Assange in Žižek sta razpravljala o etiki in filozofiji delovanja spletne strani WikiLeaks. Foto: EPA
Assange in Žižek sta razpravljala o etiki in filozofiji delovanja spletne strani WikiLeaks. Foto: EPA
Odgovor Žižka Goodmanovi, ko ga je opomnila, da je do konca pogovora ostala le še minuta.

Svetovno znani slovenski filozof in Assange sta se v Londonu pogovarjala o etiki in filozofiji delovanja spletne strani WikiLeaks ter o njenem vplivu na dogajanja po svetu. Pogovor je vodila Amy Goodman, večkrat nagrajena preiskovalna novinarka in voditeljica oddaje Democracy now!, ki jo prenaša več kot 900 javnih televizij in radijskih postaj po vsem svetu, dostopna pa je tudi prek spleta.

"Kar nas zbližuje kot civilizacijo, je celota našega znanja," je dejal Assange, ko je razlagal svoje motive za ustanovitev WikiLeaksa. Spletna stran je dvignila veliko prahu z objavo zaupnih podatkov, ki so razkrili ozadje vojn v Iraku in Afganistanu ter številne diplomatske depeše, ki so pretresle diplomatski svet.

"Kaj so šele tisti, ki pravijo, da si terorist"
"Cenzuro moramo vedno razumeti kot nekaj slabega. WikiLeaks nas je porinil do točke, ko se ne moremo več pretvarjati, da ne vemo. Tudi če ignorirate WikiLeaks, je ta spremenil polje. Nihče se ne more pretvarjati, da se WikiLeaks ni zgodil," je dejal Žižek. "Ti si terorist, ampak če si terorist, moj Bog, kaj so šele tisti, ki pravijo, da si terorist," pa je slovenski filozof dejal o Assangeu, ki so ga številni zaradi izdaje zaupnih dokumentov v javnost označili za terorista.

"Manning si zasluži Nobelovo nagrado"
Assange je Bradleyja Manninga, ki naj bi WikiLeaksu predal dokumente, označil za "zelo moralno osebo". Žižek je dodal, da si Manning zasluži Nobelovo nagrado za mir. "Če si kdor koli zasluži Nobelovo nagrado za mir, je to Bradley Manning," je dejal Žižek o ameriškem vojaku, ki je zaradi svojih (domnevnih) dejanj v zaporu.

O ljudski vstaji v Egiptu, zaradi katere je moral oblast po treh desetletjih zapustiti egiptovski predsednik Hosni Mubarak, je Assange dejal, da je bil trg Tahrir, ki je postal središče zbiranja protestnikov, pomemben, ker so ljudje lahko videli, da imajo številni drugi podobne poglede, medtem ko so mediji vedno namigovali, da so manjšina.

Odgovor Žižka Goodmanovi, ko ga je opomnila, da je do konca pogovora ostala le še minuta.