Foto: BoBo
Foto: BoBo

Zato je Gospodarsko interesno združenje raftarjev Dolina Soče predlagalo, da bi agencije, ki se ukvarjajo s spusti po rekah, v letošnjem letu plačale manjši pavšal za rafte. Ta sicer znaša 2500 evrov na sezono.

Plovba po Soči bi se uradno morala začeti že marca, a razmere takrat niso omogočale varne plovbe. Začetek se je zato premaknil v maj, ko turistov v Dolini Soče še ni bilo veliko. Tudi trenutno je v Posočju malo turistov. Zato je Gospodarsko interesno združenje raftarjev Dolina Soče predlagalo znižanje cen pavšalov. Predsednik Adis Hrovat pojasnjuje: "Glede na situacijo, glede na to, da nimamo prometa, smo dali predlog občinam, da bi župani sprejeli, da bi se pavšali in letna karta za raft znižala za 50 odstotkov."

Pobudo GIZ-a so sicer pretekli mesec obravnavali posoški župani in direktorji občinskih uprav, a kot je povedal tolminski župan Uroš Brežan: "Kljub dobronamernosti ni prišlo do skupnega dogovora glede možnosti izvršitve ali pa načina realizacije te pobude."

Bovški župan Valter Mlekuž pa pri nižanju cen vztraja: "Ni potrebno, da gremo v 50-odstotno, lahko gremo 10-odstotno znižanje, da pokažemo dobro voljo, da hočemo pomagati našim ljudem." Ob tem pa se sprašuje: "Kako se bodo ti ljudje ukvarjali s tem? Mogoče bo sezona taka, da bodo lahko to nadomestili. Če se bo pokazalo, da gostov ne bo, potem bodo tudi ta pavšal težko plačali."

Kot je povedal kobariški župan Marko Matajurc, pa župani niso pristojni za spreminjanje cen. Ker gre za spremembo odloka o plovnosti, bi morali nižanje cen potrditi vsi trije občinski sveti.