Zdravstveno pomoč bodo žrtve dobile na mestnih javnih klinikah, ki dobivajo denar iz zveznega proračuna. Foto: Reuters
Zdravstveno pomoč bodo žrtve dobile na mestnih javnih klinikah, ki dobivajo denar iz zveznega proračuna. Foto: Reuters

Dogovor, ki ga je ameriški senat sprejel z 99 glasovi za in nobenim proti, predvideva oblikovanje dveh skladov. Prvi se bo polnil z zaplenjenim denarjem kriminalcev, porabljal pa le za pravno in drugo pomoč žrtvam, razen zdravstvene. Zdravstveno pomoč bodo žrtve dobile na javnih klinikah, ki dobivajo denar iz zveznega proračuna, kjer prepoved financiranja splava že velja.

Ravno to pa je bil kamen spotike med demokrati in republikanci. Drugi so namreč zahtevali, da se denar iz sklada, ki se bo polnil z zaplenjenim premoženjem kriminalcev, ne sme porabiti za plačevanje umetnih prekinitev nosečnosti.

Zakon vezan na glasovanje o novi pravosodni ministrici
Demokrati so trdili, da to uvaja nov pravni precedens, čeprav je financiranje splava iz zveznega proračuna že tako ali tako prepovedano. Zaradi tega niso hoteli glasovati za zakon, republikanci pa so jim sporočili, da potem predsednik ZDA Barack Obama ne bo dobil nove pravosodne ministrice.

Glasovanje o potrditvi predloga zakona proti trgovini z ljudmi je bil namreč vezan na potrditev današnjega glasovanja o potrditvi kandidature Lorette Lynch za pravosodno ministrico ZDA. Blokada Lyncheve je v zadnjih 170 dnevih začela povzročati politične težave republikancem, ki so iskali izhod iz zadrege. Našla ga je demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar, ki je predlagala kompromis, s katerim lahko obe strani razglašata zmago.