Ruski minister Lavrov na srečanju z iranskim predsednikom Rohanijem. Foto: Reuters
Ruski minister Lavrov na srečanju z iranskim predsednikom Rohanijem. Foto: Reuters

V sredo se bodo na Dunaju nadaljevali pogovori podpisnic za oživitev iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015. Glavni cilji pogovorov so ponovna vključitev ZDA v sporazum, umik sankcij proti Iranu in zagotovilo, da bo Iran znova omejil svoj jedrski razvoj.

Lavrov je po srečanju z Zarifom izrazil pričakovanje, da dogovor mogoče ohraniti in da se bodo ZDA popolnoma vrnile k izvajanju. Washington je znova pozval k umiku sankcij, uvedenih po odstopu od sporazuma, za katerega se je leta 2018 odločila administracija prejšnjega predsednika Donalda Trumpa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lavrov: "V EU-ju ni nikakršnega usklajevanja."

Vodja ruske diplomacije je bil ob tem kritičen do Evropske unije, saj bi njihove zadnje sankcije proti Iranu, uvedene v ponedeljek, lahko spodkopale občutljive pogovore. "V EU-ju ni nikakršnega usklajevanja, desna roka ne ve, kaj dela leva," je dejal in ocenil, da gre za hudo napako, sploh če je bila odločitev zavestno sprejeta sredi pogovorov o jedrskem dogovoru.

EU je v ponedeljek v povezavi z zatrtjem protestov leta 2019 na seznam sankcioniranih dodal osem predstavnikov iranskih varnostnih oblasti, vključno z vodjo elitne revolucionarne garde, in tri zloglasne zapore. Sankcije vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved izdaje vizumov.

Zarif: "Izrael je slabo odigral to igro na srečo."

Mohamed Džavad Zarif. Foto: Reuters
Mohamed Džavad Zarif. Foto: Reuters

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif se je na konferenci osredinil na nedavno nesrečo v jedrskem obratu Natanc. Iran je v soboto zagnal zmogljivejše centrifuge za bogatenje urana, kar je najnovejša kršitev sporazuma. Le dan po zagonu centrifug se je v jedrskem objektu Natanc zgodila nesreča, odgovornost za katero Iran pripisuje Izraelu.

"Izrael je zelo slabo odigral to igro na srečo, če so menili, da bo napad oslabil iransko stran v jedrskih pogovorih," je na skupni konferenci z Lavrovom dejal Zarif. "Nasprotno, okrepil bo naš položaj," je dodal.

Iran nesrečo označuje za sabotažo, povzročeno s kibernetskim napadom. "Nedeljska sabotaža se je zgodila v električnem kablu, ki je vodil do strojev za centrifuge. To je bil zunanji napad z jasno določenim mestom napada," je dejal tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabiej. Posledice naj bi hitro odpravili, bogatenje urana pa naj se ne bi ustavilo.

ZDA ne komentirajo napada na Natanc

"ZDA morajo vedeti, da jim niti sankcije niti sabotaža ne bosta omogočila pogajanj in jim bodo le otežile razmere," je še dejal Zarif. Iran zavrača vsakršne neposredne pogovore z ZDA pred umikom sankcij, čeprav so na Dunaju tudi njihovi predstavniki. Bela hiša je v ponedeljek sporočila, da ZDA niso bile vpletene v nedeljski napad, trditev o vzroku incidenta pa niso komentirali.

"Kar se je zgodilo v Natancu, daje Iranu možnost, da zakonito napravi vse, kar je potrebno za kompenzacijo te teroristične neumnosti," je še poudaril vodja iranske diplomacije.

Ruski minister na obisku v Iranu