Nieta se je znašel na uradu kritik rojakov zaradi neučinkovitosti oblasti pri reševanju primera izginulih študentov. Foto: Reuters
Nieta se je znašel na uradu kritik rojakov zaradi neučinkovitosti oblasti pri reševanju primera izginulih študentov. Foto: Reuters
Mehika
Zaradi pogrešanih študentov se je predsedniku zgodila ulica. Foto: Reuters

"Mehika ne more nadaljevati tako. Po Iguali se mora Mehika spremeniti," je v televizijskem nagovoru dejal Nieto, ki se je znašel na udaru kritik in protestnikov zaradi krutosti pripadnikov mehiških varnostnih sil, ki so bili vpleteni v izginotje 43 študentov, katerih usoda še vedno ni znana, a so bili po vsej verjetnosti žrtve pokola.

Študentje so izginili 26. septembra, potem ko so se udeležili protestov v mestu Iguala v zvezni državi Guerrero. Trupla nekaterih izmed njih naj bi odkrili v množičnem grobišču. Po trditvah vlade so študente zajeli tamkajšnji policisti in jih predali mamilarski tolpi, ki naj bi jih umorila in nato zažgala, za vse skupaj pa so oblasti okrivile župana Iguale in njegovo ženo.

Mehičani niso popolnoma prepričani o navedbah oblasti in zahtevajo pojasnila, kaj se je zgodilo s študenti. Prejšnji teden se je na protestu v prestolnici Ciudad de Mexico zbralo na deset tisoče protestnikov, ki so izražali nezadovoljstvo nad poraznim varnostnim stanjem v državi in k prevzemu odgovornosti pozivali predsednika Nieta.

Kot so poudarjali protestniki, ne gre samo za izginule študente, ampak še za 30.000 pogrešanih rojakov, ki so izginili od leta 2006, ko so oblasti napovedale vojno vplivnim in vsepovsod razširjenim mamilarskim kartelom.

Poudarek tudi na gospodarskem razvoju
Nieta je zdaj napovedal prevetritev policijskih sil in poenotenje vseh lokalnih policijskih sil v eno nacionalno enoto. Nadzor nad 1.800 okrožnimi policijskimi enotami bodo prevzeli državni organi. Z novim zakonom se nameravajo tudi zoperstaviti infiltraciji pripadnikov kriminalnih združb v policijske vrste.

Predsednik je ukazal tudi posebno varnostno operacijo, ki se bo začela v štirih najnasilnejših zveznih državah Tamaulipas, Jalisco, Michoacan in Guerrero, ki so najbolj preplavljene s kriminalom.

Poleg tega bo vlada zagnala program za oblikovanje posebnih gospodarskih območij v najmanj razvitih delih države, da bi tudi na ta način spodbudila gospodarski napredek na revnih območjih.