Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vodenja potekajo od 17. februarja do 1. marca, največ vodenj pa bo potekalo ta petek, ko turistični vodniki praznujejo svoj dan.

V Ljubljani se bo v petek mogoče sprehoditi po Vodnikovi Ljubljani, obiskovalce bo pot vodila po ljubljanskih ulicah in stavbah, po sledeh Valentina Vodnika in ob tem razgrnila številne zanimive informacije o Ljubljani v Vodnikovem času, seveda pa tudi o Vodnikovem življenju in njegovih sodobnikih.

Ljubljana za ljubitelje poezije bo popeljala na znane ljubljanske trge (Prešernov, Vodnikov, Mestni, Stari in Kongresni trg ter Trg republike) in nekatere druge lokacije v mestu, kjer bo vodnik predstavil pesnico oziroma pesnika, povezano oziroma povezanega z lokacijo. Spoznali boste Franceta Prešerna, Kajetana Koviča, Svetlano Makarovič, Valentina Vodnika, Cirila Zlobca, Lili Novy, Srečka Kosovela, Ivana Cankarja, Otona Župančiča, Ivana Minattija in Tomaža Šalamuna ter njihove pesmi, saj jih vodnik – ali vi, če si to želite – recitirajo ob vsakem postanku.

Organizirano bo tudi vodenje po osrednjem ljubljanskem pokopališču Žale, ki je z edinstvenim pečatom arhitekta Jožeta Plečnika pravi muzej na prostem, kjer je mogoče začutiti zgodovino in kulturo lokalnega prebivalstva, ogledali si boste grobove znanih Slovencev, dela znanih kiparjev in druge pomembnejše dele starega dela pokopališča Žale.

Ljubljanica nekoč in danes bo obiskovalce z ladjico popeljala po Ljubljanici, turistični vodnik pa bo predstavil življenje na Ljubljanici nekoč in danes.

Obiskovalci Maribora in domačini se bodo lahko v petek udeležili treh brezplačnih vodenih ogledov: Zavod za turizem Maribor – Pohorje bo v sodelovanju z lokalnimi turističnimi vodniki organiziral vodenji Zgodbe o mariborskih vilah in Mesto najstarejše trte na svetu, po mestnem središču se bo moč sprehoditi tudi v družbi študentov Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT).

V Kopru bo na voljo sprehod skozi kulturno dediščino Kopra, v Kranju bodo organizirali klasičen ogled mesta, lahko se udeležite tudi sprehoda po Murski Soboti s predstavitvijo nesnovne kulturne dediščine Slovenije – Borovega gostüvanja. V Strunjanu bo potekalo zanimivo raziskovanje krajinskega parka, v Piranu si boste lahko ogledali staro mestno jedro, Znano – neznano Krško s kolesom združuje vodenje po nekaj bolj ali manj poznanih točkah v Krškem z uporabo kolesa za premik med njimi ...

Seznam vseh vodenj

Obeta se veliko zanimivih dogodivščin - celoten seznam vodenih ogledov pa najdete tukaj.

O mednarodnem dnevu turističnih vodnikov
Svetovna zveza društev turističnih vodnikov (WFTGA) je bila ustanovljena 21. februarja 1985. Štiri leta pozneje je bilo dogovorjeno, da se dan ustanovitve – t. j. 21. februar – določi za Svetovni dan turističnih vodnikov. V Sloveniji se je ta dan sicer omenjal, a organizirano in aktivno ga praznujejo od leta 2016: to je bilo prvo leto, ko je tudi Slovenija dobila svojega zastopnika v tej strokovni organizaciji, saj je Društvo regionalnih turističnih vodnikov Slovenije (Argos) postalo član WFTGA-ja.

Cilji mednarodnega dneva turističnih vodnikov so povečati ugled turističnega vodnika; javnost informirati, kaj turistično vodenje je; utrditi zavedanje domače javnosti, kaj vse je njihova kulturna in naravna dediščina; nakazati na težave, s katerimi se turistični vodniki srečujejo; utrditi sloves profesionalnega poklica; neposredno seznaniti javnost z vsebinami, ki se tičejo turistične industrije; zaščititi vrednote naravne in kulturne dediščine s pomočjo profesionalnega vodenja.