Ploščad z mizo in sedeži dvignejo na višino tudi do 60 metrov. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Ploščad z mizo in sedeži dvignejo na višino tudi do 60 metrov. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Luka Jezeršek, glavni kuhar slovenske izdaje Dinner in the Sky. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jezerškov tris: File dimljene postrvi s smetanovim namazom s hrenom, marinirani šparglji z govejim jezikom in šefov poljubček. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Razgled z višav. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Lahko krivimo preblago poletno mešanico radgonske penine in bezgovega sirupa, ampak ko te sicer na videz suverena ekipa pripasa kot za vožnjo z vlakcem smrti in te dvigne 50 metrov nad Kongresni trg, ti je precej vseeno, ali je na krožniku pred tabo Jezerškova dimljena postrv z ikrami ali pa čips iz vrečke.

"Ker danes ni vetra, bomo lahko šli do 55, mogoče 60 metrov!" navdušeno naznani potetovirani, iz tujine uvoženi "varnostni upravitelj". No, bil je veter.

In kar nekaj kupic postrvi s smetanovim namazom, mariniranih špargljev z govejim jezikom in makronom, tris, ki je sestavljal novinarski degustacijski meni, je ostalo nedotaknjenih. Nekatere zato, ker je bilo udeležence preprosto preveč strah, da bi se ukvarjali z jedačo, nekatere pa zato, ker so imeli, med njimi denimo Neisha, Tomaž Mihelčič in Danica Lovenjak, preveč dela s selfiji.

"Prosim, pasov se ne dotikajte! Lahko pa z roko sežete desno pod stol, kjer je ročica za spust sedeža nazaj!" spodbuja varnostni upravitelj in od jedcev dobi zgolj zgrožene, zgrožene poglede.

Ne, Dinner in the Sky ni bil ustvarjen za tiste, nagnjene k vrtoglavici. Belgijska zamisel, ki je začela delovati leta 2006, je v teh devetih letih obredla okoli 50 držav, navdušila ljubitelje vrhunske kulinarike in adrenalina od Pariza do Las Vegasa, od Cape Towna do Sydneyja, od Dubaja do Ljubljane (v Sloveniji je zadeva pred tem že bila dvakrat, a je tokrat prvič odprtega tipa).

Ena najbolj nenavadnih restavracij
Koncept, ki ga je revija Forbes uvrstila na svoj seznam desetih najbolj nenavadnih restavracij na svetu, je v bistvu zelo preprost: 22 gostov, posedenih okoli podolgovate mize, sredi katere je otoček za kuharsko ekipo, dvignejo z žerjavom visoko nad mesto, nato pa jim z razgledom na urbano veduto strežejo brunch, koktejle, šampanjec, kosilo ali - najdražja varianta - večerjo (89 evrov).

In medtem ko je denimo v Monaku Dinner in the Sky pripravljal kar sloviti Alain Ducasse, je pri nas kuharsko taktirko prevzel Dvor Jezeršek z "masterchefovskim" Luko Jezerškom na čelu, ki ima s tovrstnimi večerjami nad trdnimi tlemi že izkušnje - z gostilno Krištof namreč že dve leti prirejata v krvavški gondoli "večerjo na zajli".

Okusi Ljubljane
Pri Jezeršku, pristašu lokalnega in sezonskega, so se odločili, da bo ljubljanski Dinner in the Sky nekakšna elitna nadgradnja Okusov Ljubljane, projekta, za katerega je dal lani pobudo etnolog dr. Janez Bogataj, kuharski mojstri iz prestolnice pa so smernice v večji meri sprejeli in jih oblikovali vsak v svojem slogu.

"Ljubljana se kulinarično strmo, strmo vzpenja. In Okusi Ljubljane so nekakšen dokument, na katerega se lahko opreš, seveda pa mu dodaš svoj pečat. Ob tem ne smemo spregledati, da tudi tujci vse bolj iščejo avtohtone ljudi," nam je po varnem spustu na trdna tla Kongresnega trga razlagal Jezeršek, ki bo v zraku med drugim stregel tudi svoj že prepoznavni šmoren z jagodami in LePotičko, miniaturno potico z različnimi nadevi.

Prvi korak: Premaganje strahu
Ker Ljubljana pač nima elitnih restavracij v 90. nadstropju stolpnic, kot jih imajo svetovne metropole, je Dinner in the Sky nekakšen približek tega - Jezeršek je pristaš tega, da mora tudi na mizi, za katero ste ne ravno galantno pripasani, vse slediti načelom vrhunskosti - hrana, pribor, kozarci, postrežba. Je pa res, kar priznava tudi kuharski mojster, da gre pri večerji v zraku v veliki meri tudi za tisto adrenalinsko komponento. "Prva misel tu morda res ni hrana, ampak kako premagati strah," delno potrdi naša opažanja, da se številni gostje hrane zaradi odrevenelosti sploh dotaknili niso, če pa so se jo, prav kaj dosti od nje niso odnesli.

"No, potem je pa tu še moment družbenih omrežij - instagramiranje tega trenutka, takojšnja objava, deljenje prijateljem ... Kulinarika pride na koncu. Pri krajših dvigih (koktajl, šampanjec) pride bolj v ospredje ta družbenoomrežni moment, medtem ko se pri večerji bolj posvetiš hrani," razlaga Jezeršek, ki ob tem pove, da so večino mest prodali prek darilnih paketov, pri čemer mladi bolj posegajo po koktajlnih dvigih, pari pa po večerjah.

Dinner in the Sky bo na Kongresnem trgu gostoval do 17. maja.
Kaja Sajovic
Foto: Kaja Sajovic, Miloš Ojdanić, BoBo