Mandela je imel v zadnjem času več zdravstevnih težav. Foto: EPA
Mandela je imel v zadnjem času več zdravstevnih težav. Foto: EPA
Nelsona Mandelo znova prepeljali v bolnišnico

Stanje 94-letnega Mandele se je v noči s petka na soboto močno poslabšalo, zato so ga prepeljali v bolnišnico v Pretorii. To je za ikono boja proti apartheidu in Nobelovega nagrajenca za mir druga hospitalizacija v zadnjih dveh mesecih. Na začetku aprila je zaradi pljučnice v bolnišnici preživel deset dni.

Tiskovni predstavnik urada južnoafriškega predsednika Mac Maharaj je za medije dejal, da je zdravstveno stanje Mandele tokrat zelo resno, a da Mandela diha brez pomoči aparatov: "Madiba je borec in pri njegovih letih bo v redu, dokler se bo boril."

Mandelova žena Graca Machel je odpovedala potovanje v London, predvideno v začetku prihodnjega tedna, in je ob njem v bolnišnici.

Mandela je leta 1994 postal prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike, potem ko je 27 let preživel v zaporu zaradi boja proti režimu apartheida. Na položaju je ostal samo en mandat in leta 1999 vodenje države prepustil svojemu nasledniku Thabu Mbekiju. Iz politike in javnega življenja se je umaknil leta 2004.

Leta 1993 je skupaj z nekdanjim predsednikom JAR-a Frederikom de Klerkom prejel Nobelovo nagrado za mir za prizadevanja za končanje apartheida.

Nelsona Mandelo znova prepeljali v bolnišnico