Joseph Kony je zanikal, da bi grozodejstva na severu Ugande zagrešili njegovi vojaki in je dejanja pripisal vladni vojski. Foto: EPA
Joseph Kony je zanikal, da bi grozodejstva na severu Ugande zagrešili njegovi vojaki in je dejanja pripisal vladni vojski. Foto: EPA
Ugandski vojaki
Ugandska vojska že več let neuspešno lovi vodjo LRA-ja. Foto: EPA

Na svoji prvi novinarski konferenci v 20 letih upora je samooklicani prerok Joseph Kony dejal, da do pogajanj z vlado lahko pride le ob prenehanju sovražnosti. Na vprašanje, kaj bo naredil, če vlada ne bo sprejela njegovega poziva, je Kony odgovoril, da ne bo storil nič in si bo še naprej prizadeval za končanje spora.

LRA se bori za ustanovitev države, ki bi temeljila na desetih božjih zapovedih, znana pa je po izredni krutosti, saj ubija in pohablja civiliste ter ugrablja otroke, ki jih nato uporabi za vojake in spolne sužnje. Zaradi napadov LRA-ja se je s severa Ugande izselilo okoli dva milijona ljudi, ubitih pa je bilo na tisoče. Mednarodno kazensko sodišče je Konya in štiri njegove pomočnike obtožilo zločinov, vendar je Kony dejal, da ne bo odšel na sojenje v Haag, saj se ne počuti krivega.

Za slab sloves kriva komunikacija
Kony meni, da je za njegov slab sloves mogoče krivo pomanjkanje dobre komunikacije s svetom, s katero bi lahko obvestil ljudi, da za grozodejstva ni kriv LRA, ampak ugandska vojska. Čeprav ga je na novinarski konferenci spremljalo kar nekaj vojakov najstnikov, je Kony zanikal ugrabitve otrok. Svoj upor pred 20 leti je začel, ker se je ugandski predsednik Joveri Museveni, ki je takrat prišel na oblast, znašal nad njegovim ljudstvom na severu Ugande in mu ubil očeta, sestre ter uničil imetje.