Nasilje v Burundiju je izbruhnilo aprila letos, ko se je predsednik Pierre Nkurunziza v nasprotju z ustavo odločil, da kandidira za tretji mandat. Foto: Reuters
Nasilje v Burundiju je izbruhnilo aprila letos, ko se je predsednik Pierre Nkurunziza v nasprotju z ustavo odločil, da kandidira za tretji mandat. Foto: Reuters

Ocenil je, da mora razmere v tej afriški državi, ki ji grozi genocid, preučiti Mednarodno kazensko sodišče. Po podatkih ZN-a je bilo v tej drugi najrevnejši državi na svetu z 10,5 milijona prebivalcev doslej v nasilju ubitih najmanj 400 ljudi, več kot 220.000 jih je bilo prisiljeno zapustiti domove. Obstaja strah vnovičnega izbruha državljanske vojne, ki je med letoma 1993 in 2006 zahtevala 300.000 življenj.

Na izrednem zasedanju naj bi sicer razpravljali o predlogu resolucije, ki so ga vložile ZDA, v katerem pozivajo k nujni napotitvi preiskovalne misije o kršitvah človekovih pravic v Burundi, potem ko je bilo minuli petek v enem najbolj krvavih dni v prestolnici Bujumbura ubitih najmanj 90 ljudi.

Manipuliranje z etničnimi napetostmi
Po poročanju burundijske vojske je bilo samo v petek v usklajenih napadih na tri vojaške objekte v Bujumburi ubitih 79 "sovražnikov" in osem vojakov. Več prič je povedalo, da so varnostne sile po napadih v opoziciji naklonjenih četrtih na njihovih domovih aretirale več sto mladeničev. Nekaj so jih usmrtili, nekaj pa odpeljali neznano kam. Ubitih naj bi bilo 200 civilistov. Novembra je sicer ZN zaznal 452 primerov samovoljnih aretacij in pridržanj, 68 primerov zunajsodnih usmrtitev ter deset primerov mučenj.

Svetovalec ZN-a za preprečevanje genocida Adama Dieng je opozoril, da tako vlada kot opozicija manipulirata z etničnimi napetostmi in da medsebojno ščuvata Hutuje in Tutsije. Poudaril je, da sovražni govor in retorika v Burundiju spominjata na tistega v sosednji Ruandi pred genocidom leta 1994. Tudi Zeid je opozoril, da lahko obe strani za nasilje pridobita "prestrašeno, neinformirano prebivalstvo, ki ga hranijo s sovražnim govorom in paranojo".

Nasilje je v Burundiju izbruhnilo aprila letos, ko se je predsednik Pierre Nkurunziza v nasprotju z ustavo odločil, da kandidira za tretji mandat. Nato je bil julija gladko izvoljen na volitvah, ki jih je opozicija bojkotirala. Njegove varnostne sile so začele z nasiljem proti pripadnikom opozicije, ki je vse bolj oborožena in izvaja napade na državne objekte. Nkurunziza je pripadnik etnične skupine Hutujev, ki so v Burundiju večina. Je nekdanji vodja upornikov, ki državo vodi od leta 2005. Hutuji so leta 1994 v Ruandi pobili skoraj milijon Tutsijev, ki so manjšina tudi v Burundiju.