Kulinarika
false
Ana Roš in Hiša Franko uživata v nedvomno najboljšem letu. Foto: Hiša Franko
       Ana Roš, ki je tudi letošnja dobitnica nagrade za najboljšo kuharsko mojstrico, nikdar ni mislila postati kuharica. Bila je dobro na poti, da postane diplomatka, ko je spoznala svojega partnerja Valterja in se odločila, da prevzame restavracijo njegovih staršev v odročni dolini reke Soče. Od takrat dalje je Roševa pomagala umestiti Slovenijo na kulinarični zemljevid, jedci s celega sveta pa se zdaj zgrinjajo v ta konec, samo zato, da lahko poskusijo Anino svežo, inovativno in hiper lokalno kuhinjo.       
 Obrazložitev ob 69. mestu Hiše Franko
Hišo Franko vodita Ana Roš in njen življenjski partner Valter Kramar, ki v restavraciji skrbi za vina (v večji meri naravna in biodinamična) in doma zorjene sire. Foto: Suzan Gabrijan
Eden od Aninih krožnikov iz lanske sezone - izjemen razstavljen brodet. Foto: Suzan Gabrijan

Hiša Franko prvič med 100 najboljših restavracij sveta!

Ana Roš bila okronana za najboljšo kuharsko mojstrico
28. marec 2017 ob 09:57
Melbourne - MMC RTV SLO

Ko je akademija izbora za 50 najboljših restavracij sveta (50 Best Restaurants) januarja Ano Roš izbrala za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu, se je že malo slutilo, da bi se lahko tudi Hiši Franko uspelo uvrstiti med najboljše restavracije.

Slutnje so se potrdile danes, ko je dober teden pred razglasitvijo letošnjega izbora najboljših restavracij na svetu v Melbournu, revija Restaurant, ki izbor prireja, razglasila najboljše restavracije od 51. do 100. mesta.

Hiša Franko se je kot novinka na seznamu zavihtela na visoko 69. mesto, za seboj pa pustila take kulinarične institucije, kot so pariški Chateaubriand (93. mesto), sydneyjski Quay (95. mesto), londonski St. John (91. mesto), Maaemo v Oslu (79. mesto) in newyorški Per Se (87. mesto).


Najboljših 50 restavracij na svetu bodo razglasili 5. aprila v Melbournu.
Poleg Roševe bodo posebne nagrade prejeli še Heston Blumenthal (življenjska nagrada), barcelonska restavracija Disfrutar (najobetavnejša restavracija), razglasili pa bodo tudi najboljšega mojstra za slaščice. Lani so za najboljšo restavracijo okronali Osterio Francescano iz Modene, v kateri ustvarja Massimo Bottura, pred tem so v zadnjih letih zmagovali El Celler de Can Roca (Girona, Španija) in Noma (Köbenhaven).


Za Frankom sta tudi restavraciji, ki ju vodita Anini predhodnici v naslovu najboljše kuharske mojstrice na svetu, Dominique Crenn (Atelier Crenn, San Francisco, prvič na lestvici na 83. mestu) in Helena Rizzo (Mani, Sao Paulo, 81. mesto).

To sicer ni prva slovenska uvrstitev na lestvico – pred Hišo Franko je bila na njej leta 2010 ljubljanska restavracija JB Janeza Bratovža, ki je pristala na 89. mestu.


Čeprav se seznam revije Restaurant, ki velja za najbolj referenčnega, uradno imenuje 50 Best Restaurants, pa gre dejansko za 100 najboljših restavracij, pri čemer spodnjo polovico razodenejo že pred slovesno podelitvijo. Seznam restavracij od 51. do 100. mesta si lahko ogledate tu.


Anin vzpon na olimp

Roševa, ki se že nekaj let počasi prebija v sam svetovni kulinarični vrh, se je med največje in najbolj opazne kuharske mojstre zares zavihtela v zadnjem letu - konkretno, po Netflixovi seriji Chef's Table, v kateri je bila ena epizoda posvečena Hiši Franko in njeni mojstrici.

Povpraševanje po rezervacijah je že takrat skokovito poraslo, Hiša Franko pa je bila od maja, ko je serija doživela premiero, nenadoma preplavljena s pretežno navdušenimi Američani, ki so se v trenutku zaljubili v idilično pokrajino in povsem samosvojo kuharsko umetnico.

Slovenija je s tem dobila nekaj, kar je bilo do tedaj za nas nepojmljivo - segment kulinaričnih turistov, ki si popotniške destinacije izbirajo glede na kulinarično ponudbo. Povedano drugače: turisti (običajno premožnejši in omikani), ki najprej rezervirajo restavracijo, nato pa se začno ozirati še po njeni okolici. In ravno zato je nedavni uspeh Roševe tako pomemben za celotni slovenski turizem, če se ta želi usmeriti v butičnega.

"Omejitev je nebo"
Roševa je po uspehu z Netflixom in s krono najboljše na svetu nato gostovala po vsem svetu, bila vabljena na največje kulinarične dogodke, kuhala na poroki v Indiji, pa na dogodkih na Maldivih, Avstraliji, Škotski in Sočiju. Zdaj jo čaka še potovanje v Melbourne, kjer bo v sklopu izbora 50 Best prejela nagrado za najboljšo kuharsko mojstrico na svetu.

Ko smo Roševo danes vprašali, do kod lahko seže taka restavracija, kot je Hiša Franko, ki še vedno deluje bolj kot intimna, družinska restavracija kot pa posvečen tempelj visoke kulinarike, pa: "Omejitev je nebo!"

Mimogrede - Hiša Franko svoja vrata po trimesečnem dopustu ponovno odpira ta teden, mize pa so, verjetno ni treba poudariti, bolj ali manj zasedene že do konca sezone. Ana že nekaj časa streže samo degustacijske menije, in sicer boste za pethodnega odšteli 70 evrov, za devethodnega pa 90.

V spodnjem prispevku lahko pobliže spoznate slovensko kulinarično sceno in Ano Roš.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

VIDEO
Za prste obliznit'
K. S.
Prijavi napako
Komentarji
luckylucke
# 28.03.2017 ob 10:11
Je pa to zelo naporen posel. Vedno znova pripravljat perfektne jedi zahteva ogromno energije. Definitivno tle ni "easy money".
313
# 28.03.2017 ob 10:10
Eh, moji Slovenci, ni nam pomoči...

Ani pa vse čestitke in poklon do tal.
JackAce
# 28.03.2017 ob 10:16
Bravo!
Vsekakor dobrodošlo, da imamo koga, ki tudi v tem segmentu parira!
inbogjerekel
# 28.03.2017 ob 10:19
Všeč mi je, ker Ana ostala preprosta in ji slava ni udarila v glavo.
Jazst2
# 28.03.2017 ob 10:30
hahaha pol golaž pol vampi se oglašajo (prvih pet)
kenda
# 28.03.2017 ob 10:28
"... v odročni dolini reke Soče ..."
Zanimiva perspektiva iz Avstralije.
keka77
# 28.03.2017 ob 10:44
Jaz sem pa ponosen na vsak dosezek Slovencev sploh pa ce dosegajo priznanja na svetovnem nivoju. Pa naj si bodo to sportniki, znanstveniki, izumitelji, kuharji, itd.. Kaj vas nekatere "Slovenceljne" toliko motijo stvari pri kulinariki npr? Ce vas ne zanima tema se raje ukvarjajtve s cim drugim. Jaz ne pljuvam po dosezkih ljudi na podrocjih katera me ne zanimajo, ne vidim smisla.. Jao kaksen zafrustriran narod smo..
VanDame
# 28.03.2017 ob 11:24
Če bi komu želel predstaviti Slovenijo, bi mu prevedel ta članek in komentarje. In bolje bi mu jo težko predstavil, čeprav bi ga peljal na Bled in v Postonjsko jamo.
gape
# 28.03.2017 ob 11:45
Bil sem tam in nisem bil preveč navdušen, kar sicer več pove več o meni (ne maram kompliciranja), kot o ponudbi. Enako velja za komentarje, ti povejo največ o pišočih.

Za tole priznanje pa seveda vsem zaslužnim: gospe Roš, dobaviteljm, kmetom,... do zadnjega pomivalca, posode iz srca čestitam.
drf2006
# 28.03.2017 ob 12:13
najprej...svaka čast Ani Roš in hiši franko..to je dosežek

drugače pa avtorica članka...vidim da cenite kuhinjo,vendar imam za vas predlog..kakšen članek o hiši franko manj, pa kakšen članek mogoče o olivnem olju, ki ga uporabjajo
Mogoče niste zasledili, da je to olje Golden v lasti Kristjana Podgornika,25 letnega 'mulca', ki je prišel na noro idejo nekaj let nazaj, da najboljše slovensko olivno olje obogati z zlatimi lističi,na kar so nori predvsem v Dubaju
ampak to ni vse,tu se ne zaključi,da bo članek zanimivo pisati tudi vam,avtorica
olje uporablja Joel Robushon, to pa verjetno veste kdo je,23 mischelinovih zvezdic ima... noro daleč je prodrl s to na videz noro idejo...pa niti enega članka o njem razen par let nazaj na siol.net,tipson pa se vozi v Aston Martinu po lj...zasluži si ga, instagram poglejte
por
# 28.03.2017 ob 11:52
Joj, kako ste prtegnjeni :D

Če nekomu nekaj uspe, se pač večkrat (ali pa skoz) pojavlja v medijih. Vi pa hočete uravnilovko in bi zahtevali enakovredno obravnavo v medijih tako za zadnjo menzo kot za vrhunsko mednarodno priznano kuharico?

Miselnost mate še iz bivše juge, ni čudno. Po devetih hodih teh malih krožnikov pa si sit. Če preračunaš v kilokalorije jih je še preveč! A prenažiranje z 'vašimi' in našimi 2000 kcal pečenka-testan-krompir kosili pa ni kapitalistično pre*eravanje? Mislim, da tle gor niste ravno neki kmetje ali fizikalci (glede na to da pišete/mo na MMC). Za pisarniško službo je dovolj tretjina tega devethodnega menija za kosilo. MARŠ DELAT!
ŽBe
# 28.03.2017 ob 12:04
Razporeditev od 51-100 je bila na spletni strani podeljevalca objavljena šele pred dvema urama, zato čestitke ge. Sajovic za ažurnost in vsekakor poklon Ani Roš in njeni ekipi! Letos je res njihovo/njeno leto. Uspeh za uspehom (temu primerna tudi medijska pozornost). Verjetno bi se marsikdo obregnil, če npr. mediji ne bi poročali o zgodovinskem uspehu Tine Maze. Tu vam spet ni všeč, če poročajo o uspehih. Komentarji so pa... pokovko in kavč. Kot je rekel VanDame.
Borc984
# 28.03.2017 ob 11:03
Mene zanima, koliko kuvert spravi Kaja v žep, ko zastonj oglašuje Ano Roš? Sej ni panike, smo že navajeni.... modus operandi v Sloveniji.
pazi_mina
# 28.03.2017 ob 10:48
Jedci s celega sveta se zdaj zgrinjajo....

Zadnje poletje v avgustu ko se v Posočju tre turistov, smo se ustavili pri Ani, skoraj smo mislili da je zaprto ker smi bili na parkingu edini, ok notri so poleg nas sedele še tri hipstetske bradonje ki so orgazmirale ob vsakem grižljaju in se skoraj zlasali ker vsake jedi je bilo zgolj dve žlici in potem je eden vedno ostal brez, drugače pa to s kuhinjo nima veze...greš enkrat probas in vidiš da ti prodajajo meglo...dobesedno...Če zdej dodam da smo kosilo nadaljevali v piceriji pr'fdriku, bom takoj označen za dunajc ljubitela, ampak žal za najest ni, ne glede nat da nismo naročili degustacijsjega menija ampak tisti ta pravi...moja boljša polovica je še dodala da slabšega brodeta še ni jedla sladica pa ogabna
sssitrap
# 28.03.2017 ob 10:09
S to Hišo Franko pa Neisho so šli pa RTV-jevci res malo predaleč zadnje cajte.
bruhnmici
# 28.03.2017 ob 13:30
Bravo Ana. Uživaj v uspehu in ne skuri se prehitro. Naj te foušija greje, kreativa poganja, lastne sanje pa peljejo tja, kamor si želiš. Proč od povprečja. Nekje se vedno najde kdo, ki ceni tvoje delo in plača za to. Čestitke!
Rugess Nome
# 28.03.2017 ob 12:40
fora teh fancy restavracije je da greš tam, naročiš hrano, poslikaš krožnik, obvezno objaviš na fejsbuku in instagramu, in greš v picerijo se najest zaprav...
anze82
# 28.03.2017 ob 11:05
izjemen razstavljen brodet??? a ni brodet župa, tole pa nič od nič
por
# 28.03.2017 ob 16:36
@drf2006
Sodeč po komentarjih tukaj na MMC bi ob članku tega oljarja bili vsi pametni, da ni neka jaka iznajdba zlate lističe vsut v olje, ki ti ga izdela nekdo drug... :) V tem primeru bi pomoje nekateri celo rekli, da Ana Roš vsaj kuha par minut več kot oljar :) Tako, je ko se dolga leta truda in celi dnevi v desetih letih preživeti v službi devajo v nič s strani komentatorjev MMC....
jureimacure
# 28.03.2017 ob 12:22
Všeč mi je, da ljudje dajo 100% sebe v posel in jim ni težko. Pravzaprav uživajo ob tem.
Uspeh ne more izostati. Kaj si še lahko želiš?
por
# 28.03.2017 ob 12:15
@PONOS

Glede na uspehe, ki so po tvoje možni samo po vezah, je Ana Roš pomoje pri samih illuminatih :D

Ne omalovažujem menzarske kuharice, le realno ocenjujem, da nima potrebe biti na naslovnici MMC, ker ni odkrila nič novega.
soc
# 28.03.2017 ob 20:32
@nikhrast

Natanko o takih, kot si ti,,se mi je malopreje zlobno zapisalo. Ne vem nič, pa pameten sem - razmišljanje.

Severna Amerika prekleto ceni Michelinke. Že nekaj časa bolj kot lastnega Zagata. V treh izvrstnih špičkah od Nape do New Yorka sem bil v dobrih časih (vedno kot gost...), nore cene in dolge čakalne dobe. Piši o stvareh, o katerih kaj veš, ne le "jaz bi tudi nekaj povedal".

Stopetdeset efrotov za večerjo s pijačo si malokdo privošči vsak dan ali teden, celo na mesečni ravni so pri nas redki, zunaj jih je seveda veliko. Na Slovenskem bo družina stradala, da si privošči Mercedes in vikend, v Franciji bo odlično jedla in se vozila s Cliom ter hodila po pet zvezdic hotelih. Taki smo (ste). Jaz si kljub slabim osebnim časom vrhunske restavracije vsaj 3-4 krat letno ne pustim odreči. Tudi če druge dni večinoma jem doma, ob odlični ženini kuhinji. In kot dolgoletni ocenjevalec vem, kaj pišem. Živim, da uživam, ne jem, da preživim.Ti, kolega?
soc
# 28.03.2017 ob 15:54
Krohotal sem se ob branju komentarjev slovenskih omejenih šniceljbataljonov, čevaparjev in burger hitrojedcev. Janezki Novaki se pač spoznajo na vse, na hrano, na vino, na avtomobile, na fuzbal in smučarijo... Grozljivo! Manj kot vedo in znajo, bolj so prepričani v svojo omejeno pamet in znanje.

Avtorica, hvala za veselo novico, nekoč smo komajda spravili noter Janeza in Danijelo, zdaj ste/so nova generacija veliko laže Ano, ki ji je zastonj reklama preko Netflixa močno utrla pot tudi pri neslovenskih kritikih. Še vedno pa žal dvomim v smisel vašega zagretega dela na tem konkretnem portalu, kjer uvodoma omenjeni absolutno prevladujejo.

Ani pa iskrene čestitke! Čeprav sva pred leti nekako prišla navzkriž, jo izjemno cenima in si bom letos gotovo našel čas za odlično večerjo in mirno spanje na domačiji Franko. S cenami je šla res v nebo in previsoko, a če ima vse polno pri takih cenah - kapo dol. Svojega poklica pač ne opravlja kot dobrodelnost za druge. Kdo od wannabe "kritikov" na tem forumu pa?
ti-ne
# 28.03.2017 ob 13:32
Meni je ta trend packarij "wanna be Jackson Pollock action painting" na krožniku totalen blef.
Pričakoval bi mal več domišljije.
Negledljivo.
keka77
# 28.03.2017 ob 13:05
Modrijan6, glede na to da je Slovenija polna revezev bo najbolje ce kar ukinemo izdelavo, pridelavo in se uvoz vsega kar je luksuz, visjega nivoja.. ( avtomobili, tehnologija) saj se lahko vozimo tudi s starimi kripami..
Pueblo Libre
# 28.03.2017 ob 12:31
bil tam, jedel in pil tudi... nič posebnega, za 170€ bi pričakoval mnogo več (seveda za enega povprečnega Slovenca)... Jota od moje none jo šiša...
nonparel
# 28.03.2017 ob 11:50
Tu gre bolj za neko kulinarično umetnost, kot za kuhanje za množično konzumiranje.
Če se pa hočemo vsaj za silo dobro najest, pa bomo šli pač drugam, pa še bolj sprejemljivo bo za naše slovenske žepe, razen seveda za tiste, ki so si po osamosvojitvi fajn opomogli, na tak ali drugačen način. Sicer pa je ni čez dobre domače kuhinje pri nas doma.
SF0100
# 28.03.2017 ob 10:37
Ker je moderna.
Zdaj bo eno leto povsod.
Celjan27
# 28.03.2017 ob 21:05
@soc:

Podpis pod tole...slovenski vozni park je na ravni nemskega, ampak stanovanja notri pa Rutar dipo:))
gstk
# 28.03.2017 ob 12:51
Iskrene čestitke Ani Roš. Sem jedel v Hiši Franko vse jedi so bile fantastične. Prav tako sem jedel v restavraciji Monte v Rovinju prve Michelinova zvezdica na tem prostoru, pa lahko rečem da so me jedi v Hiši Franko bistveno bolj očarale oziroma so imele bolj "konkreten" okus in izgled.

Je pa jasno da v Hišo Franko pa tudi BJ ali pa Monte ne graš jesti vsak dan. Sam rad kuham in z družino radi poizkušamo kaj sami pripravimo v primerjavi z največjimi mojstri.

Daleč najdražje jedi pa so po mojem mnenju pica, in razno razne jedi na žlico in "poceni" malice. plačati za pico 8-10 € ali pa 70-90€ za degustacijski meni v Hiši Franko ni resna primerjava. Tudi "malice" nabite z moko, škrobom in ostalimi polnili, ki te zbijejo in napihnejo so drage.

Imamo pa v sloveniji veliko dobrih gostil, kjer se je zelo dobro in tudi cene niso pretirane.
dejneseri
# 28.03.2017 ob 11:37
ti, mina, jaz prav nic ne orgazmiram, in tudi ne mislim, da bi morali ob rosevi vsi dol popadat in pol jest samo pohan sir in gumipico.

ne, kar pravim je, da o kulinariki pohanega sira in gumipice pac ne bo nihce pisal in je promoviral po svetu...

to je razlika, ce ti jo na krozniku serviram.
PONOS
# 28.03.2017 ob 10:50
3 mesece je kar dolga za restavracijo da je zaprta no Hiša Franko ni običajna restavracija najbrž je šlo veliko časa za lobiranje in promoviranje zato timing ni naključen.70€in 90€ ni dosti če upoštevate da vam kuha najboljša kuharica na svetu oziroma asistira in nadzoruje.
nemoremsespomnit
# 28.03.2017 ob 15:51
Preden me kdo "obsodi", da za Roševo delam reklamo, naj povem, da sem v Sloveniji do sedaj jedel v vsaj petih gostilnah, ki jo z lahkoto "dajo v koš" in da me s svojo hrano ni navdušila (kar pa je seveda subjektivna ocena in sprejmem, da je za nekoga drugega oh in sploh...).

Ne mešajmo lokalne birtije ali nonine kuhinje s tem tipom gostilne. Primer: če se ga fantje želimo malce poveselit in "načohat", bomo na kakšnem lokalnem turizmu podirali špricerje na metre. Če pa se mi zlušta dobre degustacije, vinskega razvajanja...se bom spravil v kakšno dobro vinoteko in si to privoščil. Podobno je pri hrani: eno je gostilna z domačim "pohanim pišekom" in govejo juhco (kar zna zelo prijat, absolutno), drugo pa je kulinarično (podobno kot recimo vinsko) razvajanje, pokušanje novih, neobičajnih okusov, stvari...nekaj, kar pač pečenka ne nudi. In čeprav je hrana eno in drugo, je njen namen vseeno malce drugačen.

Se pa strinjam, dotično Ano Roš in Neisho na teh straneh že prav neokusno vsiljujete bralcem...
Hohštaplerija
# 28.03.2017 ob 15:16
@Untamle: vsak poklic je hvale vreden, če ga človek opravlja s predanostjo in strastjo!

Kakšne kompetence pa imaš ti, da se lahko postavljaš nad dosežke drugih ljudi in jih ponižuješ pri izbiri poklica?

Marsikakšno neprimerno sem že zašilil v preteklosti, nikoli pa nisem gledal zviška na človeka zaradi poklica, ki ga opravlja.

Neokusno ter pomilovanja vredno.
ti-ne
# 28.03.2017 ob 12:57
drf2006

# 28.03.2017 ob 12:13
Prijavi neprimerno vsebino najprej...svaka čast Ani Roš in hiši franko..to je dosežek

drugače pa avtorica članka...vidim da cenite kuhinjo,vendar imam za vas predlog..kakšen članek o hiši franko manj, pa kakšen članek mogoče o olivnem olju, ki ga uporabjajo
Mogoče niste zasledili, da je to olje Golden v lasti Kristjana Podgornika,25 letnega 'mulca', ki je prišel na noro idejo nekaj let nazaj, da najboljše slovensko olivno olje obogati z zlatimi lističi,na kar so nori predvsem v Dubaju

:::::::::::::::::::::::::::

Odlično. Fant kupi olje pri gospodu Borisu Jenku za 30 evrov, doda listek zlata ( par evrčkov) in naprej prodaja za 750 evrov liter.
Dost boljši biznis, kot goat mug press
dejneseri
# 28.03.2017 ob 11:18
enim enostavno nic ni ok...

ce pisejo o hrvaski, ni ok, ce pisejo o slovenskih usephih, spet ne...

pohan sir pa gumjaste pice pac ne bojo nikogar postavle na zemljevid (tko kot tud ne modrijani, zagar ipd v nekem drugem segmentu)...
Canis.Lupus
# 29.03.2017 ob 09:00
Škoda ker je zime konec, bi se lahko SLovencelčki na zavist greli :)

Ženska je spravila malo gostinico sredi ničesar med 100 najboljših restavracij na svetu in vi menite, da to ni dovol za objavo? Resno?

Ženska je politiloginja (to ji je zelo koristilo pri karieri) in je začela kuhati pri 17-18 letih? Je samouk, ki je dosegel vrh svetovne kulinarike. Doprinesla je k prepoznavnosti in zanimanju za Slovenijo in njeno kulinariko, kot še nihče doslej. To pomeni, da bomo posredno vsi profiitirali (turizem, prepoznanvnost države ...).

In zadaj mi tle eni kmetiči pišejo, kako je pri sosedovi kmetiji župca boljša pa zrezek čez krožnik visi. Seveda je tako! A to nima veze s tem kar dela ta ženska. Kot bi primerjal Fiata Punto in Lambordžinija. Oba imata 4 gume, vrata, motor in volan. Ne gre pa za isto zadevo, a ne?

Še vedno mislim da gre pri nekaterih prejšnjih primitivnih komentarjih bolj za začasno nerazssodnost zaradi povišane zavisti in da ti komentatorji res niso samo bebci. Upam.

Zdej pa hitro na pohano meso in pomfri za samo 3,99 €

lp
rokers
# 29.03.2017 ob 08:45
Prvo seveda čestitke Ani, če je ta lestvica pomembna, ne vem ker se ne spoznam. Koliko je teh lestvic, koliko revij, strokovnjakov dela te lestvice? No sej ni važno, jaz ji prželim, da uspeva, da daja kruh še kakemu lokalnemu kmetu, pa da njeni gosti pustijo denar še kje v bližnjih trgovinah, betulah, hotelih in drugih ponudnikih.
Drugače pa mi gre gurmanstvo na bruhanje, tako kot Versacci torbice, kot Porscheji, Luis Vitton in parfumi Chanel, pa lahko dodam še originalen dres od Messija. Vse to nepotrebno preseravanje in kao butičnost je najhujši znak dekadence sodobne družbe. Po eni strani hipsterji in nergači hvalijo te stvari, po drugi pa kričijo: we are 99%. Izkoriščeni smo: imamo apple, jemo prestižne "prigrizke pri Ani Roš" ki stanejo toliko kot stane obrok za nahranit eno vas v Afriki, pa pijemo oranžna vina od Movie, ... In potem preklinjamo tajkune?! Kaj ni to isto?
Hrana ni namenjena samo za prehranjevanje, je tudi za užitek, drži, a tu smo šli predaleč.. Vem, da je vse subjektivno, da če en delavec s plačo 600eur, da za šnicl 15 eur je isto preseravnje kot, da direktor je pri Ani Roš za 150eur..
No vsem dober tek, upam da bo teknilo tudi tistim, ki imajo manj.
por
# 28.03.2017 ob 15:59
@aaa

V napačni branži si, če si želiš biti medijsko izpostavljen/a, mogoče tvoja branža za hipsterje ni tako zanimiva.. Glede na to, da praviš, da imaš višjo plačo, verjetno z Ano Roš ne bi menjala? Samo na živce ti gre? :) No, tudi prav.
WyattEarp
# 28.03.2017 ob 14:58
Za povprečnega človeta to ni. Super da obstajajo take gostilne, in kdor si lahko privošči, naj gre in tam zapravlja. Super za naše gostilne. Čim več takih.
Za povprečnega človeka je pa navadna restavracija, kjer dobiš veliko za malo denarja.
anny22
# 28.03.2017 ob 13:08
V vrhunskih butikih ni nametanih toliko oblek kot v kakšnem H&M-u. Na obešalnikih v modernem ambientu visi nekaj izbranih, kvalitetnih, presežnih kosov, ki jih gospe z dovolj debelo denarnico lahko izbirajo in pomerjajo cele ure, ob pomoči stilistke seveda. Nakupovanje v tem primeru pomeni doživetje, enako kot jesti v hiši Franko. Žal Slovence(ljno)m ta svet ni in ne bo jasen, ker imajo izkušnje samo s stvarmi, kjer je pomembno, da so čimbolj poceni. Vsako tele naj ima svoje veselje in bomo vsi srečni.
Čestitam gospe Roš. In hvala za njen trud, ki je in še bo pripeljal v Slovenijo butične turiste, katerih si najbolj želimo.
maverick00
# 28.03.2017 ob 11:32
@Borc984
Se enako sprašujem za Prevca in ostale akterje dnevnih novic...Le koliko fakini plačajo novinarjem...?

@VanDame

Se popolnoma strinjam s tabo.
h123
# 30.03.2017 ob 22:29
Pa kaj se toliko prituzujete? Ce vam taka kuhinja ni vsec, ali pa vam je predrago, pac ne pojdite tja. Meni se pa zdi super, da je slovenska restavracija ne nekem resnem seznamu dobrih restavracij!

Pa po pravici povedano, sem sam zelo preprost clovek - cez odojka specenega v krusni peci ga ni. Pa dunajca in pomfri imam tudi rad - ceprav je pa res, da je v 3/4 restavracij dunajski totalno zanic.
Bivši uporabnik
# 29.03.2017 ob 07:57
@aaa, nas boš razsvetlil, kaj je tale tvoja "naša branža", ki je tako odlična in pomembna?
Modrijan6
# 28.03.2017 ob 12:39
Pa dober tek Ana Roš, veliko gostov vam želim, tistih z debelimi mošnjami. V vašo restavracijo nemara itak hodijo samo bogataši, večina Slovencev z nizko kupno močjo o vaši visoki kuhinji lahko samo sanja. Če sem iskren me vaša kuhinja niti malo ne mika, niti katera koli druga, najbolj zaupam domači kuhinji.
Čelavi blefer
# 28.03.2017 ob 11:49
Fopanje ljudi...mene ne moreste nasrat...
PONOS
# 28.03.2017 ob 10:59
Lahko se voziš z Dacio Dusterjem ali Peugeot 3008 oprema podobna pripeljeta te oba do a in b razlika je le da je 3008 avto leta Evrope in Slovenije...kuha ti lahko le ena uradno najboljša kuharica na svetu 2017 zato moraš pač v Hišo Franko...
raknac navi
# 31.03.2017 ob 12:10
Nekdo ki bere slovenske novice, ne more brat Tolstoja. No, vsaj vsec mu ni. In komentira: a to je kao knjiga? Toliko besed, pa nic ne pove! Kdo dela PR temu Tolstoju??? Jaz moram vsak dan zraven se ene novice prebrat, ker me ta Tolstoj spravi v slabo voljo! Tip ne zna pisat!
Jazst2
# 29.03.2017 ob 15:27
Kaj dunajca pa pomfrit tud kuha? Pa golaž pa govejo župo?

Njet! To dobiš v vsaki menzi!
Jazst2
# 29.03.2017 ob 12:32
@Canis.Lupus

V črno!

Lepše se ne da opisati ljudi tipa "pol vampi pol golaž", (al pa dunajc, isti šmorn hahaha)
Kazalo