovemu ukrepu na področju priseljevanja, ki je približno štiri milijone nezakonitih priseljencev v ZDA zaščitil pred nevarnostjo izgona iz države.

Obamov ukrep je sicer razjezil republikance, ki pa kaj veliko ne morejo storiti proti temu, če želijo še kdaj računati na osvojitev Bele hiše. Največ priseljencev in novih volivcev ZDA dobijo namreč iz Latinske Amerike.

Nieto je Obamov ukrep označil za zelo pametnega in pravičnega. Zato bo mehiška vlada svojim državljanom, ki delajo v ZDA, olajšala pridobitev ustrezne dokumentacije, na podlagi katere bodo lahko v ZDA zaprosili za ugodnosti, ki izhajajo iz Obamovega ukrepa, ne da bi se jim bilo ob tem treba vrniti v Mehiko. Če bi se vrnili, potem spet ne bi mogli nazaj, razen na nezakonit način.

Začetek normalizacije odnosov med ZDA in Kubo po izmenjavi ujetih vohunov je Nieto pozdravil in Obamovo odločitev v tej smeri označil za drzno in pogumno. Obljubil je, da bo Mehika pomagala po svojih močeh. ZDA želijo, da Mehika pritisne na Kubo, da izvede potrebne demokratične reforme.