Pogled na plažo Lido Beach. Foto: Reuters
Pogled na plažo Lido Beach. Foto: Reuters
Prebivalci Mogadiša pravijo, da se stvari v prestolnici obračajo na bolje. Foto: Reuters
Modrina Indijskega oceana. Foto: Reuters
Igra v pesku za konec tedna. Foto: Reuters
Tudi Indijski ocean naj bi bil zdaj varnejši, potem ko je vse manj poročil o napadih piratov. Foto: Reuters

A tudi sredi uničenja se najde kakšen biser in tudi v Somaliji ni vse tako črno, kot se zdi, opozarjajo domačini, ki izpostavljajo precejšnje izboljšanje na področju infrastrukture, hotelov in restavracij. "Miami Mogadiša" so celo zapisali januarja letos v Somali Currentu o Lido Beachu, plaži Lido, ki je na čelu tega somalijskega preporoda.

"Kljub dolgemu seznamu izzivov, ki jih prinašajo nenehni senzacionalistični medijski naslovi 'izrednih novic' uničenja in katastrof, najdemo v Somaliji pod vsem tem vznemirljive zgodbe o razvoju in okrevanju," še piše ta somalijski časopis. Stereotipiziranje neke države "tretjega sveta" v zahodnih medijih sicer ni nič novega, tudi poročanje o negativnih namesto pozitivnih novicah ne.

Po vojni še Al Šabab
Dejstvo je, da iz Somalije v zadnjih letih res niso prihajale dobre novice (ali pa so bile spregledane) - kar 15 let je trajala državljanska vojna, ki se je sicer, potem ko je zahtevala več 100.000 življenj, uradno končala leta 2006, a napetosti ostajajo. V zadnjih letih predvsem zaradi uporniške džihadistične skupine Al Šabab, celice Al Kaide, ki je sejala strah in grozo na jugu države in se je oblikovala po koncu vojne. Lani so enote Afriške unije Al Šabab le pregnale iz mesta, čeprav je vprašanje, koliko njenih članov se je infiltriralo med prebivalstvo.

A če se turisti danes Somalije izogibajo, prestolnica Mogadiš pa se je še pred kratkim uvrščala na sam vrh seznamov najnevarnejših krajev sveta, ni bilo vedno tako. Pred državljansko vojno je bil Mogadiš znan kot "beli biser Indijskega oceana", pomembno trgovsko in pristaniško središče, svetovljanska prestolnica s prostranimi avenijami in živahnim dogajanjem. Danes se v medijih Mogadiš omenja predvsem v povezavi s spopadi, eksplozijami, samomorilskimi napadi in ugrabitvami, država pa je še vedno na seznamu zunanjih ministrstev uvrščena pod "nevarne".

Krivično, menijo domačini, ki pravijo, da tuji novinarji poročajo samo po nareku nevladnih organizacij, v izoliranem zavetju svojega hotela, ne gredo pa med ljudi in po državi, da bi se na lastne oči prepričali o napredku, o lepi naravi in o uspešnih farmah.

Plaža kot vse druge
Zloglasnim piratom, ki so ropali in morili v zalivu, so menda le pristrigli peruti, težava ostajajo sporadični napadi Al Šababa, številne stavbe ostajajo prerešetane s kroglami, zlovešč opomnik vojne, a kljub temu se Mogadiš razvija, obnavlja in raste. Odpirajo se razkošni hoteli, restavracije in koktajlbari, nabrežje ob oceanu pa si je za cilj zastavilo postati kar somalijski Miami.

Središče živahnega dogajanja je Lido Beach z belo peščeno plažo, ki je med islamistično vladavino postal popolnoma zapuščen, zdaj pa ponovno pridobiva zagon. Ob koncih tedna je Lido priljubljeno shajališče družin, ki se pridejo sem kopat, udejstvovat v najrazličnejših športno-družabnih dejavnostih, ob večerih pa opazovat pravljične sončne zahode. Ženske prodajajo doma spečen kruh, sladoled, hladne pijače in sadje.

Neizmerne turistične možnosti
Somalija je s 3.100 kilometri obale afriška rekorderka, bele peščene plaže Indijskega oceana, ki slovijo po svoji neokrnjeni lepoti, pa bi lahko postale prava turistična meka. In, če gre verjeti navedbam iz Afrike, se stvari v zadnjem času hitro premikajo. Posel na Lidu naj bi tako že cvetel. Potem ko je mesto zdaj prvič po 20 letih pod centralno oblastjo, iz Mogadiša poročajo o pravem nepremičninskem in vlagateljskem razcvetu, ki naj bi ga spodbudila predvsem številčna somalijska diaspora, ki je med vojno pobegnila v tujino, zdaj pa se počasi vrača domov.
Hoteli, ki so še pred kratkim gostili samo novinarje in pripadnike človekoljubnih organizacij, zdaj počasi sprejemajo popolnoma drug tip gostov - turiste. Za zdaj so ti še vedno predvsem premožnejši somalijski izseljenci na obisku v domovini, a hotelirji in gostinci pravijo, da je samo še vprašanje časa, kdaj bodo Mogadiš odkrili tudi zahodnjaki. Za prvo neposredno letalsko povezavo iz Evrope po letu 1991 je poskrbela družba Turkish Airlines, ko je marca lani njeno letalo pristalo v Mogadišu.