Ellen Johnson Sirleaf obljublja poenotenje države, ki je bila 14 let v državljanski vojni. Foto: EPA
Ellen Johnson Sirleaf obljublja poenotenje države, ki je bila 14 let v državljanski vojni. Foto: EPA

Žena predsednika Georgea Busha, njuna hčerka in ameriška državna sekretarka se bodo v ponedeljek v liberijski prestolnici Monrovia udeležile inavguracije Elen Johnson Sirleaf, ki je v drugem krogu oktobrskih volitev premagala nogometnega zvezdnika Geogea Weaho.

Z močno delegacijo hočejo ZDA pokazati zavezanost k stabilizaciji te zahodnoafriške države, ki so jo leta 1847 ustanovili osvobojeni ameriški sužnji.

Prisotne ameriške vojaške ladje
V času inavguracije bosta pred obalo Liberije dve ameriški vojaški ladji, ki bosta zagotavljali logistično podporo in predstavljali simbol ameriške zavezanosti tej regiji. Ameriški obveščevalni agentje so pripadnikom mednarodnih sil v Liberiji pomagali z varnostnimi pripravami na slovesen dogodek.

Liberijci pripravljajo veliko praznovanje, saj kar ne morejo skriti navdušenja nad prvo izvoljeno predsednico v Afriki, kjer so v politiki vedno prevladovali moški. 67-letna Johnson Sirleafova, ki jo imenujejo tudi afriška železna lady, za Liberijce pa ostaja mama Ellen, je na Harvardu študirala ekonomijo in bila zaposlena pri Svetovni banki.