Kulinarika

Dodaj v

Kultni ameriški mesni narezek Spam - od medvojne hrane do delikatese

Izjemno priljubljen v Južni Koreji
4. maj 2015 ob 06:23,
zadnji poseg: 4. maj 2015 ob 08:02
New York/Seul - MMC RTV SLO

Spam, ameriška različica "mesnega doručka" oz. mesnega narezka, kot pravimo temu pri nas, uživa skoraj kultni status. Pa čeprav še zdaleč ne gre za kak kulinarični presežek. Ima pa 80-letno tradicijo.

Kaj točno je Spam? Gre za znamko konzerviranega svinjskega mesa želatinaste teksture, ki mu precej radodarno dodajo sol, vodo, sladkor, škrob in dodatke.

Ameriški živilski proizvajalec Hormel Foods Corporation ga je Američanom predstavil leta 1937, zares priljubljen pa je postal med drugo svetovno vojno, ko so ga ameriška čezmorska ozemlja v Tihem oceanu vzela za svojega, in danes Spam predstavlja nepogrešljiv del "kulinarike" otočij od Havajev do Filipinov (tam ga radi uporabljajo kot nadev za pečeno piško), od Guama do Okinave na Japonskem.

Razlog je bil preprost - med vojno je bilo na fronto težko dostavljati sveže meso, zato je Spam postal priročna rešitev in nepogrešljiv živilski izdelek na jedilnikih ameriških vojakov. Do konca vojne je vojska pokupila kar 68.000 ton Spama, medtem ko se je "običajnim" Američanom na celini priljubil predvsem zaradi svoje dolge življenjske dobe, dostopnosti in cene.

Vojna delikatesa
"Vojna delikatesa" je Spam imenovala nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher, potem ko je ta mesni narezek po vojni postal uspešnica tudi na Otoku, v okviru zavezniške pomoči Sovjetski zvezi pa je priromal tudi do ruskih vojaških menz. "Brez Spama ne bi mogli nahraniti naše vojske," je svoj čas izjavil Nikita Hruščev, eden izmed mnogih, ki so v času, ko je primanjkovalo vseh dobrin, začeli še kako ceniti te drobne ameriške kulinarične darove.

A kar se je začelo kot hrana za krizne čase (marsikateri vojak se je zaklel, da če pride živ iz vojne, Spama do konca svojih dni ne pokusi več), je v kasnejših letih, precej presenetljivo, postal pravi mali kult. Čeprav je tarča pogostih šal in dovtipov, ima Spam na kupe oboževalcev, na tisoče receptov (vse od sušija do sendvičev), svoj praznik (na Havajih in v Oregonu) in celo svoj muzej. "Spamtown" stoji v Austinu v Minnesoti, v njem pa najdete vse od zgodovinskih podatkov, statistike in interaktivnih predstavitev do trgovinice, kjer lahko kupite malce bolj izbrane različice - recimo Spam, prekajen z ameriškim orehom, ali pa Spam z medom.

Spam je onkraj luže tako vseprisoten (iz tega so se v enem od svojih skečev norčevali tudi Monty Pythonovci), da so v tehnološki dobi po njem celo poimenovali nezaželeno elektronsko pošto. Tako je, "spam" izvira prav iz mesnega narezka.

Korejci nori nanj
Med tistimi, ki zunaj ZDA pojedo največ Spama, z naskokom vodijo Južni Korejci. Tam Spam ne velja za živilo za reveže, ampak za pravo delikateso, celo luksuzno (ne poceni, ta je s 3 dolarji za konzervo še vedno znosna) dobrino, ki je pridobila ikoničen status. Država s 50 milijoni prebivalcev je drugi največji potrošnik Spama na svetu, najdete ga v vsakem supermarketu, v ogromnih količinah pa ga ljudje pokupijo zlasti za praznike, ko ga tamkajšnji trgovci prodajajo v ličnih prazničnih škatlicah, piše NPR.

V Južni Koreji Spam jedo ocvrtega v jajcu, postreženega z rižem ali kimčijem, ovitega v algo ali pa kot surovino v svoji začinjeni enolončnici, znani kot budae jigae ali "vojaška enolončnica".

Tudi po Koreji se je Spam razširil med vojno, le da ne med drugo svetovno, ampak med korejsko v 50. letih, ko so ga na polotok prinesli ameriški vojaki, skupaj z drugimi konzerviranimi živili, ki so prebivalcem v letih po vojni tako primanjkovala. Do konca 80. let je Spam že postal nepogrešljiva surovina korejske prehrane, danes pa po njem ne posega le "nostalgična" starejša generacija, ampak ga obožujejo tudi mladi.

Prodaja Spama je v zadnjih petih letih poskočila za 30 odstotkov, Korejci pa po njem posegajo kot po priročni malici, ki je povrhu še boljše kakovosti od povprečne. Mladi Spam radi poplaknejo s Sojujem, južnokorejsko alkoholno pijačo, ki jo varijo iz riža, krompirja ali drugih škrobnatih surovin.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Luka Novak
# 04.05.2015 ob 09:11
Prijetno branje .. ker sem si pred nekaj minutami narezal domač šalam in popil kozarec domačega primorskega vina.

"Ameriko" imamo doma, na žalost mnogi zanjo ne vedo.
Prismuknjen
# 04.05.2015 ob 07:26
Od njih je torej bivsa Juga kopirala narezek v konzervi. Komentatorji bodo tega popljuvali, ce pa bi bil clanek o nasem, bi najbrz omedlevali od ponosa na naso vrhunsko kulinariko.
deyco
# 04.05.2015 ob 07:36
Bravo za tak članek.
To pa rad preberem. In da se nezaželena pošta imenuje po tem narezku se mi tudi sanjalo ni.

Manjka mogoče edino podatek ali je bil to prvi tovrstni mesni narezek in so vsi naslednji "doručki" nastali na podlagi tega?
tele_od_krave
# 04.05.2015 ob 07:06
doručak
Luka Novak
# 04.05.2015 ob 09:24
@ZeK

Kaj te muči ?
Phillidor
# 04.05.2015 ob 08:13
https://www.youtube.com/watch?v=anwy2MPT
5RE

Spam, egg, bacon, sausage and spam.
pobrisan
# 04.05.2015 ob 14:13
7up
Ta konzerva ni sveži proizvod(kjer lahko obstajajo neka +/- odstopanja med različnimi državami), temveč živilo, ki mora zdržati minimalno 10 let.
--------
V JLA smo jedli skoraj 20 let stare sardele :) Pa smo preživeli.
Šamolin
# 04.05.2015 ob 11:26
7up izbral si skoraj najbolj kontaminirano vrsto "mesa" in tudi maščobe so zdrave in telesu skoraj bolj potrebne od oglijikovih hidratov. ;)
generacija56
# 04.05.2015 ob 11:13
Zek
Ker si še zelen za ušesi, ti bom malo pomagal.
Pred drugo svetovno vojno so amiji uporabljali DDT, kot škropivo na poljščinah.
Kmalu so ugotovili, da ta kemikalija povzroča trajne poškodbe v telesu človeka, da o živalih, ki so uživala krmila, ne govorimo. Ta strup so nehali uporabljati na svojem ozemlju že takrat, torej 80 let nazaj. So pa ga prodajali drugim...
Ko so torej imeli toliko zastrupljene hrane, so jo premestili v vojne rezerve.
Začela se je druga svetovna in po vojni lakota. V Evropo so izpraznili vse zaloge........
In v Nemčiji, ki ima edina dokumentirane podatke, se je pojavilo milijon ljudi z motnjami identitete. Ugotovili so pri moških na primer, polovico normalne koncentracije testosterona.
Ta koncentracija je danes že kar normalna......
Torej, kdor je v Evropi bil v stanju proizvesti hrano v lastni režiji, je normalen.
Moji starši so imeli kmetijo..... Niso potrebovali narezkov....
potemkin
# 04.05.2015 ob 10:14
Velja omeniti, da se prav po tej konzervi imenuje nezaželena pošta - spam.
senecnik
# 04.05.2015 ob 15:26
Spam spam spam spam spam spam ...
frutek01
# 04.05.2015 ob 07:13
paniran mesni doručak
ZeK
# 04.05.2015 ob 11:01
generacija56

to je res. v komunizmu ni bilo E-jev v prehrani.
no, za marsikoga sploh ni bilo hrane, tako da so lahko zdravi umrli od lakote.
Šamolin
# 04.05.2015 ob 11:00
Raje sveže pleskavice od domačega mesarja kot kemijsko brozgo v konzervi.Sicer pa kozarec dobrega vina bolj dene čez dan kot pa pred spanjem ;)
xcw
# 04.05.2015 ob 06:54
Fuj.
ShelbyGT500
# 05.05.2015 ob 00:50
@libby

EDNINA
Rodilnik: koga ali česa? Naše vojske.
Tožilnik: koga ali kaj? Našo vojsko.
Nacek
# 04.05.2015 ob 16:35
Spam, spam, spam, spam, spam, spam... Lovely spam!
por
# 04.05.2015 ob 11:49
@ZeK
Za človeka brez problemov z alkoholom: zaradi prebave, ZeK, zaradi prebave. K šalamu ne moreš pit soka ali vode, tudi pivo ni dobro. Zakaj? - preberi si v literaturi, ki je ne bom navedel. Čas dneva je pa zadnje merilo... Ga pa 'birokrati' vedno obravnavajo kot glavnega, pri vseh zadevah :)
webman
# 04.05.2015 ob 06:52
Lačen si ful drugačen :)
Kekec99
# 05.05.2015 ob 09:34
@pobrisan
V JLA smo jedli skoraj 20 let stare sardele :) Pa smo preživeli.
---------------------------------------------
Sam sem dobil konzervo eno leto starejšo kot sem bil jaz.
Pojedel in preživel.
neuromouse
# 04.05.2015 ob 09:18
I don't like spam!

Don't make a fuss, dear, I'll have your spam, I love it!
neutrino
# 07.05.2015 ob 16:59
Hehe, neverjetno koliko anti-ameriških frustracij med komentarji. :)
Sem pa razočaran nad zelo majhno prisotnostjo Monty Python fanov pod tem člankom.
anny22
# 05.05.2015 ob 09:12
Za tisti čas je bila mesna konzerva zakon...čeprav je noter zmleto meso sumljive kvalitete z želatino in bogvekakšnimi konzervansi. Higiensko zapakirano, dolgoobstojno, enostavno za transport in je napolnilo želodec. Kaj hočeš več?
Heldarion
# 04.05.2015 ob 21:50
libby

In kaj je narobe v tem stavku?
anze82
# 04.05.2015 ob 09:22
ali pa naš dobri doručak:)
7up
# 04.05.2015 ob 08:55
Nisem še jedel, samo močno dvomim, da je ta zadeva kakršen koli kulinarični prrsežek.
barezi
# 06.05.2015 ob 14:18
Najboljši narezek so izdelovali v MIP in bivši Emoni (Zalog), Mesnine dežele Kranjske, rvacka masnuga iz Gavrilovića pa je bolj za tiste, ki radi jedo mastno.
zapatist
# 05.05.2015 ob 08:33
Prodaja se zaradi nostalgije in ne kvalitete..
aaa
# 05.05.2015 ob 07:23
Res, hvala lepa, imamo raje svojo, poglejte le, kako samo izgleda povprečen Američan...
Malenkost bolj suhljat od povprečnega Slovenca, ampak še vedno predebel.
tsinamuh0
# 05.05.2015 ob 02:43
Samo stran z ameriško hrano!
Res, hvala lepa, imamo raje svojo, poglejte le, kako samo izgleda povprečen Američan...
dStroj
# 04.05.2015 ob 19:53
Pa še užitna je konzerva iz 45ga.

Doručak - bez ograničenja trajanja mandata! :D
Plagioklaz
# 04.05.2015 ob 18:39
Tale je pa dobra...Sedim za mizo in jem spam z rizom in jajci, malo preverim novice in vidim da je clanek o tem.
mare78
# 04.05.2015 ob 18:34
to lahka kupiš tud v jagged alliance2
por
# 04.05.2015 ob 11:39
@Kurt-china

Joj.

Spam iz tega skeča je še zmeraj originalni Spam. Skeč je bil samo povod za uporabo termina ''spam'' v druge namene... Zakaj sploh to razlagam? :)

aja zato, ker si nespoštljivo govoril o novinarki, ki je sicer v tem članku bolj razgledana kot ti v svojem komentarju.
libby
# 06.05.2015 ob 13:50
My bad, prebrala vojake, ne vojske.
miro789
# 05.05.2015 ob 16:34
Dober članek.
ponosnikmet
# 04.05.2015 ob 22:27
Takšni članki so mi všeč!
flupi
# 04.05.2015 ob 16:38
https://www.youtube.com/watch?v=anwy2MPT
5RE
Šamolin
# 04.05.2015 ob 11:32
@7up "Če hočeš živeti super zdravo, se raje izogibaj maščobam in jej raje kakšno ribo."

Izbral si najbrž najbolj kontaminirano vrsto "mesa" in tudi izogibanje maščobam je zelo nezdravo.
darej
# 05.05.2015 ob 23:47
Sem že jedel spam, pa vam povem da je Gavrilović tata mata za spam. Kot da ješ začinjene stare cote. Hja ko bi amerika staro gavrilovičko mela da bi jim pokazala kaj je dorućak pa pašteta.
7up
# 04.05.2015 ob 12:07
Šamolin

Kontaminirano od koga? Sicer nisem nek eko-freak, samo pisati neumnosti pa vseeno ni potrebno. Seveda potrebujemo maščobe, samo dejstvo je, da jih v povprečju pojemo bistveno preveč. Ribe, kot so tuna, losos, sardina, slanik, postrv in skuša, so bogat vir večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Svinjina je na drugi strani velik vir nasičenih maščob, ki so vse prej, kot pa zdrave,..

Poleg tega je večina prašičev, ki jih dobaljajo lokalnim mesarjev pitanih z koruzo in prehranjskimi dodatki. Meso je čisto primerljivo z tistim, ki ga dobiš v teh konzervah. Prašiči, ki so hranjeni pretežno z zelenjavo so 3x dražji.

pa da ne bo pomote, ne izogibam se mesni hrani tudi svinjini ne. Navezal sem se zgolj na tvoj post o "zdravi hrani".
libby
# 04.05.2015 ob 21:10
"Brez Spama ne bi mogli nahraniti naše vojske," je svoj čas izjavil Nikita Hruščev..

Bo treba še malce rodilnik zvadit.
generacija56
# 04.05.2015 ob 11:42
7up
Sicer ne vem, kaj ta reklama dela v ture avanture...
Testi, ki jih delajo, so namenski in takšni, ki najdejo površno predelavo.
Primer: Ko so zaostrili mikrobiološke vrednosti mleka v Sloveniji ( ko je propadlo polovica kmetov, ki so prodajali mleko ), so šteli bakterije. Takrat so morali pod 100.000. Normalen hlev, 400.000..... Nihče ni niti pomislil, da bi kontroliral vsebnost kemije, a vemo, kaj je dravsko polje, na primer. Niti voda ni za piti.....
Nadzor je VEDNO prilagojen stanju v državi. Napravijo reklamo, kako nadzirajo, a nadzirajo tisto, kar hočejo. Povprečen človek pa sploh ne ve, kaj ga ogroža.
Tako recimo Rode nikoli ne more biti oče svojega sina.... Pa je to ugotovil Frizenius Institute.....
ZeK
# 04.05.2015 ob 09:03
Američani znajo prehraniti množice.

Slovenci smo jim še vedno hvaležni za mleko v prahu in druga esencialna živila, ki so nam jih dostavljali v težkih časih po 2. svetovni vojni.

Socializem nam je takrat dajal parole, za polne želodce pa so poskrbeli Američani!
naš človek
# 04.05.2015 ob 07:49
Je že čas kislih kumaric?
7up
# 04.05.2015 ob 11:08
generacija56

Pridelava hrane(še posebej pri industrijski proizvodnji) je tudi v ZDA zelo visoko regulirana. Proizvajalci morajo dnevno pošiljati vzorce pošljati na Mikrobiološko testiranje. Poleg tega so te konzerve narejene, da verjetno zdržijo tudi 10 let in so posledično, tako polne raznih konzervansev, da bi bil čudež, da bi karkoli nezaželjenega preživelo.
7up
# 04.05.2015 ob 12:14
generacija56

Testi so standardizirani. Ta konzerva ni sveži proizvod(kjer lahko obstajajo neka +/- odstopanja med različnimi državami), temveč živilo, ki mora zdržati minimalno 10 let.
Kekec99
# 04.05.2015 ob 08:40
Na prvem mestu je Gavrilović, nato dolgo nobenega in potem ostali.
kozorog1973
# 04.05.2015 ob 16:43
pač so znal izdelek prodat na tržišče oz ga s pravilno trćno propagando narediti všečnega potrošniku, čeprav o kvaliteti ni moč govoriti, da vse to je treba znat, kar mi slovenci žal ne znamo, aja razen bučk o narodnem interesu, tu pa smo velemojstri trženja:)
7up
# 04.05.2015 ob 11:10
Šamolin

Če hočeš živeti super zdravo, se raje izogibaj maščobam in jej raje kakšno ribo.
Kazalo