Mueller se bo s čela FBI-ja umaknil septembra letos, ko bo odšel v pokoj. Foto: EPA
Mueller se bo s čela FBI-ja umaknil septembra letos, ko bo odšel v pokoj. Foto: EPA

"Ali FBI uporablja brezpilotna letala za nadzor na domačih tleh?" se je glasilo vprašanje republikanskega senatorja Charlesa Grassleya pred senatnim odborom za pravosodje, kjer je pričal direktor FBI-ja.

Mueller je na njegovo vprašanje odgovoril pritrdilno in pojasnil, da ima njegov urad na voljo zelo malo brezpilotnih letal, ki jih uporablja v zelo omejenem obsegu in zelo redko. Več podrobnosti ni navedel.

Priznanje prvega moža zveznega preiskovalnega urada bo verjetno samo še prililo olja na ogenj v razpravi o pravici do zasebnosti in varovanju osebnih podatkov Američanov, ki jo je sprožilo razkritje tajnega programa ameriške nacionalne varnostne agencije (NSA) za zbiranje podatkov o telefonskih klicih in uporabnikih interneta.

FBI je v izjavi za javnost pozneje pojasnil, da brezpilotna letala uporabljajo za spremljanje nepremičnih predmetov in preprečevanje nevarnosti za organe pregona. Vsako uporabo odobri zvezna agencija za letalstvo.

"Največja grožnja zasebnosti"
Brezpilotno letalo so tako uporabili med krizo s talci letos v Alabami, ko je napadalec iz šolskega avtobusa ugrabil otroka in ga nato zadrževal v podzemnem zaklonišču.

Že prej je bilo sicer javno znano, da ameriške oblasti brezpilotna letala uporabljajo za nadzor območja ob meji z Mehiko.

Predsednik Barack Obama je maja branil uporabo brezpilotnih letal za napade v tujini, saj po njegovem mnenju pripomorejo v boju proti terorizmu, vendar je ob tem pripomnil, da ZDA ne bi smele nikoli uporabljati oboroženih brezpilotnih letal nad domačimi tlemi.

Demokratska senatorka Dianne Feinstein je izrazila zaskrbljenost zaradi posledic, ki jih ima nadziranje z brezpilotnimi letali na zasebnost državljanov.

"Največja grožnja zasebnosti Američanov je brezpilotno letalo in uporaba brezpilotnega letala ter pomanjkanje predpisov," je dejala.