Po govoru se je novi južnoafriški predsednik postavil pred objektive skupaj s svojimi tremi ženami. Foto: EPA
Po govoru se je novi južnoafriški predsednik postavil pred objektive skupaj s svojimi tremi ženami. Foto: EPA

V svojem prvem nagovoru državljanom je novi predsednik Južnoafriške republike obljubil, da bo še letos ustvaril pol milijona novih delovnih mest, do leta 2014 pa štiri milijone, čeprav ni pojasnil, kako bo dosegel zastavljene cilje.

Zavzel se je za hitro ukrepanje vlade za ublažitev posledic svetovne gospodarske krize predvsem na revni sloj prebivalstva, vendar hkrati zatrdil, da bo njegova vlada ukrepala preudarno.

Recesija po 17 letih
JAR je prejšnji teden tudi uradno sporočil, da se je prvič po 17 letih znašel v recesiji, saj se je gospodarstvo v prvem četrtletju letošnjega leta skrčilo za 6,4 odstotka, medtem ko se je stopnja brezposelnosti povzpela na 25 odstotkov. Zaradi upada povpraševanja po surovinah po vsem svetu je v državi najbolj na udaru rudarski sektor.

Zuma je pod močnim pritiskom sindikalnih gibanj, ki zahtevajo več državnega denarja za blažitev posledic krize, zaradi katere je samo med zadnjim četrtletjem lanskega leta in prvim četrtletjem letošnejga leta delo izgubilo 208.000 ljudi.

"Država temnopoltih in belcev"
V svojem govoru je Zuma izpostavil dediščino nekdanjega predsednika Nelsona Mandele v boju proti apartheidu in pozval Južnoafričane, naj storijo več za premagovanje političnih in rasnih razlik v državi, kjer so še vidne posledice večdesetletnega rasističnega režima. "Že Mandela je učil, da ta država pripada vsem, temnopoltim in belcem," je dejal Zuma.

G. V.