Torto lahko kupite le v prodajalnici na Čopovi ulici. Foto: Torta Ljubljana
Torto lahko kupite le v prodajalnici na Čopovi ulici. Foto: Torta Ljubljana
Za projektom stojita Marjan Nemanič in Eva Strohmaier Ocvirk. Foto: Torta Ljubljana

"Torta Ljubljana" morda res nima dolgoletne tradicije, je pa nad njenim "rojstvom" bedel etnolog, in njeni avtorji so prepričani, da odraža Slovenijo.

Zamisel za torto Ljubljana sta oblikovala Eva Strohmaier Ocvirk in Marjan Nemanič, recept pa je dokončno razvila Tanja Vilnar s pomočjo etnologa dr. Janeza Bogataja.

Za torto so uporabili najboljše domače sestavine, značilne za vse slovenske regije: ajdovo moko, bučna semena, kostanje, mandlje in fige. Ob tem pa niso posegali ne po umetnih sladilih ne po drugih dodatkih. Torta je oblita s kakovostno čokolado, okrašena pa z bučnimi semeni in čokoladnimi medaljončki z zmajskim emblemom Torte Ljubljana.
Premierno se je torta sicer predstavila že na grajskem martinovanju na Ljubljanskem gradu, a uradno, slavnostno predstavitev je doživela v četrtek na Čopovi ulici, kjer lahko slaščico v posebej zanjo izdelani embalaži ekskluzivno kupite.

Ker je Ljubljana glavno mesto Slovenije in kot taka središče dogajanja, torta Ljubljana združuje sestavine iz najrazličnejših predelov naše dežele in obenem predstavlja odlično promocijo naše prestolnice turistom. Blagovna znamka je zaščitena.

Prihaja še piškot Ljubljana
"Ideja o Torti Ljubljana je v naših mislih obstajala že kar nekaj časa, zdaj pa smo jo s pomočjo znanja Tanje Vilar tudi razvili in zmagovito kombinacijo pristnih slovenskih sestavin udejanjili v božansko dobri torti. Idejo je strokovno podprl še etnolog dr. Janez Bogataj, ki nas je skozi čas razvoja torte prijazno spodbujal in usmerjal na pravo pot," je povedala Eva Strohmaier Ocvirk.

Omenjena ekipa v bližnji prihodnosti načrtuje še izdelavo piškota Ljubljana, prav tako narejenega iz slovenskih sestavin.

Ustvarjalci so sicer dalj časa razmišljali, kako popestriti kulinarično ponudbo prestolnice s sodobnimi smernicami - tako so preigravali zamisli, kot so zamrznjeni jogurt (ang. frozen yogurt) in juhe, nazadnje pa pristali pri torti. Tudi pri tej se sprva niso mogli odločiti, v katero smer bodo zavili pri marmeladi (v igri so bile še brusnice, maline in robide), a je nazadnje zmagala figova.