Navade po svetu
Jugovzhodna Azija je med mladimi popotniki nedvomno cilj številka 1. Foto: Reuters
Turisti v Patongu, letovišču na otoku Phuket. Foto: Reuters
Turisti v Hanoju. Foto: Reuters
V nekaterih mestih in državah po južni Aziji so zakoni glede krošnjarstva in zbiranja denarja po ulicah zelo strogi. Foto: Youtube
Turista v Mjanmaru, državi, ki se je zadnja odprla turistom, a ji že grozi, da jo bodo preplavili kot preostanek jugovzhodne Azije. Foto: Reuters
T. i. nahrbtnikarji si potovanja običajno financirajo s pisanjem blogov in zlatimi rezervami. A tudi te niso vedno dovolj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Sky Baru, kjer so snemali Prekrokano noč 2, boste za koktajl odšteli več kot 20 evrov. Bangkok že dolgo ni več poceni mesto. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
"Backpackerski pekel" - zloglasna ulica Khao San Road v Bangkoku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vloger Christian Le Blanc, mladi Kanadčan, ki je dodobra usvojil taktiko preživetja in služenja v Aziji. Foto: Instagram Lost Le Blanc

"Pustil sem službo, potrebujem denar za potovanje." Se je popotništvo po Aziji dokončno izrodilo?

Od vlogov do pouličnega prosjačenja
11. april 2017 ob 19:42
Bangkok/Ljubljana - MMC RTV SLO

"Štiri mesece sem potoval po Aziji, zdaj pa potrebujem denar za vozovnico domov. Kupite moje ročno izdelane slike," mimoidoče na pločniku nekje v Kuala Lumpurju nagovarja mlajši Zahodnjak. "Potujeva po Aziji. Podprite najino potovanje," na železniški postaji poskuša belopolti par z nahrbtniki in v sandalih Teva.

Ob bangkoški prometni žili spet tretji z dredi v laseh in ohlapnimi hlačami s sloni - priljubljen tajski spominek - igra na kitaro s škatlico za prostovoljne prispevke pred seboj. Le streljaj stran se na ulici Nana Tai v Sukhumvitu komaj polnoletne Tajke ponujajo ostarelim Zahodnjakom, da bi v državi, kjer je povprečna plača okoli 250 evrov, preživele družino na podeželju.

Dobrodošli v jugovzhodni Aziji, "backpackerskem raju", kot pravijo temu delu sveta, ki ga že kar nekaj let (v primeru Tajske desetletij) množično preplavljajo turisti, željni poceni alkohola (ki to ni več, roko na srce), lepih plaž (ki so večinoma natrpane), azijskih rezancev s krepkim odmerkom ojačevalca okusov na pouličnih stojnicah in relativno varne eksotike.

Večinoma potujejo po več mesecev ("Pustil sem službo, da sem lahko šel na pot!" ti navdušeno povedo, kot da so darovali ledvico), se selijo iz hostla v hostel, preživljajo pa se - tako se zdi, z blogi in videoblogi, ki jih vsakodnevno osvežujejo iz jedilnic hostlov in lokalov z brezžičnim internetom ter v katerih nadobudnim popotnikom razkrivajo skrivnosti "poceni potovanja po Aziji".

Dežele srečnih in prijaznih ljudi
Po "deželi srečnih ljudi", kot pravijo Mjanmaru. Pa "deželi veselih ljudi", kot pravijo Kambodži. "Deželi prijaznih ljudi" (Vietnam). In, seveda, "deželi nasmeha", Tajski. Redkokdo zapiše, da so morda z izjemo nazadnje odprtega Mjanmara prebivalci teh krajev že davno sprejeli in povsem usvojili kapitalistični sistem ter postavili enačaj med Zahodnjakom in denarjem. Zlasti Vietnamci slovijo kot posebne vrste profesionalci na tem področju.

In Tajska že davno ni več poceni destinacija. Zlasti turistični kraji ne. Za (podpovprečno) pivo boste v Bangkoku odšteli med 3 pa vse do 17 evrov, za "hangovertini", kot se imenuje koktajl, navdahnjen po filmu Prekrokana noč 2 (Hangover 2), ki so ga snemali v Bangkoku, pa več kot 20 evrov.

Postelja v osemposteljni sobi hostla na Khao San Roadu, osrednji bangkoški izpostavi backpackerjev, kjer lahko okusite skoncentrirano jugovzhodno Azijo (Masaže! Ocvrti škorpijoni! Menjava deviz! Marihuana!), vas bo stala okoli 10-12 evrov, kar se zdi malo, a ko pod vami neki britanski popotnik že četrt ure bruha, klima pa ne deluje, je precej.

"Brezsramni vzpon prosjaških nahrbtnikarjev"
In zahodni turisti, ki v te kraje često prihajajo po odmerek nekega v meglice zavitega duhovnega preporoda, se nemalokrat nekje na sredi svoje odisejade znajdejo brez denarja za financiranje svoje azijske ture. In ko eden od vodilnih britanskih časnikov objavi novico o "brezsramnem vzponu prosjaških nahrbtnikarjev", "osupljivem fenomenu zahodnih nahrbtnikarjev, ki prosjačijo za denar, da bi financirali svoja potovanja po najrevnejših deželah sveta", je znak, da je stanje že precej pereče.

Daily Mail je tako objavil niz fotografij mladih premožnih belih turistov, ki po ulicah azijskih mest ob boku tamkajšnjih revežev prosjačijo mimoidoče za sponzoriranje svojih potovanj. To povzroča kar nekaj ogorčenja med domačini, ki pravijo, da turisti za svoj način življenja odžirajo denar tistim, ki so ga res potrebni.

Popotniki se za nameček tudi gladko požvižgajo na ponekod zelo stroge zakone glede prosjačenja in zbiranja denarja na ulici. Tako so lahko denimo v Singapurju poulični pevci samo tujci z delovnim vizumom. Domačine tudi jezi, da oblasti nimajo enakih meril za domače prebivalstvo in turiste.

Zbiranje sredstev za sanjsko potovanje
Louisa iz Malezije, ki je študirala politično ekonomijo, je za France 24 povedala, da se turistom pogosto zdi, da se lahko v "eksotičnih" krajih obnašajo, kot jih je volja. "Te turiste bi rada vprašala: zakaj se vam zdi, da je tovrstno vedenje v Aziji normalno? Zakaj ne počneš istega doma?"

Trend zbiranja denarja za plačilo potovanj pa ni omejen samo na ulice, ampak se je še bolj razmahnil na spletu, kjer nadobudni popotniki izkoriščajo strani za množično financiranje ali celo dobrodelne spletne strani za zbiranje donacij. Obstaja celo posebej za to postavljena spletna stran, fundmytravel, ki omogoča ljudem, da prosijo za prostovoljne prispevke, s katerimi bi si lahko plačali "poglobljene popotniške izkušnje".

In če imajo mnogi projekti res vsaj na papirju človekoljubne vzgibe, kot je prostovoljno delo v revnih deželah, pa spet drugi niti ne skrivajo, zakaj bi res radi denar. "David in Bash, ekstremna nahrbtnikarja, osvajata JV Azijo!" se bere ena od pobud, s katero David in njegov partner Sebastian zbirata 2.850 dolarjev, da bi lahko uživala v "nezaslišanih pustolovščinah, jedla žužke, se potapljala in pohajkovala po džungli".

Vloganje kot način življenja
In če David in Sebastian za zdaj še nista blizu svojega cilja, pa obstaja kopica mladih popotniških blogerjev in vlogerjev, ki so veščino, kako s svojimi sanjskimi potovanji še zaslužiti, že dodobra osvojili. Pa čeprav se velik del njih v dveh mesecih ni kaj dosti oddaljila od trase obala-Bangkok-Chiang Mai, najbolj "skrit" del prestolnice, ki jo je popisala v svojih vlogih, pa je lokal nasproti njihovega hostla.

Eden takih je Christian Le Blanc (Lost Le Blanc), 24-letni svetovni popotnik iz Kanade, ki ima na svojem Facebooku 264.000 všečkov, na Instagramu 125.000 sledilcev, na Youtubu pa 280.000 naročnikov.

Le Blanc, očitno dobro situirani mladenič, ki se pohvali, da je "včasih živel na Tajskem" (nekaj mesecev v otroških letih, op. a.), redno objavlja posnetke rajskih plaž, skritih tolmunov, panoram z razgledi na velemesta in svojega dekleta v kopalkah, v videih pa razlaga, kako boljše hrane, kot sta piščanec in riž v bangkoški veleblagovnici, v življenju še ni jedel. Le Blanc si potovanja in nočitve v luksuznih hiškah na drevesih in podobno delno plačuje s prodajo svojih dronskih posnetkov najrazličnejšim agencijam v Aziji, pri tem pa se ne obremenjuje kaj dosti, če občasno katero od teh par tisoč dolarjev vredno igračko razbije.

Le Blanc trenutno za 200 dolarjev trži videovodiče po Tajski, ima odprt račun, na katerega mu njegovi sledilci v zameno za razkrivanje čarov Azije lahko nakazujejo prostovoljne prispevke, njegovo dekle Laura pa na svojem Youtubu daje napotke, kako na potovanjih pozirati pred kamero, da bo pas videti ožji, zadnjica pa bolj čvrsta.

Kaja Sajovic

Prijavi napako
Komentarji
izo
# 11.04.2017 ob 21:29
Vloganje kot način življenja
In če David in Sebastian za zdaj še nista blizu svojega cilja, pa obstaja kopica mladih popotniških blogerjev in vlogerjev, ki so veščino, kako s svojimi sanjskimi potovanji še zaslužiti, že dodobra osvojili. Eden takih je Christian Le Blanc (Lost Le Blanc), 24-letni svetovni popotnik iz Kanade, ki ima na svojem Facebooku 264.000 všečkov, na Instagramu 125.000 sledilcev, na Youtubu pa 280.000 naročnikov.


bi samo opozoril mmc, da naj pazi, kaj oglašuje. sam namreč nisem mogel vrejt, kaj neki kvazi vlogerji iz zahpoda (več ali manj američani) obdelujejo v svojih prispevkih na youtubu:
primer: iz bankoka se oglašajo iz nočnega življenja, kje pobrat pristitutke (ali prostitute, ladyboye karkoli), kje se dobi to in ono, vmes celo najdeš takšne komentarje, ko folk išče čim mlajše punce ipd (po mojem je vsem jasno, da verjetno ne gre za polnoletne ženske). in nasploh ko vidiš tist baškoški red distrcit, te mine vse. sama prostitucija,nasilno žicanje otrok itd itd.
na zadevo sem naletel čist po slučaju, ko sem iskal neko tehnično zadevo in očitno je po neki čudni logiki zraven vrglo tudi tist kanal (ampak jih je še ogromno podobnih še zraven, kolikor sem opazil.
ne morem vrjet, da youtube dejansko talerira zvozdništvo, da ne rečem še kakšno pedofilijo zraven (dočim brišejo vsako malenkost). še bolj me pa čudi, da na te zadeve sploh noben ne opozarja.
ishgilliath
# 11.04.2017 ob 22:07
v to, kar se je spremenil turizem pa nekih "rajskih plažah" po aziji ipd (ali kakšni žuri mladine ultrabogatašev po dubaju itd), je za bruhat.

Se strinjam, koncept backpackinga je v JV Aziji že davno zmutiral v nekaj povsem drugega... V bistvu neke funkcionalne razlike med Nha Trangom, Phuketom in podobnimi destinacijami in španskimi paket resorti tako sploh več ni, le da so eni pač namenjeni "avanturistični" mladeži, drugi pa delavskim familijam. Ideja je pa ista: odklop, zabava, druženje in avantura z vsemi ugodnostmi. Sam sem sicer zaprisežen backpacker, ampak ob določenih kolegih, ki jih človek sreča na poti se pa lahko samo zgrozim... Od tistih, ki v orjaških gručah po LP-jevih itinerary-jih potujejo od znamenitosti do znamenitosti in po mojem z lokalcem v dveh tednih sploh ne spregovorijo ene besede, do raznih kvazi Marcov Polov, ki so prepričani da je njihovo potovanje neka sveta misija pri kateri so vsi dolžni pomagat in sodelovat. Ko enkrat vidiš mlajši nemški par s privat vodičem in privat vozilom za katerega ziher plačujeta 100+ evrov na dan (čisti luksuz, bi šlo solo za tretjino cene), kako se v nekem malem obcestnem pajzlu prek svojega vodiča za dober evro prepira z ubogim lastnikom, ker od njunega računa noče odšteti priloge (kosa kruha), ki je nista hotla pojest, potem ti je res lahko samo nerodno.... Enim ljudem pač očitno popolnoma manjka stik z realnostjo in sposobnost prilagajanja tujim kulturam in situacijam. Mislim v kakem divjem domišljiskem svetu živijo neka priviligirana mladež, ki se ji zdi primerno sredi prestolnice tretje sveta fehtat za denar za svoje nadaljne počitnice? Kot da jim ni povsem jasno, da Tajska ni nek velik zabaviščni park, katerega edini namen je, da se imajo oni fajn...
7up
# 11.04.2017 ob 20:47
Eni zbirajp za potovanje, drugi pa za večerjo:)
sssitrap
# 11.04.2017 ob 20:59
na tistem koncu turizem res noro hitro raste - npr. na tajsko je okoli 15 let nazaj potovalo okoli 10 milijonov turistov letno, lani pa so beležili 33 milijonov turistov. vmes jim je z novogradnjami uspelo uničit že tudi skoraj vse (nekdaj) rajske otočke (npr. ko lipe)
ishgilliath
# 12.04.2017 ob 00:09
Kaj jaz moraliziram in sem obseden z življenjem drugih? Eni cele dneve zapravljajo s tem, da bi radi drugim vcepili pravilen način življenja,

Ne, kje pa! To da si spisal tule pet komentarjev samo zato, da bi se razburjal nad mentaliteto in načinom življenja drugih je nekaj čisto povsem drugega, lol...
Sicer pa nisi razumel tega kar sem hotel povedat. Ne gre za to, da bi po mojem vsi morali potovanja doživljati kot eksistencialno krizo, ampak da se od popotnikov pač pričakuje malo bolj realen pogled na svet in zmožnost prilagajanja okolju, ki ga obiščejo. Nič ni narobe, če prideš na Full Moon party na Koh Phangan, problem pa recimo nastane potem, ko misliš da ti že to da si na Tajskem daje avtomatično pravico, da se ukamperiaš in organiziraš party kar na neki random plaži... Nekateri ljudje se pač ne znajo obnašat okolju primerno in ni popolnoma nobene razlike, če se ne znajo obnašat okolju primerno na grških oz. tajskih otokih, ali pa v centru Londona ali Amsterdama, s to razliko da o nesprejemljivosti slednjega ne dvomi nihče. Da o tem, da vse vrste turizma vsekakor ne pripomorejo k boljšemu življenju lokalcev in posledično sprejemanju turistov raje sploh ne bi... Vang Vieng, nuff said!

Aja, pa če imaš res vtis, da v Evropi ni mogoče najti fajn zabave, potem pa res ne vem. Ni pa mladoletnih prostitutk, ti groza!
Guinness
# 11.04.2017 ob 21:31
Gnusno. Na sreco takih ljudi se "doli" nisem srecal,zato upam, da to ni pogost pojav
bud00
# 11.04.2017 ob 20:46
A je Bavčar bil tudi tam?
elektrupunk
# 11.04.2017 ob 20:22
Bravo. Končno nekaj realnega o JV Aziji..seveda se tudi najdejo še lepi in neobremenjeni kotički,saj je vendarle to kar dobršn kos zemlje :) žal morš pa za to bit že kr izkušen popotnik ..
Guinness
# 12.04.2017 ob 10:03
rokers, tudi jaz grem rad na izletu kam v Sloveniji, zadnja leta predvsem v gore. Ampak obisk neke nove dezele, z drugo kulturo in navadami pa je vseeno nekaj posebnega in neprimerljivega.

Lep in velik je svet, skoda bi bilo celo zivljenje krozit samo slovenskimi gorami in hrvaskim morjem in dozivljat "pristnost Cresa".
izo
# 11.04.2017 ob 22:11
Vem kdaj se je začela ampak dejstvo je, da se mnogim, tudi tukja na forumu, to izkoriščanje revščine drugih ljudi ne zdi prav nič sporno, v bistvu mnogi ravno zaradi tega potujejo v Azijo, morda tudi tile tipčki, zato bi bilo koristno zanje, če bi se kdaj postavili na drugo stran, bi morda potem malce drugače gledali na zadevo.

s tem se pa strinjam 100%, ve se zakaj hodijo dol vsi tisti samski tipi 40+ iz anglije in zda. no, roko na srce, pa hodijo tudi 50+ ženske po afriki, otočjih ipd, ko jim malo zadiši črno meso (in klobase).
izo
# 11.04.2017 ob 21:37
Gnusno. Na sreco takih ljudi se "doli" nisem srecal,zato upam, da to ni pogost pojav

v to, kar se je spremenil turizem pa nekih "rajskih plažah" po aziji ipd (ali kakšni žuri mladine ultrabogatašev po dubaju itd), je za bruhat.
Wasabi
# 12.04.2017 ob 09:34
Če domačini "štipendirajo" te backpackerje, ki nimajo 10 EUR za preživeti dan na Tajskem so si pa čisto sami krivi. Jaz mu ne bi dal zrna riža.
ishgilliath
# 11.04.2017 ob 23:27
Spet sami moralizatorji od zgoraj - kaj če bi svoj čas namenili čemu uporabnemu?=
Kaj ko bi bil nam vsem za zgled?
izo
# 11.04.2017 ob 22:16
Ko enkrat vidiš mlajši nemški par s privat vodičem in privat vozilom za katerega ziher plačujeta 100+ evrov na dan (čisti luksuz, bi šlo solo za tretjino cene), kako se v nekem malem obcestnem pajzlu prek svojega vodiča za dober evro prepira z ubogim lastnikom, ker od njunega računa noče odšteti priloge (kosa kruha), ki je nista hotla pojest, potem ti je res lahko samo nerodno.

rakšne zadeve lahko vidiš še kje bližje, tudi s strani slovencev. in tudi mene je bilo sram od takšnih bedakov..
Skippy
# 11.04.2017 ob 23:24
In če hočeš ugotoviti, zakaj smo postali depresivna in vse bolj gnila družba, je dovolj, da prebereš zgornje komentarje. Kaj je tem ljudem, da so tako obsedeni z načinom življenja drugih?
alcatraz
# 12.04.2017 ob 09:25
ko se japi igra reveža. in pol se to še lajka.
rdečinavijač
# 11.04.2017 ob 23:35
Ko sem jaz potoval po svetu pred 10 in več leti, sem vsake tri dni šel v internet cafe, kjer si ob obupno počanem interentu napisal mail, da si se malo javil domačim in morda kakemu frendu.
Čisto drugečen čas kot sedaj ti videoblogi in wifi hostli.
Peacemaker
# 11.04.2017 ob 22:22
No ja... se je pac treba malo bolj potrudit.

Bil na tajski pred 15 let in pred 3 leti... Vsakic jo videl z drugimi ocmi...in vsakic dozivel drugace njene care...

Ne mores pa pac iti na Kao San road in pricakovati kaj drugega kot zgoraj opisanega...
ginza
# 12.04.2017 ob 10:11
@rokers
mene Azija pač ne bo vidla,

Azija ni samo Tajska, ampak sega od Izraela do Japonske. Ne veš, kaj zamujaš. Slovenija je sicer lepa, je pa tudi majhna in omejena, tako geografsko kot mentalno. Vsega pač nima. Ne moreš niti ceniti niti biti kritičen do lastne kulture, dokler ne spoznaš še drugih, in tudi naučiti se ne moreš ničesar novega. Kljub Soči, Triglavu in Škocjanskih jamah ne bi svojih potovanj od Kolumbije, Namibije do Japonske, zamenjala za nič na svetu.
Guinness
# 12.04.2017 ob 07:07
jaz nisem nikol razumel, kaj vid folk na JV aziji

obisci, pa bos razumel :) Seveda ni vse idilicno, ampak vseeno fantasticen del sveta za obiskat in raziskovat.
rader1991
# 11.04.2017 ob 22:03
povsod je lepo :)
TIGR
# 12.04.2017 ob 07:50
Snežinkica
Priporočam ogled tega filma, da ne boš preveč pametna.
https://www.youtube.com/
watch?v=o_E5Pf3LipE


P.S. BTW Tudi ostareli senilni tipi, ki se vlačijo z najstnicami po Aziji se mi gabijo...
windmaster
# 12.04.2017 ob 05:48
V bistvu, če hočemo na zahodu obdržati svoj primat razvoja, je bolje da klošarji ki na potovanju bankrotirajo, ostanejo tam kjer so! Mi potrebujemo pametne, odgovorne in poštene ljudi! Tale mularija bo če se kdaj vrne domov, zahtevala za vse enako udobje in pravice, pa čeprav bodo celo življenje preklošarili! Takih pa res ne potrebujemo!
odklop 76
# 18.04.2017 ob 18:27
Joj ko ze vidim te neo alternativce in vecno zelene..... Valda, pustiti sluzbo ali solo, potem pa po svetu okoli klosarit da nimajo denarja za potovanje. Taki modeli se delajo norca iz domacinov, ljudi ki res nimajo cisto nicesar in v zivljenju nikoli niso imeli niti za kancek priblizno iste moznosti kot pa neki neo alternativci in kao backpackerji. Da te srat prime :-/
lovetotravel
# 18.04.2017 ob 17:39
Hm, zanimivo branje. vendar... Izpostavljeni so t.i. popotniki, ki jih jaz (roko na srce) tako skoraj ne morem imenovati. Ker so zgrešili bistvo. Že desetletje in pol redno potujem po Aziji in seveda opažam take in drugačne "anomalije". Večina novodobnih popotnikov je po mojih izkušnjah precej razvajenih, za malo denarja pričakujejo vrhunske storitve in brezplačen wi-fi, samim se jim ne ljubi odkrivati, zato najemajo agencije... A ob tem po mojih izkušnjah narašča tudi število tistih, ki dejansko raziskujemo sami, ki šparamo in raziskujemo, iščemo... Tozadevno narašča število mlajših upokojencev. Spodobna (čista, velika,mirna) dvoposteljna soba v ulicah okoli Khao Sana stane okoli 500 Bht. Najdejo se čisto prijetne gostilnice z odlično hrano. podobno velja za plaže: še veliko jih je, ki niso polne ležečih teles, le malce več truda je potrebnega, da jih lociraš (pa saj internet ni neka neznanka, kajne?). V nasprotju s Chang Maiem je Chiang Rai podobno zanimiv, a veliko bolj umirjen in prijeten. Železniške povezave na Tajskem so dobre in učinkovite, podobno velja za avtobuse, le da je treba karto kupiti na postaji sami, ne pri agenciji. Bangkok je poln uličnih tržnic z odlično hrano, sredi dneva zrastejo iz nič. Ali zvečer. Jasno, turistično najbolj oblegane točke bodo vedno dražje,a tako je povsod po svetu. Laos je, recimo, krasen in sorazmerno poceni (a v nekaterih pogledih dražji od Tajske). Tudi Kambodža ponuja veliko, le da je znova treba narediti domačo nalogo in raziskovati. Vietnam je enak, le da so Vietnamci po mojih izkušnjah najbolj "podjetni". A tudi tam velja, da se obnašajo do tujcev tako, kot se on do njih. Kar pomeni: spoštovanje ljudi in običajev. kar se tega tiče, je povsod enako. Kdor pride v Azijo v pričakovanju, da ga bodo nosili po rokah, bo razočaran in zneski, ki jih bo plačeval, bodo visoki. Kdor pa svoje obnašanje (in oblačenje) prilagodi normam, ki veljajo v obiskani deželi, bo deležen zgolj prijaznosti in neverjetnih doživetij. vsak med nami se odloča sam.
Guinness
# 12.04.2017 ob 10:49
...smo misli kaj bo za vikend, s kom vse bomo šli ven, s kom se bomo vse družli, koga bomo vse zunaj vidli - mešanje klap, šeranje pijače, skupni žuri, diskoti polni, polni trgi, kjer se je mladina zvečer družla in pila. Sedaj pa mladina ne hodi več ven (oziroma veliko veliko manj), ampak gleda kam bojo šli potovat. Zato morajo tudi več delat, manj žurat, ker morajo več prišparat. Ja doživijo ogromno na teh potovanjih, a zamujajo kar smo mi doživljali vsak vikend...

Ce nekdo spara denar za potovanje v svet, namesto, da vsak vikend pije v domaci vasi, je to samo pozitivno.
rokers
# 12.04.2017 ob 09:42
mene Azija pač ne bo vidla, verjamem, da je zelo lepa, da imaš za videt, a kaj čem vsi derejo tja, grem raje v Trebušo je manj folka, al pa v Prokletije, na Maglič, v Kočevski rog, ali v Karnijske alpe - razumem jezik, ljudje niti najmanj ne briga koliko denarja boš pri njih zapravil.. No to je moj pogled.
Bi bolj napisal kako se je mladina spremenila: jaz sem bil najstnik 2 destetletje nazaj in s klapo smo šparali denar, da smo lahko šli žurat za vikend: in najmanj 2x na teden smo žurali: ali na obali, ali v Bohinju, Bledu, pičli smo na Štajersko, žurali en dan v diskotu v Gorici, drug dan na plesišču v Zelenem Gaju. Družli smo se! Če se je dalo smo združili žur s hribi z akcijo: čez dan kaka plezarija, kaka ferata, ali grapa zvečer žur npr pr Johnsonu. Noben ni niti pomislil na Tajsko, New York, Karibe, Islandijo - mi smo imeli vse tu: hribe, grape, reke na Tolminskem, morje itak Zrće, sem pa tja plezarija v Istri in žur v Poreču v Internationalu..kasneje pa bolj Dolomiti, Garda, Balkan: vedno smo skušali žurat in kaj doživet..Kako Lonely planet ali backpecker..Ja primarno je bilo druženje, se imet fajn, bit tu in zdaj..sej smo se tudi slikali..
Sedaj pa da rečeš mladini da si preživel počitnice v dolini Soče, da smo za vikende doživeli najmanj dva žura: en dan po naših ali italijanskih diskotih, drug dan po lokalnih betulah, se nam začnejo smejat. Študentje so videli že pol sveta, a žurajo malo, družijo se še manj. Pridejo nekam, govorijo z drugimi bekpekerji (kao imajo frende po celem svetu), se poselfajo, to šerajo in ... no nam res ni bilo treba tako daleč da bi se imeli fajn, nam ni bilo treba šparat in delat cela poletja za dva tedna kao nepozabnega potovanja. Mi smo se imeli skoraj vsak dan fajn, pa tisto kar smo spoznali, poznamo res dobro in Slovenija in bližnja okolica nam nudijo res toliko, da mi ni žal, da spoznavam te kraje...
izo
# 11.04.2017 ob 21:33
Kaj pa če bi tile tipčki za denar ritko nastavili, kot jo morajo domačini, da preživijo, če so že šli v Azijo po pristno izkušnjo.

prostitucija v na tej skali, kot je sedaj, se je začela z prihodom kavbojcev v vietnam (podobno štorije je bila tudi v evropi med in konec vojne, pa se ne preveč govori o tem).
marinaio
# 12.04.2017 ob 14:20
Nič čudnega, sej velika večina ljudi ni za v svet, ker se ne znajo obnašat. Ampak si žal lahko privoščijo in, ker se imajo za nekaj več delajo sranje.
rokers
# 12.04.2017 ob 11:13
Guiness..ne vem kako bereš: niso pilo samo v lokalni vasi, pitje ni bilo primarno, primarno je bilo druženje..In ne pravim, da je to da potuješ kaj narobe, le kako so spremenile zadeve: pač občutek imam, da jih veliko potuje nekam daleč zato da se poselfajo in dajo na inštagram, kajti fotka s peščene plaže na Tajskem je zagotovo bolj zanimiva od enega slapa v Trebuši, ker je nekaj kar kao moraš doživet, drugače nisi inn - ne dobiš dovolj lajkov. Manj je pa druženja, to pa zagotovo ni OK..
frozen pingvin 2
# 12.04.2017 ob 10:49
Guinness

glede nato da sem videl ogromno sveta...ne štekam kaj je v JV aziji. obstajajo sicer še kotički, ala papua, ampak ostalo pa...pred afriko, osrednjo azijo, itd se JV azija lahko samo skrije...res pa je, da na instagramu palijo bolj kot ne le peščene plaže, ki pa jih je v JV aziji na pretek...
Semedelčan
# 18.04.2017 ob 21:57
Zelo zanimiv članek. Z avtorico delim mnenje da se je tajski turizem v zadnjih letih izrodil. Vsaj tisti najbolj oblegani kraji kot so Phuket, beznica od Pattaye, Bangkok in tudi Krabi. Verjetno je v državi še veliko zanimivih krajev ampak vse bolj pistajajo skrajno komercializirani
lovetotravel
# 18.04.2017 ob 19:14
V bistvu že popotniška Biblija LP opozarja, da največja nevarnost pred krajo preti od drugih popotnikov, ne od domačinov :(
etore
# 15.04.2017 ob 18:40
V Teheranu zagotovo noben zapohan turist ne prosjači...
nuLanuLa
# 14.04.2017 ob 22:05
Top članek. Tolk poln ironije, da bi lahko iz nje skuhal slastno azijsko večerjo.
Optimist99
# 12.04.2017 ob 19:46
SIngle room s fanom 200m od ko san road dobis za 5-8$. In nihce ne bruha nate. Imajo pa nizkocenovniki no guest policy. čeprav bi se dalo tudi tam zmenit,če ne pride glih tajka.
rokers
# 12.04.2017 ob 10:32
preberite še 1x: ni moj namen da bi prepričeval koga, da ni dobro v tujino, ali na potovanje, daleč od tega.. Bistvo kar sem napisal je kako se je spremenilo mišljenje mladih: v 90ih in začetek novega tisočletja smo misli kaj bo za vikend, s kom vse bomo šli ven, s kom se bomo vse družli, koga bomo vse zunaj vidli - mešanje klap, šeranje pijače, skupni žuri, diskoti polni, polni trgi, kjer se je mladina zvečer družla in pila. Sedaj pa mladina ne hodi več ven (oziroma veliko veliko manj), ampak gleda kam bojo šli potovat. Zato morajo tudi več delat, manj žurat, ker morajo več prišparat. Ja doživijo ogromno na teh potovanjih, a zamujajo kar smo mi doživljali vsak vikend, da ne rečem med študentom, da smo se imeli fajn vsak dan.
Individualizem se pač odseva tudi v tem: prej je bilo važno s kom (s klapo) bolj kot kje.
Pa vsem želim da doživite čim več, to je le moja plat..
Ja vem, da Azija ni le to, mišljeno je bilo najbolj JZ Azija te države nasmejanih ljudi.
Jaz sem se pač odločil, da bomo bolje (oz zelo dobro) spoznal Slovenijo, Balkan, severno Italijo..vsak ima svoje cilje, le da eni zvenijo waw eksotično, drugi pa zaplankano - pa ne vem če to drži. (samo npr na Kosovem je nekoč živelo 20 različnih narodnosti).
frozen pingvin 2
# 12.04.2017 ob 01:59
jaz nisem nikol razumel, kaj vid folk na JV aziji....
frozen pingvin 2
# 12.04.2017 ob 10:51
@Snežinkica

če je polnoletna....ne vidim nobenega problema. zarad mene jih ima lahko deset hkrati.
Mikipiki
# 11.04.2017 ob 21:34
Joj, no, admini brišite tole gor:

link je tu: https://www.youtube.com/watch?v=tPidz-KCLds
Skippy
# 11.04.2017 ob 23:33
v to, kar se je spremenil turizem pa nekih "rajskih plažah" po aziji ipd (ali kakšni žuri mladine ultrabogatašev po dubaju itd), je za bruhat. ------------------ ker ko ti greš v Azijo, si kaj drugega kot turist?

Vem kdaj se je začela ampak dejstvo je, da se mnogim, tudi tukja na forumu, to izkoriščanje revščine drugih ljudi ne zdi prav nič sporno, v bistvu mnogi ravno zaradi tega potujejo v Azijo --------------------- kdo pa ti brani, da odpreš firmo in se z zaposlitvami in plačami boriš proti revščini?

Tudi iz Slovenije in jim ni prav nič nerodno se s tem na forumih hvalit, da si ne bi kdo delal iluzij, s kakšnimi gnidami dihamo isti zrak v tej državi. ------------------------ torej, ker nekdo živi drugače, je gnida.

ITD.
TIGR
# 12.04.2017 ob 07:48
Snežinkica
Priporočam ogled tega filma, da ne boš preveč pametna...
https://www.youtube.com/watch?v=o_E5Pf3L
ipE
Bivši uporabnik
# 12.04.2017 ob 06:58
Na Cresu doživim več pristnosti, kot večina avanturističnih popotnkov po Tajski...
Skippy
# 11.04.2017 ob 23:29
Kaj jaz moraliziram in sem obseden z življenjem drugih? Eni cele dneve zapravljajo s tem, da bi radi drugim vcepili pravilen način življenja, kako smejo denar zapravit itd.
Skippy
# 11.04.2017 ob 23:22
Ideja je pa ista: odklop, zabava, druženje in avantura z vsemi ugodnostmi.

To pa je zato, ker ste moralizatorji v turistom domačih državah vse to uničili. In ljudje gredo tja, kjer še to je. Samo poglej Slovenijo - zabava, odklop in druženje so že zdavnaj izumrli, ljudje pa vse bolj depresivni.
Snežinkica
# 11.04.2017 ob 21:53
prostitucija v na tej skali, kot je sedaj, se je začela z prihodom kavbojcev v vietnam (podobno štorije je bila tudi v evropi med in konec vojne, pa se ne preveč govori o tem).

Vem kdaj se je začela ampak dejstvo je, da se mnogim, tudi tukja na forumu, to izkoriščanje revščine drugih ljudi ne zdi prav nič sporno, v bistvu mnogi ravno zaradi tega potujejo v Azijo, morda tudi tile tipčki, zato bi bilo koristno zanje, če bi se kdaj postavili na drugo stran, bi morda potem malce drugače gledali na zadevo.
Snežinkica
# 12.04.2017 ob 12:08
ne vidim nobenega problema

Seveda ne, zakaj bi ga pa, pornoglavci nimajo nobenega moralnega kompasa ali vrednot.
Skippy
# 11.04.2017 ob 23:18
Spet sami moralizatorji od zgoraj - kaj če bi svoj čas namenili čemu uporabnemu?=

na tistem koncu turizem res noro hitro raste -

Kaj pa, če je razlog v tem, da je vse več držav, ki so nevarne za potovanja?
Snežinkica
# 11.04.2017 ob 22:19
s tem se pa strinjam 100%, ve se zakaj hodijo dol vsi tisti samski tipi 40+ iz anglije in zda. no, roko na srce, pa hodijo tudi 50+ ženske po afriki, otočjih ipd, ko jim malo zadiši črno meso (in klobase).

Tudi iz Slovenije in jim ni prav nič nerodno se s tem na forumih hvalit, da si ne bi kdo delal iluzij, s kakšnimi gnidami dihamo isti zrak v tej državi. Kar se tiče žensk, gotovo tudi hodijo, ampak v bistevno manjšem obsegu, predvsem si pa ne iščejo čim mlajših fantičev za svoje nizkotne avanture.
Mikipiki
# 11.04.2017 ob 21:32
Takole sva mi2 odkrivala JV Azijo letos:)

Kazalo