Številni Nemci so se v ponedeljek podali na ulice in tako izrazili svoje nestrinjanje z idejami Pegide. Foto: EPA
Številni Nemci so se v ponedeljek podali na ulice in tako izrazili svoje nestrinjanje z idejami Pegide. Foto: EPA
Privrženec Pegide
Anketa med 1.000 vprašanimi Nemci je pokazala, da bi se eden od osmih udeležil shoda Pegide, če bi ta potekal v bližini njegovega doma. Foto: EPA

Gibanje Pegida ali Domoljubni Evropejci proti islamizaciji zahodnega sveta je v ponedeljek že enajsti teden zapored v Dresdnu organiziralo protest proti muslimanskim priseljencem, na katerem se je zbralo okoli 18.000 udeležencev, kar je največje število doslej. Sočasno so v več mestih po Nemčiji potekali shodi proti Pegidi in nestrpnosti do tujcev.

Najbolje prodajani nemški tabloid Bild je v svoji torkovi izdaji objavil poziv proti "ksenofobiji" ter za "raznolikost in strpnost", ki se mu je pridružilo 50 politikov in drugih znanih osebnosti. "Pogled v našo preteklost in ekonomska logika nam kažeta, da Nemčija ne bi smela prezirati beguncev in prosilcev za azil," je dejal eden izmed podpisnikov, nekdanji socialdemokratski kancler Helmut Schmidt.

Med podpisniki so tudi finančni minister Wolfgang Schäuble, rokovski zvezdnik Udo Lindenberg, 76-letni popzvezdnik Heino in nekdanji kapetan državne nogometne reprezentance Oliver Bierhof.

Skokovit porast števila priseljencev
Nemčija ima eno najbolj liberalnih azilnih politik na svetu, za kar je deloma kriv tudi obračun z nacistično preteklostjo pri gradnji nove države po koncu druge svetovne vojne. Posledica odprtosti je naraščajoče število priseljencev, številnih so z Bližnjega vzhoda, ki so pribežali pred vojno v Siriji in kaosom v Libiji. Lani jih je v Nemčijo prišlo okoli 200.000, kar je štirikrat več kot leta 2012.

V novoletni poslanici je kanclerka Angela Merkel pozvala rojake, naj zavrnejo ideje Pegide in njenih pripadnikov, ki so po njenih besedah polni sovraštva. Kot je dejala, sovražnost ni sprejemljiva v Nemčiji.

Na njene besede se je na ponedeljkovem shodu v Dresdnu odzvala ena izmed glavnih predstavnic Pegide Kathrin Oertel in dejala, da so v Nemčiji znova priča politični represiji, saj jih glavne politične stranke in mediji zaradi kritike nemške politike do prosilcev za azil po njenem mnenju neobstoječe politike do priseljencev označujejo za rasiste in naciste.