Žvižgača se bosta na odločitev sodišča pritožila. Foto: EPA
Žvižgača se bosta na odločitev sodišča pritožila. Foto: EPA

Francoskega televizijskega novinarja Edouarda Perrina, ki je objavil poročilo o skrivnih dogovorih, s katerimi so se velike korporacije v Luksemburgu izognile plačilu več milijard evrov davka, je sodišče oprostilo. Antoinu Deltouru, ki je novinarju izročil 45.000 strani dokumentov o davčnih ugodnostih, je sodišče izreklo 12 mesecev pogojne kazni, plačati pa bo moral še 1.500 evrov kazni. Raphael Halet bo moral plačati 1.000 evrov, obenem pa so mu naložili še devet mesecev pogojne kazni.

Kot za TV Slovenija poroča Matjaž Trošt, je luksemburško sodišče iskalo srednjo pot med zaščito žvižgačev in tamkajšnjo razmeroma ostro zakonodajo glede poslovnih skrivnosti. Obsojena žvižgača napovedujeta pritožbo. Eden izmed Deltourjevih odvetnikov je razsodbo označil za škandalozno. Dodal je, da so s tem multinacionalkam sporočili, naj se ne vznemirjajo in da lahko mirno spijo ob morebitnih nepravilnostih.

Novembra 2014 je prišlo na dan, da so bile številne pomembne multinacionalke v skladu s skrivnimi dogovori z luksemburškimi oblastmi deležne velikih davčnih ugodnosti, afera pa je dobila naziv Luxleaks. Skrivni dogovori, na račun katerih je 340 podjetij - med njimi giganti, kot so Apple, Ikea in Pepsi - privarčevalo več milijard dolarjev, so veljali v času, ko je bil luksemburški premier Jean-Claude Juncker, zdajšnji predsednik Evropske komisije.

Žvižgačema iz afere Luxleaks pogojni zaporni kazni
Žvižgačema iz afere Luxleaks pogojni zaporni kazni