Soglasje zakonskemu osnutku v prvem branju je pomembna zmaga za Temerja, ki je na čelo države prišel avgusta. Foto: Reuters
Soglasje zakonskemu osnutku v prvem branju je pomembna zmaga za Temerja, ki je na čelo države prišel avgusta. Foto: Reuters

Za predlog zakona je glasovalo 366 od 480 navzočih poslancev, torej je dobil veliko več od potrebne dvotretjinske večine 308 glasov, 111 jih je bilo proti. Zakon mora po novem branju v parlamentu potrditi še senat, dokončno naj bi ga potrdili konec leta.

Brazilija tiči v najhujši gospodarski krizi zadnjih nekaj desetletij. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je lani zmanjšal za 3,8 odstotka in naj bi se letos še za tri odstotke. Stopnja brezposelnosti je pri 11 odstotkih, kar pomeni 12 milijonov brezposelnih Brazilcev. Skupni obseg izdatkov države se bo lahko povečal le za višino inflacije.

Da bi državo izvlekel iz krize, je Temer napovedal zmanjšanje izdatkov države in uveljavitev spornih reform delovne in pokojninske zakonodaje. Brez bolečih reform državi grozi bankrot, je opozoril.

Soglasje glede zakonskega osnutka v prvem branju je pomembna zmaga za Temerja, ki je na čelo države prišel avgusta, ko je parlament zaradi obtožb o poneverjanju proračunskih izkazov odstavil dotedanjo predsednico države Dilmo Rousseff iz nekoč vladajoče levo usmerjene Delavske stranke. Nasprotniki predloga so opozarjali, da bo dramatično poslabšal razmere za državljane, še posebej za revne.