Prostitucija je v Grčiji zakonita. Foto: Reuters
Prostitucija je v Grčiji zakonita. Foto: Reuters
Policija je objavila fotografije okuženih prostitutk. Foto: Reuters
Stanje v Grčiji je za številne nevzdržno. Foto: Reuters
Protesti zaradi varčevalnih ukrepov pred parlamentom v Atenah. Foto: Reuters
Premična klinika sredi Aten. Foto: Reuters

Bilo je zgodaj maja, le nekaj dni pred napetimi volitvami v Grčiji, in v obubožani državi se je kuhala še ena zdravstvena kriza. Nove številke so pokazale osupljiv porast novih okužb s HIV-om. Zdravstveno osebje je okrivilo občutna znižanja sredstev socialnim programom, a na lovu za glasovi so oblasti namesto tega uperile svoj prst v prostitutke.

Grčija: bolni narod?
- 1.450-odstotni porast novih HIV-okužb med uživalci mamil
- 63 prijavljenih primerov malarije, prvi izbruh te bolezni v 40 letih
- 25-odstotni porast brezdomstva v Atenah
- 40-odstotni porast samomorov v prvi polovici leta 2011 v primerjavi z 2009
- 70 odstotkov prebivalcev province Ahaja si ne more privoščiti nakupa predpisanih zdravil
- 40-odstotni rez proračuna bolnišnic
- 24-odstotni porast sprejemov v bolnišnice leta 2010 v primerjavi z letom 2009
(Vir: Independent)

Zdravniki in policija so zbrali prostitutke po vseh Atenah in jih prisilili v testiranje na virus HIV. Za številne med njimi se je izkazalo, da so HIV-pozitivne, in povračilni ukrepi so bili nagli in maščevalni: policija je na spletu objavila njihova imena in fotografije, nato pa dekleta aretirala na podlagi meglenih obtožb povzročanja telesnih poškodb.
Policijske fotografije so objavile tudi nekatere grške spletne strani, ob njih pa paniko razširjajoče zgodbe o tisočih "poročenih družinskih možeh", ki bi se lahko okužili.

Kršenje vseh pravic
V nekaj dneh so se pred domovi družin izpostavljenih žensk na lastno pest zbrale organizirane skupine, ki so zmerjale svojce. Telefon na kliniki Praksis v Atenah ni nehal zvoniti. Panični možje, ki so plačali za spolne usluge, so hoteli vedeti, ali so se okužili, niso pa se hoteli testirati, ker so se bali, da se bodo tudi njihova imena znašla na sramotilnem stebru.
Tzanetos Antipas, vodja Praksisa, je dejal, da je vlada prekršila vsa svetovno uveljavljena navodila o spoštovanju pravic in zasebnosti okuženih s HIV-om, vse v imenu nekaj dodatnih glasov volivcev. "Bila je katastrofa," je povedal Antipas za Independent. "15 let smo delali korake naprej, nato pa je čez noč vse propadlo."

Če je po svetu zaznati opazno zmanjševanje števila okužb s HIV-om, so v Grčiji lani zaznali 57-odstotni porast od leta 2010. Med uživalci mamil je ta stopnja narasla za šokantnih 1.450 odstotkov. Vlada je sprva krivila nezakonite priseljence, a kot poroča Independent, je šlo v resnici za popoln vihar vladnih rezov programov za izmenjavo igel, utrjene družbene stigme in povečanje števila obupanih spolnih delavk, pripravljenih seksati brez kondoma, da bi med finančno krizo, ki je cene potisnila na vsega nekaj evrov na stranko, povečale svoj prihodek.
10 evrov za seks
Čas volitev je zdaj že mimo in nova vlada ustoličena, a 26 izmed maja aretiranih žensk ostaja v zaporu. Ženske vztrajajo, da niso vedele, da so HIV-pozitivne, a nihče jih noče poslušati. Stigma je v Grčiji globoko zakoreninjena in prav gotovo ji ne pomaga nasprotovanje vplivne Grške pravoslavne cerkve tako spolnemu izobraževanju v šolah kot vladno sponzoriranim programom ozaveščanja.
V Grčiji je danes polno ljudi, ki živijo na robu družbe - invalidov, ki se vlečejo skozi množico, beračev, pouličnih otrok, ki prodajajo cvetje ... Ljudi, ki jih mečejo na cesto, ker ne morejo več plačevati najemnine, spijo v podhodih zapuščenih stavb, ki so nekoč gostile majhna podjetja - nekdanji steber grškega gospodarstva. Vse več žensk se je v slabem gospodarskem položaju zateklo k prostituciji, da bi lahko vzdrževale svoje družine.
A več spolnih delavk in nižji prihodki pomenijo, da stranke danes za mesene užitke plačajo tudi zgolj pičlih 10 evrov. Številni spolni delavci in delavke pristajajo na spolni odnos brez kondoma, ki je bolje plačan.

Nevarnost rezov v zdravstvu
V krizi se vse več obupanih tudi zateka po uteho k alkoholu in mamilom, s tem pa se nevarnost okužbe z virusom HIV še poveča. "Med krizo je stvar, ki je resnično ne smeš storiti, zmanjšati proračun javnega zdravstvenega sistema in socialnega skrbstva," meni dr. Apostolos Veizis, vodja zdravnikov brez meja v Grčiji. "Če te jutri zadene epidemija tuberkuloze, HIV-a itd., bodo stroški zdravljenja še višji."

Strokovnjake ne skrbi le Grčija. Samuel R. Friedman, vodja urada za raziskovanje aidsa na Nacionalnem inštitutu za razvoj in raziskovanje v New Yorku, opozarja, da bi lahko položaj ušel izpod nadzora, če se Grčija ne izvleče iz gospodarske krize, vse več demoraliziranih mladih pa bi se za otopitev bolečine obrnilo k mamilom in drugim nevarnim vzorcem: "Kar delajo, je, da ustvarjajo epicenter za širjenje virusa v Grčiji in drugje."