Mednarodno letališče Daxing bo s polno zmogljivostjo začelo delovati leta 2025, kitajske oblasti pa imajo že načrtovano širitev infrastrukture do leta 2040. Foto: Reuters
Mednarodno letališče Daxing bo s polno zmogljivostjo začelo delovati leta 2025, kitajske oblasti pa imajo že načrtovano širitev infrastrukture do leta 2040. Foto: Reuters

Gradbena dela na letališču Daxing, v katero je bilo vloženih na milijarde evrov, so se končala 30. junija, odprtje pa je predvideno za 30. september, na predvečer 70. obletnice ustanovitve Ljudske republike. Praznovanje ob odprtju bo spremljala velika vojaška parada v središču Pekinga.

Letališče, ki leži 46 kilometrov južno od pekinškega Trga nebeškega miru, bo s polno zmogljivostjo delovalo od leta 2025 dalje, ko bodo letala pristajala in vzletala na štirih letaliških stezah. Letno naj bi takrat prek novega pekinškega letališča lahko potovalo 72 milijonov potnikov. Futuristično letališče naj bi do leta 2040 obsegalo osem vzletno-pristajalnih stez – ena od njih bo namenjena vojski –, kar bo zmogljivosti dvignilo na 100 milijonov potnikov na leto. Po navedbah snovalcev projekta bo Peking s tem dobil najprometnejši letališki terminal na svetu. Prek letališča v Atlanti trenutno sicer potuje več kot 100 milijonov potnikov na leto, vendar tam delujeta dva potniška terminala.

Mednarodno letališče Daxing se razprostira na 700 tisoč kvadratnih metrih površine. Terminal je zasnovala angleško-iraški arhitektka Zaha Hadid, ki je umrla leta 2016.
Poleg zunanje strukture je atraktivna tudi notranjost terminala, ki ga osvetljuje veliko naravne svetlobe. Pod terminalom stojita železniška postaja in podzemna železnica, po kateri bodo potniki do središča Pekinga potovali 20 minut.

Zgradnja terminala je stala več kot 15 milijard evrov oziroma več kot 50 milijard, če zraven štejemo še gradnjo železniških in cestnih povezav letališča z mestom.

Letalski promet na Kitajskem strmo narašča, saj se z dviganjem splošne življenjske ravni na potovanja odpravlja vse več Kitajcev. Po podatkih mednarodne zveze za letalski promet bo Kitajska v naslednjih petih letih prehitela ZDA in postala največji letalski trg. Pri zvezi napovedujejo tudi, da bo od leta 2037 dalje na Kitajskem vsako leto izvedenih 1,6 milijarde poletov, kar je kar milijarda več, kot jih je bilo leta 2017.