Nevarna morska pot od Afrike do Evrope je za mnoge zadnja. Foto: EPA
Nevarna morska pot od Afrike do Evrope je za mnoge zadnja. Foto: EPA
Sangue nostrum - naša kri. Napis na transparentu kot aluzija na italijansko pomorsko operacijo Mare nostrum - naše morje, v kateri je sodelovala tudi slovenska mornarica. Foto: EPA
Naval priseljencev na italijansko obalo

Kot so izpostavili v Visokem komisariatu (UNHCR), je bilo rešenih več kot 40 ladij, nabito polnih z migranti. Številni izmed njih bežijo pred vojnami na Bližnjem vzhodu in v Afriki. "Med rešenimi je veliko žensk in otrok, vključno z novorojenimi in še nerojenimi otroki," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa pojasnila tiskovna predstavnica UNHCR-ja Melissa Fleming. Migranti po njenih besedah prihajajo iz Libije, Sirije, Somalije, Nigerije in drugih afriških ter bližnjevzhodnih držav.

Sredozemlje je eno najprometnejših morij na svetu, je dejala Fleming, hkrati pa predstavlja "nevarno mejo za številne prosilce za azil, ki iščejo odrešitev v Evropi". Članice EU-ja je pozvala, naj sodelujejo pri iskanju rešitev za položaj migrantov - ki naj bi se še poslabšal -, tudi z izboljšanjem pravnih poti za priseljence. Potrebna pa je tudi povsem praktična pomoč za begunce, vključno z dodatnimi bivališči, je dodala.

Fleming je svoje ugotovitve podala kmalu po tem, ko je italijanska mornarica v četrtek ponoči rešila 800 severnoafriških migrantov blizu libijske obale. Migranti so potovali na sedmih zarjavelih barkah, italijanske sile pa so jih prestregle 70 navtičnih milj južno od italijanskega otoka Lampedusa, ki je sicer bližje Libiji kot Siciliji. Prosilci za azil so bili prepeljani na veliko italijansko potniško ladjo San Giorgio.

4.000 migrantov v 48 urah
Italija je ta teden sicer EU že prosila za pomoč, potem ko je v 48 urah rešila več kot 4.000 migrantov. Notranji minister Angelino Alfano je dejal, da bo "ob lepem vremenu prihodnjih šest mesecev zelo težkih". Kot je dejal, je večina migrantov, ki dosežejo Italijo, prosilcev za azil, Evropa pa mora biti Italiji bolj v pomoč pri obdelavi njihovih prošenj in njihovi premestitvi. "Na stotine tisočev jih v Libiji čaka, da se vkrcajo na ladjo," je dejal Alfano. "Ključno je, da mednarodna skupnost postavi begunska taborišča in vzpostavi bilateralni nadzor nad obalami in izplutji," meni.

"Pospešiti moramo postopke za izgon tistih, ki nimajo pravice ostati, in sprejem tistih, ki imajo pravico do azila," je dejal Alfano, ki izpostavlja, da je od začetka leta na obalah Italije pristalo že okoli 15.000 migrantov. "Številni prosilci za azil pa sploh ne želijo ostati v Italiji," poudarja. Zato jih morajo sprejeti tudi druge države, kamor so oni tako ali tako želeli oditi, je dejal.

Draga, za številne usodna pot
Kot piše Ansa, v Italijo vsako leto prispe več deset tisoč priseljencev iz severne Afrike. Za tvegano pot jim tihotapci z ljudmi mastno zaračunajo, številni pa na njej umrejo. Nekakšen mejnik je predstavljala tragedija oktobra lani, ko je pred obalo Lampeduse v dveh nesrečah utonilo okoli 400 ljudi. Italija je nato začela operacijo Mare nostrum, da bi preprečila podobne dogodke.

Naval priseljencev na italijansko obalo