Na ulicah Kaira se je zbralo več tisoč podpornikov Mohameda Mursija. Foto: EPA
Na ulicah Kaira se je zbralo več tisoč podpornikov Mohameda Mursija. Foto: EPA
ZDA pozvale k izpustitvi Mursija

Podoben poziv je le nekaj ur pred tem izrazila Nemčija in predlagala, da dostop do pridržanega predsednika Mursija omogočijo "zaupanja vrednim institucijam", kot je Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC).

Mohamed Mursi je v hišnem priporu, domnevno v prostorih elitne predsedniške garde v Heliopolisu. Podatkov o tem, kje točno je pridržan, ne vojska ne začasno predsedstvo ne želita izdati. Zunanje ministrstvo na vprašanja, kje je, vedno odgovarja le z zagotavljanjem, da je "na varnem" in da z njim "ravnajo lepo”.

V Kairo več tisoč Mursijevih podpornikov
Muslimanska bratovščina je za danes napovedala nove miroljubne proteste podpornikov Mursija. V Kairu se jih je zbralo več tisoč, samo pred mošejo Raba Al Adavija v kairski soseski Nasr City okoli 10.000.

"Še naprej se bomo upirali. Ostali bomo mesec ali dva, morda celo leto ali dve. Ne bomo odšli, dokler se naš predsednik Mohamed Mursi ne vrne," je množici v Kairu dejal vplivni islamistični voditelj Safvat Hegazi.

Al Sisija označili za "izdajalca"
Ob tem jih je spodbudil, da še naprej zahtevajo vrnitev Mursija na položaj predsednika in takojšnji razpis parlamentarnih volitev ter ustanovitev komisije, ki bo nadzirala načrt za narodno spravo.

Množica na shodu je vzklikala slogane, ki so bili uperjeni proti vojski, generala Abdulaha Fataha Al Sisija, ki je ukazal odstavitev Mursija, pa so označili za "izdajalca".

Bo v Kairu počilo?
K množičnemu shodu na trgu Tahrir so za danes zvečer pozvali tudi Mursijevi nasprotniki, zaradi česar obstaja nevarnost novih krvavih spopadov.

Vojska je v najnemirnejše predele mesta že poslala dodatne okrepitve, njihova glavna naloga pa je, da se udeleženci nasprotujočih si protestov ne srečajo. Tako so zaprli ulico, ki vodi do predsedniške palače in prostorov elitne predsedniške garde ter obrambnega ministrstva, kot tudi pomembnejše mostove in glavne prometne poti, piše Al Džazira.

Zadnji incident se je zgodil v ponedeljek, ko so varnostne sile pred sedežem Republikanske garde streljale na islamiste, pri tem pa je bilo ubitih 53 ljudi.

Postni mesec ramazan
Za muslimane se je v torek, 9. julija, začel postni mesec ramazan, ko se morajo verniki od zore do sončnega zahoda odreči hrani, pijači, kajenju, grdim besedam in neprimernim mislim. Verniki se postijo 30 dni in tako izpolnjujejo tretjo od petih islamskih praktičnih dolžnosti. Ramazanski bajram se začne 8. avgusta.

ZDA pozvale k izpustitvi Mursija