Terme Suhadol ne obratujejo več. Foto: TV Slovenija/Petra Držaj
Terme Suhadol ne obratujejo več. Foto: TV Slovenija/Petra Držaj

Pred tednom dni smo pokazali, kako iznajdljivi so vaščani v Dolenjem Suhadolu pod Gorjanci. 32 700-kilogramskih bal so na travniku sestavili v krog, ga pokrili s folijo, kupili črpalko za čistilno napravo in nastal je bazen, napolnjen s sto kubičnimi metri vode iz vaškega vodnjaka. V bazenu se je hladilo mlado in staro. Domačin Janez Škrbec je takrat dejal, da so si rekli: "Imamo ves material, bale imamo, parcelo imamo, zakaj ne bi."

Zgodbo o bazenu pod Gorjanci si je ogledalo ogromno ljudi. Potem pa ... hladna prha. Telefonski klic z novomeškega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. "Da so videli prispevek, da inšpektor pride na ogled, sledile bodo sankcije. Dali so nam navodila, ukrepe, kakšne naj izvedemo," telefonski pogovor opisuje Janez Škrbec.

Veselja pod Gorjanci je konec: suhadolskega bazena ni več

V tem primeru velja pravilnik o kakovosti in nadzoru bazenske vode, pove vodja oddelka za okolje in zdravje Dušan Harlander. Ve, da je imel eden od sodelavcev pogovor z vaščani. In da je šlo le za priporočila. "Kaj so se pogovarjali, ne vem, ne morem ga dobiti, ker je na dopustu, tako, da ne vem, kaj je bilo tisto, zagotovo pa je bilo neformalno. Tako da Nacionalni laboratorij kot zavod uradno s tem ni imel nič."

Laboratorij ne ukrepa in ne kaznuje. To je naloga zdravstvenega inšpektorata. Ta postopka ni uvedel, pri nacionalnem laboratoriju pa je opravil telefonsko poizvedbo. A tudi to je bilo dovolj, da so vaščani sprejeli odločitev. "Smo rekli, gremo rajši podret, kot da bi plačali kakšne visoke kazni," pravi Škrbec.

Bazena ni več, po črki zakona bi morali poskrbeti za analizo vode, pa ločene sanitarije in še kaj. "Jaz bi vse razumel, če bi se kdo s čim okužil. Očitno je, da je to šlo nekomu v ..." pa dodaja domačin Štefan Srebrnjak.