Mahmud Ahmadinedžad trdi, da Iran jedrski program uporablja le za proizvajanje jedrske energije. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad trdi, da Iran jedrski program uporablja le za proizvajanje jedrske energije. Foto: EPA
Izraelski vojak z opazovalnim letalom
Izraelska letalske sile bodo preverile stanje pripravljenosti ob morebitnem napadu na državo. Foto: EPA
Dmitrij Medvedev
Medvedev se je v intervjuju razgovoril o mednarodnih in ruskih temah. Foto: EPA
Ajatola Ali Hamenej
Ajatola Hamenej od Zahoda zahteva, da spremeni svojo politiko do islamske republike. Foto: Reuters

Po poročanju izraelskih spletnih časnikov Haaretz in Ynet bodo ZDA in Izrael simulirali obsežne raketne napade iz Irana, Sirije, Libanona in Gaze. S tem bodo izraelske letalske sile in ameriška mornarica preizkusile svoje stanje pripravljenosti.

Vojaška vaja bo sodila v sklop novih načrtov protiraketne obrambe ameriškega predsednika Baracka Obame, ki namesto namestitve delov protiraketnega ščita v Srednji in Vzhodni Evropi predvideva uporabo ladij z napravami za prestrezanje raket, poroča arabski častnik Al Šark al Avsat, ki izhaja v Londonu.

"Možnosti za dogovor o zmanjšanju orožja dobre"
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je izjavil, da mu je izraelski kolega Šimon Peres avgusta zatrdil, da Izrael ne bo napadel Irana. Medvedjev je morebitni tak napad opisal kot "najhujšo stvar, ki so jo lahko predstavljamo", in dodal, da mu je Peres med srečanjem v ruskem letovišču Soči povedal nekaj pomembnega. "Izrael ne načrtuje nikakršnega napada na Iran. Smo miroljubna država in tega ne bomo storili," je ruski predsednik citiral izraelskega.

Medvedjev je Peresove besede razkril nekaj dni po tem, ko je administracija ameriškega predsednika Baracka Obame napovedala, da ZDA ne bodo gradile načrtovanega protiraketnega ščita, ki mu je Moskva ostro nasprotovala. Ob otoplitvi odnosov med Rusijo, ZDA in zvezo Nato v Washigtonu in Bruslju pričakujejo pomoč Moskve pri "krotenju" Irana, ki ga Izrael označuje za grožnjo svojemu obstoju in naj bi zato načrtoval letalski napad na iranske jedrske objekte.

Medvedjev je v pogovoru za CNN možnosti za dogovor med Rusijo in ZDA o zmanjšanju orožja do konca leta ocenil "zelo visoko".

Ga imajo ali nimajo?
Zadnje dni se je v svetovni politiki veliko govorilo o iranskem jedrskem orožju - od tega, da je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad dejal, da se je znova pripravljen usesti za pogajalno mizo s šesterico držav (Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija, ZDA in Nemčija), da je končal pogovore o iranskem jedrskem programu, saj Iran proizvaja le jedrsko energijo, do tega, da je administracija ameriškega predsednika Baracka Obame umaknila predlog gradnje protiraketnega ščita v Vzhodni Evropi. Tega bi morali graditi na Češkem in Poljskem, kar je bila ideja Busheve administracije, s čimer bi se zaveznice ZDA obranile pred morebitnimi raketnimi napadi "malopridnih" držav, pri čemer je imel Bush v mislih predvsem Iran.

ZN: Iranski znanstveniki poznajo skrivnost
Kljub poročilu Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki je ugotovila, da je Iran upočasnil proizvodnjo obogatenega urana v jedrskem centru Natanc, kjer so vgrajene centrifuge za bogatenje urana, in privolil v strožji nadzor nad spornimi dejavnostmi bogatenja, iranski jedrski program še vedno "ne da spati" Združeni narodom (ZN).

"Iranski znanstveniki poznajo skrivnost, kako s pomočjo visoko obogatenega urana izdelati atomsko bombo," meni ZN. Atomska bomba je po njihovih besedah "primitivne" oblike, saj Iran ne razpolaga s tako veliko količino obogatenega urana. Glede na poročilo IAEA-ja so iranski zanstveniki pridobili dovolj znanja o tem, kako se postavlja jedrske bojne glave na izstrelke.

"Poročilo, da je iranski program za jedrsko orožje naprednejši, kot je svet sprva mislil, je prišlo ravno v času, ko je predsednik Mahmud Ahmadinedžad znova zavrnil pogajanja o jedrskem programu Irana in ponovil, da so njegovi nameni miroljubi. Ahmadinedžad je imel kmalu nato govor, v katerem je izrazil solidarnost s Palestinci in znova poudaril, da je holokavst "laž", ki jo je Zahod izkoristil, da bi opral krivdo novonastale države Izrael, ki bi bila glede na splošno prepričanje prva na seznamu držav, na katero bi lahko Iran odvrgel jedrsko orožje," piše Blic.

Hamenej zavrača trditve Zahoda, da ima Iran jedrsko orožje
"Lažnivo obtožujejo islamsko republiko, da proizvaja jedrsko orožje. Mi načelno zavračamo jedrsko orožje in prepovedujemo proizvodnjo ter uporabo jedrskega orožja," je v govoru, ki ga je predvajala iranska televizija, dejal Hamenej. "Sami vedo, da to ni res ... vendar je to del politike iranofobije, ki obvladuje obnašanje teh arogantnih vlad," je dejal iranski vrhovni vodja ajatola Ali Hamenej. Ob tem je opozoril Zahod, da mora spremeniti svojo politiko do islamske države. "To morajo popraviti. Iranski narod je buden. Vidijo in razumejo sovražnosti ter se bojujejo proti njim. Islamska republika se ne bo umaknila."

Iran se bo zato 1. oktobra s petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov - ZDA, Rusijo, Kitajsko, Francijo in Veliko Britanijo - ter Nemčijo sešel na pogovorih o predlogih Irana, povezanih z njegovim jedrskim programom. Evropska unija pričakuje, da bo srečanje potekalo v Turčiji.