Skupina Pussy Riot je bila ena izmed osrednjih tem že na uvodni konferenci za novinarje. Foto: BoBo
Skupina Pussy Riot je bila ena izmed osrednjih tem že na uvodni konferenci za novinarje. Foto: BoBo

V Moskvi se bosta v nizu predavanj posvetila iskanju presečišč med zgodovino in filozofijo, ki so najbolj relevantna za interpretacijo postkrizne ekonomije in neoliberalne teorije.

V Moskvo sta prispela v dneh po obsodbi skupine Pussy Riot. Žižek se je na proces, ki v Rusiji in v mednarodni skupnosti v zadnjih tednih dviguje nemalo prahu, pretekli konec tedna že odzval.

Po uvodni konferenci za novinarje bosta Žižek in Dolar med 15. in 20. uro (po slovenskem času) v Narodnem centru modernih umetnosti izvedla predavanji z naslovoma "Oficirji, hišne pomočnice in dimnikarji" (Dolar) ter "Zakaj je psihoanaliza pomembnejša kot kadar koli?" (Žižek).

V torek med 17. in 20. uro bosta gostovala na Filozofskem inštitutu Ruske akademije znanosti. Žižek se bo spraševal, "Ali je danes še mogoče biti hegeljanec?". Dolar bo prispeval uvodni nagovor.

Turnejo bosta v sredo in v četrtek sklenila v Sankt Peterburgu. Mladen Dolar bo na tamkajšnji univerzi izvedel predavanje z naslovom "Kaj, če sploh kaj, je atom?", Slavoj Žižek pa bo rusko občinstvo sprejel na predavanju "Dobrodošli v postideološki puščavi".