Vang je orjaškega močerada pripravil pred gledalci. Foto: YouTube
Vang je orjaškega močerada pripravil pred gledalci. Foto: YouTube

Ta dvoživka je na Kitajskem vroče blago, saj velja za luksuzno hrano. A ne glede na to, kako slasten naj bi močerad bil, je video, ki ga je objavil Vang, precej brutalen, zato se je na spletu nanj usul plaz kritik.

"Pozdravljeni, sem Vang Gang in v tem videu vam bom prikazal, kako doma pripraviti dušenega orjaškega kitajskega močerada," začne kuhar video, pri tem pa povleče v kader živo, z repom opletajočo dvoživko.

Vang svojim gledalcem predlaga, naj z nožem nekajkrat vehementno udarijo po močeradovi glavi, da bi se "ognili bridkemu boju v loncu" in mu "zmanjšali bolečine".

Potem ko besede ponazori z dejanji, poškodovani močerad še vedno nekaj časa opleta sem ter tja. Ko se končno neha gibati, ga kuhar vrže v kotel vrele vode, kjer se nato skuha.

V divjini je orjaški kitajski močerad zaščitena in ogrožena vrsta. Foto: Wikipedia
V divjini je orjaški kitajski močerad zaščitena in ogrožena vrsta. Foto: Wikipedia

Orjaški kitajski močerad je v divjini ogrožena in zaščitena vrsta – tudi zato tak pogrom nad Vangom na družbenih omrežjih, navaja Inkstone.

Kuharski mojster je medtem že objavil opravičilo, kjer je pojasnil, da močerad, ki ga je skuhal, ni bil divji, ampak gojeni, ti pa se lahko uživajo. Dodatek so zdaj vključili tudi v sporni video.

Izgubljanje stika s hrano

A niso čisto vsi besni na Vanga. Kar nekaj jih je stopilo kuharju v bran.

"Mislim, da nas je v ZDA (in drugje na Zahodu) veliko izgubilo stik s hrano, ki jo uživamo. Nobene težave nimamo jesti živali, smo pa pozabili na celoten postopek, povezan s tem. Hvala, ker si nam pokazal ta postopek, čeprav je za nekatere neprijeten," je v komentarjih zapisal neki ameriški gledalec.

Vang sam je za South China Morning Post povedal, da ni pričakoval pogroma, saj je ubijanje vseh vrst živali del njegove dnevne rutine kot kuhar.

Kontroverznost, ki je vzniknila z omenjenim posnetkom, izpostavlja vse glasnejšo razpravo na Kitajskem glede obedovalnih navad in ohranjevanja živalskih vrst, navaja Vice.

Lani je kitajska vlada prepovedala proizvodnjo in prodajo živil iz zaščitenih živali, vključno z močeradom. Po drugi strani pa je Kitajska pred kratkim odpravila 25 let dolgo prepoved uporabe telesnih delov tigra in nosoroga v tradicionalni medicini.