Trump je dvakrat poskusil z izvršnim ukazom o prepovedi vstopa v ZDA za državljane pretežno muslimanskih držav, zaradi česar se je ukrepa prijelo ime
Trump je dvakrat poskusil z izvršnim ukazom o prepovedi vstopa v ZDA za državljane pretežno muslimanskih držav, zaradi česar se je ukrepa prijelo ime "prepoved za muslimane", a so ga obakrat zaustavili zvezni sodniki. Foto: Reuters
Zvezno sodišče
Zvezna država Havaji pravi, da bi prepoved škodovala turizmu in zmožnosti novačenja tujih študentov in delavcev Foto: EPA

Ukrep sodnika Derricka Watsona pomeni, da ameriški predsednik Donald Trump ne bo smel uveljavljati prepovedi, dokler o tem poteka sodni spor. Zvezna država Havaji pravi, da bi prepoved škodovala turizmu in zmožnosti novačenja tujih študentov in delavcev, poroča BBC.

Sodnik Watson je odločitev sprejel v sredo, potem ko je slišal argumente zastopnikov države Havaji in ameriškega pravosodnega ministrstva. Sodnik je tako svojo prejšnjo začasno odpravo prepovedi spremenil v trajnejšo.

Ivanka Trump uradno zaposlena v Beli hiši
Hči predsednika Trumpa, Ivanka Trump, se je tudi uradno pridružila administraciji svojega očeta kot njegova pomočnica. Na položaju ne bo prejemala plačila, sporoča Bela hiša. Sprva je bilo predvideno, da bo Ivanka Trump uradna svetovalka predsednika, a brez uradnega delovnega mesta oziroma naziva in plače, a si je premislila, ker so se v pojavili pomisleki o neetičnosti. To je sicer prvi primer, da je odrasel otrok predsednika ZDA aktivno vključen v delo administracije. Tudi mož Ivanke Trump Jared Kushner je predsednikov svetovalec.

Predsednik Trump sicer pravi, da je namen prepovedi preprečiti teroristom, da vstopijo v ZDA. Z izvršnim ukazom z dne 6. marca je želel uveljaviti 90-dnevno prepoved vstopa v državo za državljane šestih pretežno muslimanskih držav, Irana, Libije, Somalije, Jemna, Sirije in Sudana, ter 120-dnevno prepoved vstopa za vse begunce.

Že januarja je Trump sprejel podobno prepoved, ki se je nanašala tudi na državljane Iraka, a je povzročila velik odpor javnosti in zmedo, nazadnje pa jo je preprečil zvezni sodnik iz Seattla. Nova prepoved tudi ne predvideva prepovedi vstopa za sirske begunce za nedoločen čas, ob tem pa tudi določa, da se prepoved ne nanaša na imetnike zelenih kart, dovoljenja za prebivanje in delo v ZDA, iz omenjenih šestih držav.

Trump bo vztrajal
Tudi druga sodišča po ZDA so sprejemala razsodbe glede Trumpove obnovljene prepovedi. Sodnik v Marylandu je tako marca preklical dele prepovedi. Predsednik se ob tem pritožuje, da sodna veja oblasti presega svoje pristojnosti, in vztraja, da se bo bojeval za uveljavitev prepovedi.

Vlada se bo predvidoma pritožila zoper odločitev havajskega zveznega sodnika na prizivnem sodišču, ki je sicer februarja že odločilo, da ne bo razveljavilo razsodbe sodnika v Seattlu o preklicu prepovedi vstopa v ZDA.