Grand hotel Union ostaja zaprt. Foto: BoBo
Grand hotel Union ostaja zaprt. Foto: BoBo

V skupini Union hoteli so danes od petih hotelov v Ljubljani odprli le uHotel. V njihovi verigi ostajajo zaprti Grand hotel Union, Lev, Central in Fuzzy lodge. "Povpraševanje je še vedno relativno nizko, trenutno smo nizko zasedeni in s tem se praktično spoprijemajo vsi hotelirji v Ljubljani," je povedal Matej Rigelnik iz skupine Union hoteli.

Danes so znova odprli tudi Hotel Slon, sicer pa večina ljubljanskih hotelov ostaja zaprtih in nekateri bodo ostali zaprti tudi še ves junij.

Med izjemami je Nox hotel. Ker sodi med manjše, so ga lahko odprli že 18. maja, zasedenih imajo približno tretjino vseh kapacitet. "Naši stalni gostje so z nami kontaktirali že kakšen teden, dva pred tem našim uradnim odprtjem, ali bomo odprli, tako da smo rahlo potipali trg in smo ugotovili – pa odprimo," je povedal Rudi Gubenšek iz Nox hotela.

Izgube bodo ogromne, kakšna bo zasedenost v prihodnjih mesecih, pa ne zna napovedati nihče. "Za zdaj je slika glede odprtosti meja nejasna in se gostje zaradi potencialnih zapletov ne odločajo za odhod v Ljubljano in Slovenijo," je pojasnil Rigelnik.

Koristi si ne obetajo niti od turističnih bonov. "Ne vem, kako veliko si pa ljubljanski hoteli ne moremo obetati od teh bonov," meni Gubenšek.

Po najbolj optimističnih napovedih bi lahko letos dosegli polovično zasedenost v primerjavi z lanskim letom. Odpuščanjem se zato ne bodo mogli izogniti.

Goste lahko sprejemajo vsi hoteli v Sloveniji

V gorenjskih turističnih središčih je večina večjih hotelov danes še zaprtih. V Sava hotelih Bled, v okviru katerih deluje šest hotelov, letos zaradi pandemije in odvisnosti od tujih gostov načrtujejo odprtje le enega hotela, in sicer prenovljenega Hotela Park 25. junija.

So pa na Bledu danes odprli Hotel Triglav, ki bi sicer s svojimi 22 sobami lahko deloval že prej, a so se glede na razmere za ponovni zagon odločili z današnjim dnem. Gostov sicer danes še ne pričakujejo, bodo pa prišli še v tem tednu, saj imajo nekaj rezervacij iz Slovenije. Zaenkrat hotel ne bo poln, vendar, kot pravijo v hotelu, kjer ostajajo optimistični, nekje morajo začeti.

Direktor Turističnega združenja Portorož o odpiranju hotelov

Tudi v Kranjski Gori večina hotelov ostaja zaprtih. V Hit Alpinei, ki je največji ponudnik tamkajšnjih nastanitev, bodo objekte odpirali postopno. Kot je pojasnil direktor Hit Alpinee Milan Sajovic, bodo začeli ta konec tedna z apartmaji Vitranc, kjer pričakujejo slovenske goste, pa tudi nekaj tujih. Hotele bodo nato odpirali enega za drugim, odvisno od zasedenosti. Pri tem pa bo, kot je povedal Sajovic, ključna sprostitev meja, kjer je sedaj status negotov in situacija iz dneva v dan drugačna.

Na to je opozoril tudi direktor Bohinj Eco Hotela Anže Čokl, ki je pojasnil, da ni točnih informacij, kako bo z odprtjem meja. "Večino naših gostov predstavljajo tujci in dokler ne bo z mejami rešeno, bi z odpiranjem hotela samo poglabljali katastrofalno finančno sliko," je dejal Čokl, ki računa na odprtje hotela in vodnega parka ob koncu meseca oziroma ob odprtju meje z Avstrijo. Njegov manjši butični hotel Surose 7 pa bo vrata odprl 11. junija.

Priprave zdravilišč na prve obiskovalce

V Termah Olimia so se odločili, da bodo hotele Breza in Sotelia ter aparthotel Rosa in apartmajsko naselje Lipa odprli v petek. Takrat bodo začeli obratovati tudi bazeni Family Wellnessa Termalija in Wellness centra Orhidelia, medtem ko bodo, če bo vreme ugodno, vrata Termalnega parka Aqualuna odprli prihodnji petek, 12. junija, je povedal direktor marketinga v termah Vasja Čretnik. V času epidemije so sicer po njegovih besedah v Termah Olimia poleg nujnih vzdrževalnih del izvedli tudi investicijo v prenovo in razširitev restavracije in posodobitev kuhinje v hotelu Breza, v Termah Tuhelj pa so zaključujejo drugo fazo posodobitve kampa, v okviru katere bodo uredili glamping s 36 mobilnimi enotami, bazenom in wellness oazo.

Slovenija v aprilu z 99-odstotnim padcem turističnih prenočitev

Tudi družba Thermana bo hotel Zdravilišče Laško odprla v petek, bazene hotela Thermana Park bo mogoče obiskati od 15. junija, hotel Thermana Park pa 19. junija, je povedala tiskovna predstavnica Thermane Nina Pader. Hotel Thermana Park je junija tradicionalno dobro zaseden s poslovnimi in športnimi dogodki, ki pa so bili zaradi epidemije večinoma odpovedani. Ta teden pa že gostijo prve manjše enodnevne dogodke.

V hotelu Zdravilišče Laško bodo imeli od petka v večji meri goste, ki so pri njih na zdraviliškem zdravljenju in obnovitveni rehabilitaciji. Hotel se bo povsem napolnil v enem tednu in se počasi vrnil v ustaljene tire delovanja, je dodala.

Termalni center Thermana Park z bazeni pod kupolo in zunanje bazene bodo odprli 15. junija. Z oglaševanjem trenutno ciljajo na domače wellness in počitniške goste, družine in pare. Prve tedne po odprtju imajo že zelo dobro zasedene, v kasnejših mesecih pa računajo tudi na tuje goste.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Terme Ptuj začetek sezone prav tako napovedujejo za 15. junij, ko naj bi vrata odprli štirizvezdični hotel Primus, pa tudi tamkajšnji welness in hotelsko kopališče, enako pa velja za vse ostale njihove zmogljivosti, torej kamp in zunanji termalni park, medtem ko naj bi notranji bazeni in savne ostale do nadaljnjega zaprte.

Nekoliko kasneje bodo začeli goste sprejemati v Rogaški Slatini. Grand hotel Rogaška bo vrata odprl 24. junija, Grand hotel Sava pa šele 2. julija. Kot sporočajo od tam, bodo za to, da bo oddih za obiskovalce brezskrben in varen poskrbeli z varnostnimi ukrepi, s katerimi bodo goste seznanili takoj, ko jih bodo prejeli od pristojnih ustanov.

Podjetje Unitur bo vrata nastanitvenih zmogljivosti in bazenov v Termah Zreče znova odprlo v sredo, pri tem pa bodo poskrbeli, kot zagotavljajo, da bodo zadostili vsem priporočenim ukrepom zdravstvene stroke, da bo počitnikovanje pri njih varno. V termah že od 6. maja izvajajo ambulantno fizioterapijo in vse posvete v specialističnih ambulantah, skupaj z vsemi priporočili pa bodo postopno odprli tudi gostinske objekte. Še naprej pa so zaprte savne, saj še niso prejeli ustreznih priporočil pristojnih ustanov. Odprli jih bodo predvidoma v drugem tednu junija.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Iz Term Maribor za zdaj sporočajo, da bodo predvidoma 15. junija odprli mestni hotel Mercure City Center, medtem ko hoteli, vključno z največjim Habakukom pod Pohorjem, za zdaj ostajajo zaprti. So pa že 22. maja znova odprli gostilno Pri treh ribnikih. Z današnjim dnem v Mariboru od večjih hotelov vrata spet odpira Hotel City.

V postopno odpiranje gredo tudi v družbi Eurotas hoteli, ki imajo v piranski občini tri hotele. Hotel Piran bodo odprli v naslednjih dveh vikendih, točneje med 5. in 7. ter med 11. in 14. junijem, v najkrajšem možnem času pa bo hotel ponovno deloval po ustaljenih tirnicah, so pojasnili. Odpiranje ostalih enot medtem načrtujejo skladno s stanjem na trgu oz. z odprtimi možnostmi za nemotena potovanja.

Večina večjih hotelov še ne sprejema gostov

Tudi hoteli na destinacijah družbe Sava hoteli se bodo odpirali postopno od konca tega tedna dalje, medtem ko je Kamp Lucija v Portorožu prve goste sprejel že minulo soboto. Najprej načrtujejo odprtje Hotela Ajda v Termah 3000 v Moravskih Toplicah, in sicer od nedelje, ostali hoteli v skupini pa se bodo odpirali od sredine junija dalje. Ob intenzivnih pripravah na ponovno odprtje, ki so vključevale številne zaščitne in higienske ukrepe, trenutno zaznavajo povečanje povpraševanja iz domačega trga za termine od junija dalje tako na obali kot v termah, zdraviliščih in na Bledu, in to predvsem za daljše dobe bivanja.