Zuckerberg se je tudi pred senatnima odboroma opravičil za zlorabo podatkov 87 milijonov uporabnikov Facebooka. Foto: EPA
Zuckerberg se je tudi pred senatnima odboroma opravičil za zlorabo podatkov 87 milijonov uporabnikov Facebooka. Foto: EPA
Zuckerberg zaslišan v senatu

"To je bila moja napaka in žal mi je," je dejal v pripravljenem govoru. "Potrebovali bomo nekaj časa, da naredimo vse spremembe, ki jih moramo, ampak sem odločen, da jih bomo naredili prav," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zuckerberg.

Vodja Facebooka je nastopil na skupni seji odborov senata za pravosodje in za trgovino, v sredo pa bo nastopil še pred odboroma predstavniškega doma za energijo in trgovino. Glede na napovedi številnih kongresnikov ga čaka trdo izpraševanje.

Zuckerberg je v kongres prišel sredi škandala s podjetjem Cambridge Analytica, ki je zlorabilo podatke 87 milijonov uporabnikov Facebooka v kampanji za ameriške volitve leta 2016 na strani Donalda Trumpa. Večina, okoli 70 milijonov teh uporabnikov, naj bi bilo Američanov.

Kot je dejal Zuckerberg, nima podatkov o tem, da bi Cambridge Analytica hranila podatke v Rusiji. Dejal je tudi, da ne ve, ali Facebook zbira podatke o telefonskih klicih mladih med 13. in 17. letom starosti. Dodal je, da bo senatu posredoval več informacij.

Glede pregleda aplikacij zunanjih razvijalcev je dejal, da bi to lahko obsegalo "na desettisoče aplikacij".

Ljudje se ne zavedajo obsega zbiranja podatkov
Sopredsedujoči skupni seji senatnih odborov, Charles Grassley, je dejal, da je škandal s Cambridge Analytico "jasna zloraba zaupanja potrošnikov in zelo verjetno nepravilen prenos podatkov". Razkritje zlorabe podatkov "je razkrilo, da potrošniki morda ne razumejo popolnoma oziroma se ne zavedajo širine, koliko njihovih podatkov se zbira, ščiti, prenaša, uporablja in zlorablja", je pojasnil.

Dodal je še, da bo imel senatni odbor za pravosodje še ločeno sejo, na kateri bo preučil dejanja podjetja Cambridge Analytica "in druga vprašanja glede varovanja osebnih podatkov".

Zuckerberg zaslišan v senatu