Predstavnik Združenih narodov za begunce je izpostavil, da Bangladeš Rohingom ni zaprl svojih vrat, čeprav je ena najrevnejših držav v Aziji. Foto: Reuters
Predstavnik Združenih narodov za begunce je izpostavil, da Bangladeš Rohingom ni zaprl svojih vrat, čeprav je ena najrevnejših držav v Aziji. Foto: Reuters
Rohingi
V begunskih taboriščih v Bangladešu se spopadajo s pomanjkanjem osnovnih dobrin, kot sta hrana in voda. Foto: Reuters

Iz Mjanmara je od avgusta pred nasiljem v sosednji Bangladeš zbežalo skoraj 600.000 pripadnikov muslimanske manjšine Rohinga. Zbrana sredstva bi ZN porabil za financiranje svojih operacij v Bangladešu, ki ni zaprl svojih meja, čeprav je ena najrevnejših držav v Aziji. "To je precej kruta zadeva," je dejal visoki komisar ZN-a za begunce Filippo Grandi.

Begunce v okolici bangladeškega mesta Cox Bazar v bližini meje z Mjanmarom pesti pomanjkanje hrane in vode, zatočišč in sanitarij, zato se povečuje tveganje za izbruh bolezni. Skoraj 60 odstotkov begunskih otrok, ki so pribežali v Bangladeš, je nedohranjenih. "Tu smo se zbrali, ker so na žalost potrebe še večje, kot so naše zmogljivosti," je ob odprtju konference dejala namestnica direktorja Svetovnega programa za hrano Elisabeth Rasmusson.

Pred začetkom donatorske konference, ki jo soorganizirata tudi Evropska unija in Kuvajt, so že zbrali oziroma obljubili 100 milijonov dolarjev (85 milijonov evrov). EU je obljubila dodatnih 30 milijonov evrov pomoči, pred tem pa je Rohingom namenila 21 milijonov evrov pomoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rohingi iz zvezne države Rakajn na severozahodu Mjanmara bežijo pred nasiljem tamkajšnje vojske, ki ga je ZN označil za etnično čiščenje nad pripadniki manjšine. Razmere so se zaostrile 25. avgusta, ko je oboroženo krilo Rohingov napadlo tamkajšnjo policijsko postajo in ubilo 13 policistov.

Število beguncev naj bi doseglo milijon
Od konca avgusta je po navedbah vodje Mednarodne organizacije za migracije (IOM) Williama Lacyja Swinga iz Mjanmara v Bangladeš zbežalo že skoraj 600.000 pripadnikov manjšine Rohinga. Njihovo število naj bi kmalu doseglo milijon, je opozoril.

Na donatorskih konferencah, kot je današnja v Ženevi, sicer pogosto ne zberejo zaprošenih sredstev za premagovanje kriz, je razvidno iz podatkov urada Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev (Ocha).

ZN v iskanju pomoči za Rohinge
ZN v iskanju pomoči za Rohinge