Foto: AP
Foto: AP

Sestanek med Jakom Sullivanom in Jangom Džječijem se je zgodil po medijskih poročilih, da Rusija prosi Kitajsko za pomoč v vojaški opremi, kar sta obe državi zanikali. Kitajska doslej še ni obsodila ruske agresije, čeprav je osnovno načelo njene zunanje politike zadnjih nekaj desetletij prav nevmešavanje v notranje zadeve držav in pomen ozemeljske celovitosti in suverenosti držav.

Kot je po pogovorih v italijanski prestolnici sporočila Bela hiša, je Sullivan odprl vrsto vprašanj glede odnosov med državama, oba pa sta poudarila pomen ohranjanja odprtih linij komunikacije med ZDA in Kitajsko.

Sullivanovo srečanje je bilo glede na besede ameriških analitikov namenjeno izreku opozorila Kitajski, naj se ne igra z izigravanjem sankcij v korist Rusije, ker bo morala sicer izbirati med zavezništvom z Moskvo in lastnim gospodarskim razvojem.

Opozorilo pred izigravanjem sankcij

ZDA in njene zaveznice so v zadnjih tednih Kitajski večkrat jasno namignile, da bo pomoč Rusiji prinesla s seboj posledice za trgovino, razvoj novih tehnologij in celo sekundarne sankcije.

Kot je pred pogovorom v Rimu dejal neimenovani predstavnik ameriške administracije, je imel Sullivan namen opozoriti Janga na svetovno osamitev Kitajske ob morebitni vojaški pomoči Rusiji.

Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo je tako prejšnji teden opozorila, da bi lahko kaznovali kitajska podjetja, ki bi izigravala ameriške sankcije na trgovanje z Rusijo, s prepovedjo nabav ameriške tehnike in programske opreme, ki jo potrebujejo pri svoji proizvodnji.

Kitajska in ZDA na pogovorih o Ukrajini

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.