V 50 letih so v nekdanji nemški demokratični republiki staršem odvzeli pol milijona otrok in mladostnikov. Foto: EPA
V 50 letih so v nekdanji nemški demokratični republiki staršem odvzeli pol milijona otrok in mladostnikov. Foto: EPA

Nemška ministrica za pravosodje Katarina Barley je ob tem dejala, da čeprav so minila tri desetletja, delo za rehabilitacijo nekdanjih žrtev še ni končano. "Čeprav finančno nadomestilo ne more zmanjšati trpljenja teh žrtev, je to pomemben znak priznanja in pravice," je dejala.

Kazen zaradi političnih nazorov staršev

Med letoma 1949 in 1990 so v NDR-ju staršem oziroma sorodnikom odvzeli pol milijona otrok in mladostnikov. Nekaj manj kot 135.000 so jih poslali v posebne ustanove, ki se jih je prijel vzdevek "otroški zapori". V njih so izvajali prevzgojo v skladu s takratno socialistično ideologijo.

Pogosto so bili otroci na tak način kaznovani zaradi političnih nazorov svojih staršev.

Fizične zlorabe

V skladu z disciplinskim vzgojnim načelom po vzoru Sovjetske zveze so otroke v t. i. Jugendwerkhöfe pogosto fizično zlorabljali, vključno s pretepanjem, izolacijskimi celicami in odrekanjem hrane.

Nemčija je za žrtve prvič uredila odškodnino leta 2012, ko je zanje uvedla posebne pokojnine, ki so znašale okoli 300 evrov na mesec. Številni ljudje ravno zaradi pomanjkanja ustreznih dokazil, saj uradni dokumenti o njihovem statusu niso nikoli obstajali, do zdaj do njih niso bili upravičeni.

V skladu z novimi pravili se bodo lahko sklicevali na dejstvo, da so bili žrtev komunistične diktature, prav tako so za nedoločen čas podaljšali rok za vlogo, ki bi se prvotno iztekel konec leta.